ΣΠΑΡΤΗ. Βαρύ το κλίμα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ), αφού όπως αναφέρεται, «….Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας πενθεί την απώλεια και τιμά τη μνήμη της Αιμιλίας Μπακούρου, αποχαιρετώντας με βαθιά θλίψη την αρχαιολόγο που υπηρέτησε από την αρχή σχεδόν της καριέρας της (1975) και μέχρι τη συνταξιοδότησή της (2006) τη Λακωνία και τον Μυστρά, και διετέλεσε επί σειρά ετών Προϊσταμένη της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (1980–2006), την “κυρία Αιμιλία”, όπως με αληθινό σεβασμό της απευθυνόταν το προσωπικό της».

«Αντί στεφάνου, υποστήριξη για τη σύσταση επιστημονικής βιβλιοθήκης στον Μυστρά»:

Η ΕΦΑΛΑΚ, σε συλλυπητήριο μήνυμα, κάνει γνωστό, πως, «Αντί στεφάνου, η Εφορεία θα υποστηρίξει την επιθυμία της οικογένειας για τη σύσταση επιστημονικής βιβλιοθήκης στον Μυστρά, στη μνήμη της Αιμιλίας Μπακούρου*».

«Μια δυναμική γυναίκα, με έμπνευση, άοκνη, μαχόμενη αρχαιολόγο πεδίου, στην οποία οφείλεται ένα μακρόπνοο έργο για τη διάσωση του μνημειακού πλούτου, για τον οποίο διασφάλισε ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας και ανάδειξης, που αποτέλεσε πολύτιμη παρακαταθήκη για το σημερινό έργο της Εφορείας.

Η απαράμιλλη διοικητική της ικανότητα συνδυαζόταν με πολύτιμες αρετές. Δείχνοντας αληθινό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που από τη θέση του ο καθένας εργαζόταν για το τιτάνιο και πολυμέτωπο έργο της Εφορείας, με αρμοδιότητα σε τέσσερις νομούς της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, Λακωνία, Μεσσηνία, Αργολίδα και Αρκαδία, το ήμισυ σχεδόν του Μοριά, τους εξασφάλισε πολύτιμη εμπειρία και μακρόχρονη, για τους περισσότερους μόνιμη, εργασιακή απασχόληση, μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα οικειότητας σχεδόν οικογενειακής.

Η Εφορεία εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους της εκλιπούσας. Αντιπροσωπεία της θα παραστεί στη νεκρώσιμο ακολουθία. Αντί στεφάνου, η Εφορεία θα υποστηρίξει την επιθυμία της οικογένειας για τη σύσταση επιστημονικής βιβλιοθήκης στον Μυστρά, στη μνήμη της Αιμιλίας Μπακούρου*.

Στον αγαπημένο της Μυστρά, κυριολεκτικά ταυτισμένο με την Αιμιλία, στον οποίο έζησε, τον οποίο υπηρέτησε και αντίκρυ του ζήτησε να ταφεί. Σχέση που μόνο η ίδια θα μπορούσε να αποτυπώσει ιδανικά, όταν έγραφε το 2004, τείνοντας το πάντοτε ανήσυχο βλέμμα της και πέραν των μνημείων, στη ζωή που κρύβεται στον βυζαντινό ερειπιώνα: “Μέσα στον ανήλεο ήλιο του καλοκαιριάτικου μεσημεριού και στον πάγο της χειμωνιάτικης βραδιάς, η ζωή είναι ίδια και ανθεκτική, κάνει τους δικούς της κύκλους, και ο θάνατος έχει τη δικαίωσή του”

* Ενημερώνοντας διά του παρόντος, κατόπιν παράκλησης της οικογένειας, και κάθε ενδιαφερόμενο για την ως άνω επιθυμία της.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις