ΛΑΚΩΝΙΑ. Σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα τον συνδυασμένο και βιώσιμο τουρισμό στη Σπάρτη και στη Λακωνία, που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Σπάρτης και το Ελληνικό Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΛΦΟΒΑ), συμμετείχε την προηγούμενη εβδομάδα η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου.

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής αυτής συνάντησης αναπτύχθηκαν ζητήματα όπως,

α) ο περιφερειακός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου,

β) οι δημόσιες επενδύσεις καθοριστικός παράγοντας για την στήριξη του τουρισμού στη Λακωνία και στη Σπάρτη,

γ) ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός για την τουριστική ανάπτυξη,

δ) η στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης,

ε) τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτιστικού τουρισμού και του φυσικού περιβάλλοντος της Λακωνίας και της Σπάρτης για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή και

στ) εναλλακτικός και συνδυαστικός τουρισμός για βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση των παραγωγικών κλάδων της περιοχής.

Στην παρέμβασή της, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι δράσεις του σχεδιασμού της Περιφέρειας λαμβάνουν υπ’ όψιν όλα τα βιώσιμα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η τουριστική δραστηριότητα και ανάπτυξη, όχι μόνον σε επίπεδο φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων».

Η Α. Καλογεροπούλου επισήμανε ότι από την Περιφέρεια γίνεται πολυεπίπεδη εργασία, αφ’ ενός στα ζητήματα των υποδομών -με έργα αναβάθμισης της οδοποιίας και μαρίνες, μεταξύ άλλων- και αφ’ ετέρου στην συντήρηση, ανάδειξη και διασφάλιση της προσβασιμότητας σε μνημεία πολιτισμού. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, στην αποκατάσταση των παλατιών του Μυστρά, στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού Αμυκλαίου, στη στερέωση των βραχωδών πρανών και στον φωτισμό του κάστρου της Μονεμβάσιας κ.α.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι η αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε και τις παρεμβάσεις που γίνονται στο πλαίσιο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα iNHERIT για τον βυθισμένο μυκηναϊκό οικισμό στο Παυλοπέτρι, κι ακόμα στα μονοπάτια της Καρδαμύλης, αλλά και την λειτουργία της πειραματικής σχολής υφαντική τέχνης στο Γεράκι.

  • 2 ολοκληρωμένες ψηφιακές καμπάνιες

Η Α. Καλογεροπούλου στάθηκε επίσης στα θέματα marketing και προβολής, κάνοντας λόγο για 2 ολοκληρωμένες ψηφιακές καμπάνιες το χρόνο οι οποίες εστιάζουν στην ουσία του προορισμού, καθώς και σε ισάριθμα προγράμματα που θα οργανώσουν και θα επιτύχουν τη σχηματοποίηση των θεματικών τουριστικών προϊόντων της Περιφέρειας, μέσα από την γαστρονομία και τον τουρισμό υπαίθριων και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων.

Καταλήγοντας, η αντιπεριφερειάρχης γνωστοποίησε ότι «τρέχουν» και άλλα προγράμματα από φορείς, όπως οι παρεμβάσεις από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για το παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης και το νέο νοσοκομείο της λακωνικής πρωτεύουσας.

Πρόσθεσε ακόμα, την οριοθέτηση του Ευρώτα που θα επιτρέψει δράσεις αναψυχής στην παράκτια ζώνη, καθώς και την ΟΧΕ Ταϋγέτου.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν επίσης, οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων -και α΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)- Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας Δημήτρης Πολάλης εκ μέρους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού Αμαλία Ανδρουλιδάκη, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Παναγιώτης Κρητικός, ο οργανωτικός γραμματέας του Μεσογειακού Δικτύου Ευρωπαίων Πράσινων Δομήνικος Χρυσίδης.

Μίλησαν ακόμα ο εμπνευστής και συντονιστής του Menalon trail και ιδρυτής και συνιδρυτής στην «Κοινωνική Συνεταιριστική επιχείρηση για την προστασία του Μαινάλου» και στη «Στέγη Αργυροχροχοΐας Στεμνίτσας», Κοιν.Σ.Επ. Γιάννης Λαγός, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Νικήτας Ασημακόπουλος, καθώς και το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Θάνος Μιχελόγγονας, ενώ συμμετείχαν επίσης πολλοί εκπρόσωποι φορέων.

Συντονιστές της συζήτησης ήταν ο Γιώργος Κωστάκος εκ μέρους του συνδιοργανωτή ΕΛΦΟΒΑ και η πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης Αναστασία Κανελλοπούλου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις