ΓΕΡΑΚΙ. Μία διεθνής ομάδα αρχαιολόγων επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι, εδώ και 25 χρόνια, το Γεράκι Λακωνίας, πανέμορφο κεφαλοχώρι στα νοτιανατολικά της Πελοποννήσου.

Γιατί έτσι;

Σκοπός της έρευνάς τους είναι η ανασύνθεση του παρελθόντος της Ακρόπολης των Γερονθρών.

Η ανασκαφή

Οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή «Δοντάκια», ξεκίνησαν το 1995, από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η ανασκαφή περιτριγυρίζεται από σπίτια που κατοικούνται εδώ και αιώνες και σχηματίζουν το σημερινό Γεράκι που είναι γνωστό περισσότερο για τα βυζαντινά του μνημεία παρά για την αρχαία Ακρόπολη.

Τα ευρήματα που ανήκουν σε πολλές διαφορετικές εποχές, από την Ύστερη Νεολιθική μέχρι και τον Εμφύλιο πόλεμο, αποτελούν θραύσματα της ζωής απλών καθημερινών ανθρώπων.

Το χειμώνα φυλάσσονται στις αποθήκες του Μουσείου της Σπάρτης και κάθε καλοκαίρι μεταφέρονται για μελέτη στο Γεράκι στο σπίτι που οι αρχαιολόγοι ονομάζουν «αποθήκη».

Το ίδιο σπίτι, τους χειμερινούς μήνες, φιλοξενεί εργάτες για το μάζεμα της ελιάς, ενώ το καλοκαίρι μεταμορφώνεται σε ένα εργαστήριο μελέτης που σφύζει από ζωή, όπως και το χωριό.

Το νήμα της ταινίας ξεδιπλώνεται στα 1.000 τετραγωνικά μέτρα της ανασκαφής, στην «αποθήκη» και στο σκηνικό φόντο του χωριού.

  • «Πόσος χρόνος χωράει σε 1.000 τ.μ.;
  • Τι αποκαλύπτει ένα τόσο κομμάτι γης για το παρελθόν;
  • Πώς συνδέεται με το παρόν;»

«Μωσαϊκό μνήμης και γνώσης»

Οι άνθρωποι, τα αντικείμενα, τα σπίτια, η γη συνθέτουν ένα μωσαϊκό μνήμης και γνώσης. Ανάμεσα στις ελιές και στις πέτρες, σε αυτά τα τοπία του μεσογειακού νότου, οι αρχαιολόγοι και οι Γερακίτες αναμετρώνται με το χρόνο.

  • Διακρίσεις

Η ταινία συμμετείχε στο τμήμα Agora Docs in Progress στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και έκανε πρεμιέρα στους Ανοιχτούς Ορίζοντες του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Απέσπασε ειδική μνεία στο 7o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου «για τη ζεστή, τρυφερή, άκρως ανθρώπινη επεξεργασία του επιστημονικο - ιστορικού υλικού της».

Προβλήθηκε στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου και στο GrecDoc στο Παρίσι το 2021.

Έχει προβληθεί με διανομή από το CineDoc στην Ελλάδα και από την ICTV σε πόλεις στην Γαλλία.

Το ντοκιμαντέρ συνεχίζει το ταξίδι του με προβολές στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Διαθέσιμο έως Δευ. 21.03, στην ertflix

Σκηνοθεσία: Μάρω Αναστοπούλου

Μουσική / Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Κοροντζής, Maria Kochanska

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις