ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Με νέα κοινοβουλευτική παρέμβασή του ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης καταθέτει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας απαντήσεις για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα απορρόφησης των πλεονασμάτων σταφίδας του 2020, παρά τις τελευταίες δεσμεύσεις του Υπουργού. Όπως μάλιστα επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Χαρίτσης παραμένει εντελώς άγνωστο το πλαίσιο διαδικασιών, πηγών χρηματοδότησης και χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης.

Ο Αλ .Χαρίτσης επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις έχουν ως αποτέλεσμα οι τιμές αγοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς να έχουν κατρακυλήσει στο €0,50 έως €1 το κιλό, ενώ παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας από την πλευρά ιδιωτών εμπόρων, που προσφέρουν εξαιρετικά χαμηλή τιμή αγοράς του προϊόντος. Παράλληλα, λόγω της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων και μέσων, αδυναμίας δηλαδή απορρόφησης των φετινών ποσοτήτων, οι παραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν την χορήγηση της φετινής συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθώς οι προθεσμίες που έχουν οριστεί για την υποβολή των παραστατικών (17/2) είναι ασφυκτικές.

Και όλα αυτά, όπως τονίζει ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εν μέσω της περιόδου όπου το φαινόμενο της ακρίβειας έχει υπερδιπλασιάσει το κόστος παραγωγής σε λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, πετρέλαιο και τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους αγρότες-παραγωγούς.

Καταλήγοντας ο Αλ. Χαρίτσης ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

  1. Ποιο είναι το πλαίσιο, η πηγή χρηματοδότησης και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαδικασιών του προγράμματος απορρόφησης των αποθεμάτων σταφίδας έτος 2020; Προτίθεται το ΥΠΑΑΤ να δώσει νέα παράταση (πέραν της 17/2) για την κατάθεση των παραστατικών χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας, ώστε να εκτονωθεί η πίεση που σήμερα υφίσταται στους παραγωγούς και να δοθεί η δυνατότητα για κανονική διαπραγμάτευση των τιμών;
  2. Υπάρχει τέλος βούληση για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών, που εξαναγκάστηκαν να πουλήσουν την παραγωγή τους κάτω από την τιμή των 1,40€;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης

Θέμα: «Με πολύ αργούς ρυθμούς το πρόγραμμα απορόφησης πλεονασμάτων σταφίδας - Οι σταφιδοπαραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν την φετινή συνδεδεμένη ενίσχυση»

«Με καθυστέρηση ενός μήνα από την τελευταία δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την απορρόφηση των πλεονασμάτων σταφίδας του έτους 2020 με τιμή €1.40/kg, σχετική διαδικασία ξεκίνησε μόλις στις 19/01/22. Και μάλιστα με εντελώς άγνωστο πλαίσιο διαδικασιών, πηγών χρηματοδότησης και χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης.

Η καθυστέρηση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές αγοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς να έχουν κατρακυλήσει στο €0,50 έως €1 το κιλό, ήτοι απώλειες άνω του 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, οι αργοί ρυθμοί απόσυρσης που παρατηρούνται, εφ’ όσον την πρώτη ημέρα αποσυρθήκαν μόλις 20 τόνοι, θέτουν σε σοβαρότατο κίνδυνο την έγκαιρη απορρόφηση όλης της ποσότητας, που αγγίζει συνολικά τους 4.200 τόνους. Προκαλείται έτσι έλλειψη αποθηκευτικών χώρων και μέσων άρα αδυναμία απορρόφησης των φετινών ποσοτήτων με απότοκο να ελλοχεύει ο κίνδυνος οι παραγωγοί να χάσουν την χορήγηση της φετινής συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθώς οι προθεσμίες που έχουν οριστεί για την υποβολή των παραστατικών (17/2) είναι ασφυκτικές.

Το δυσμενές αυτό πλαίσιο επιδεινώνεται από φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται από την πλευρά ιδιωτών εμπόρων που προσφέρουν εξαιρετικά χαμηλή τιμή αγοράς του προϊόντος έως και €0.50/kg. Την ίδια στιγμή, η εξαγγελία για τιμές παραγωγού στις εναπομείνασες σταφίδες εσοδείας ‘21 στα €1.40/Kg έχει μείνει κι αυτή στα χαρτιά. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το φαινόμενο της ακρίβειας έχει υπερδιπλασιάσει το κόστος παραγωγής σε λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, πετρέλαιο και τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός,

  1. Ποιο είναι το πλαίσιο, η πηγή χρηματοδότησης και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαδικασιών του προγράμματος απορρόφησης των αποθεμάτων σταφίδας έτος 2020; Παράλληλα προτίθεται το ΥΠΑΑΤ να δώσει νέα παράταση (πέραν της 17/2) για την κατάθεση των παραστατικών χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας, ώστε να εκτονωθεί η πίεση που σήμερα υφίσταται στους παραγωγούς και να δοθεί η δυνατότητα για κανονική διαπραγμάτευση των τιμών;
  2. Υπάρχει τέλος βούληση για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών, που εξαναγκάστηκαν να πουλήσουν την παραγωγή τους κάτω από την τιμή των 1,40€;»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις