ΑΡΚΑΔΙΑ. Με έντονο προβληματισμό για την επόμενη μέρα ολοκληρώνεται αυτόν τον καιρό η συγκομιδή ελαιολάδου στην Αρκαδία, όπου το τελικό αποτέλεσμα άφησε γλυκόπικρη γεύση. Όλα δείχνουν ότι η αύξηση της τιμής στην ενέργεια θα «διαταράξει» τη σχέση καλλιεργητή και ελαιοτριβείου, καθώς το κόστος πλέον οδεύει στα ύψη και απαιτείται άμεσα επαναπροσδιορισμός.

Από την περιοχή της Μεγαλόπολης, η Χριστίνα Τρυφωνοπούλου, που ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια, ενώ παράλληλα επενδύει και στο ελαιοτριβείο, αναφερόμενη στη χρονιά που ολοκληρώθηκε, τονίζει ότι «από πλευράς συγκομιδής, η Κορωνέικη είχε τα χαρακτηριστικά της περασμένης χρονιάς και χαρακτηρίζεται μέτρια.

Η απόδοσή της όμως ήταν πάρα πολύ καλή, αφού σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και 4,6 κιλά ελιές έβγαζαν 1 κιλό λάδι. Στον αντίποδα βρίσκεται η Αθηνοελιά, που χαρακτηρίστηκε από πολύ μειωμένη παραγωγή. Παραγωγοί που μπορεί να μάζευαν 50 τσουβάλια, έπεσαν στα πέντε».

Όσον αφορά τις αυξήσεις στο ρεύμα, λέει: «Ρεύμα και καύσιμα μας έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και εκτόξευσαν το κόστος, χωρίς να υπάρχει άμεση δυνατότητα για διορθωτικές κινήσεις».

«Το 80% φεύγει χύμα»

Από την Αρκαδία, ο Κώστας Χριστοδουλόπουλος, που είναι παραγωγός και διαθέτει ελαιοτριβείο, ενώ ασχολείται παράλληλα και με την εμπορία, επισημαίνει ότι «οι τιμές που διαμορφώθηκαν Γιώργος Αργυρίου φέτος σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο, με δεδομένες τις αυξήσεις που καταγράφονται στο ρεύμα. Ξεκίνησαν από 3,80 στην αρχή για να περάσουν στα 3,20, και τώρα πλέον πωλείται στα 3,40».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των ελαιοτριβείων, ο κ. Χριστοδουλόπουλος τονίζει ότι «με τις υποχρεώσεις που έχουν τα ελαιοτριβεία σήμερα, δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Πρέπει να γίνει κάτι με το λάδι ώστε να διασφαλιστεί η αξία του. Το 80% φεύγει χύμα και αυτό δεν προσθέτει αξία». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή παράγεται το γνωστό ελαιόλαδο από την ποικιλία ελιάς «Ολύμπια».

Πηγή: ypaithros.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις