ΣΠΑΡΤΗ. Συλλυπητήριο, από τον Σύνδεσμο Φίλων Βυζαντινής Πολιτείας Μυστρά, για τον θάνατο της Αιμιλίας Μπακούρου.

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει την πολύπλευρη δράση της σπουδαίας αρχαιολόγου ως προϊσταμένης της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το σπουδαίο αναστηλωτικό της έργο, σε όλη την περιοχή ευθύνης της (Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα) και βέβαια την ιδιαίτερη σύνδεσή της με τον Μυστρά και τη συμβολή της «τα μέγιστα, στην αναστύλωση και προστασία των μνημείων του»:

Απεβίωσε στις 16 Ιανουαρίου 2022 η Αρχαιολόγος Αιμιλία Μπακούρου πρ. Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λακωνίας, επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η εκλιπούσα κατήγετο από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Σπούδασε Αρχαιολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1973. Από το 1980 έως το 2006 διετέλεσε διευθύντρια της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Νομοί Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Αργολίδος).

Η Αιμιλία Μπακούρου συνεδέθη ιδιαίτερα με τον Μυστρά και συνέβαλε τα μέγιστα στην αναστύλωση και προστασία των μνημείων του.

Η θητεία της ως Προϊσταμένης της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμπίπτει με την παρουσία της Μελίνας Μερκούρη στο Υπουργείο Πολιτισμού η οποία δίδει νέα ώθηση στις αναστηλωτικές εργασίες στο Μυστρά συνιστώντας «Ομάδα Εργασίας για τις Αναστηλώσεις των Μνημείων του Μυστρά» που θα εξελιχθεί αργότερα στην «Επιτροπή Αναστήλωσης Μνημείων Μυστρά» μέλος της οποίας με σημαντικές αρμοδιότητες είναι η Αιμιλία Μπακούρου και προχωρούν άμεσα στην συμπλήρωση αναστηλωτικών έργων στις εκκλησίες και την σύνταξη μελέτης για την αναστήλωση του Παλατιού και στην συνέχεια στην αναστήλωσή του.

Δεκάδες έργα αναστηλώσεως ναών και βυζαντινών μνημείων δρομολογούνται και εκτελούνται υπό την επίβλεψή της, πλην του Μυστρά, της Μονεμβασίας και του Γερακίου σε χωριά της Λακωνίας από τους Βορείους Δήμους μέχρι την Μάνη και τον Ζάρακα.

Σημαντική η προσφορά της και στους λοιπούς Νομούς ευθύνης της: Την Αρκαδία, την Αργολίδα και την Μεσσηνία με σημαντικότερη τη συμβολή της στην διάσωση των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό του 1986 στην Καλαμάτα μνημείων.

Πέραν του αναμφισβήτητου έργου της και της εκτιμήσεως των συναδέλφων της Αρχαιολόγων, απελάμβανε της αγάπης και του σεβασμού και των κατωτέρων υπαλλήλων και φυλάκων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίες για τους οποίους πολλαπλώς ενδιαφέρετο, ενίσχυε και επιμόρφωνε μπολιάζοντας την αγάπη για τα μνημεία που φυλάττουν με αποτέλεσμα να εντυπωσιάζονται ευχάριστα ιδιαίτερα οι ξένοι ταξιδιώτες του Μυστρά.

Ο Σύνδεσμος Φίλων Βυζαντινής Πολιτείας Μυστρά εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στα παιδιά της εκλιπούσης την Αρχιτέκτονα Ναταλία και τον Μηχανολόγο Δημήτρη και υποστηρίζοντας την επιθυμία της οικογένειας για σύσταση Βιβλιοθήκης στο Μυστρά θα καταθέσει το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ για τον σκοπό αυτό στον Τραπεζικό Λογαριασμό της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, θα ενισχύσει δε ποικιλοτρόπως τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Βιβλιοθήκης ως ελάχιστο φόρο τιμής στην αείμνηστη Έφορο Αιμιλία Μπακούρου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις