ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Με επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας που συνυπογράφει οα ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης απευθύνεται στην αρμόδια ηγεσία και προειδοποιεί πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία στην αγορά θα επέλθει πανδημία λουκέτων.

Η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και στον υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και κοινοποιείται στους βουλευτές της Μεσσηνίας, στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα, στον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλο, στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Ξυγκώρο, στον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Καρανίκα, στον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθά, στον Πρόεδρο της ΠΟΕΕ κ. Παγώνη, στον Πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας κ. Καπερώνη, στους Εμπορικούς Συλλόγους και στα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας κ. Γιώργος Εγγλέζος είναι σκόπιμο σε πρώτη φάση να περιγράψουν οι έμποροι την κατάσταση που βιώνει η μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ή των επιμελητηρίων δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της αγοράς.

Αναφέρει ότι ο τζίρος των μικρών και μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων (ΜΜΕ) είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με αυτόν που απεικονίζεται στο συνολικό κύκλο εργασιών του λιανεμπορίου. «Οι πολυεθνικού χαρακτήρα εταιρείες σε όλους τους κλάδους αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην αγορά. Βέβαια οι πολυεθνικές εταιρείες ή οι εταιρείες τέτοιου μεγέθους μπορούν να συγκρατούν ή να αυξάνουν τον τζίρο τους παρά τις συνθήκες καθώς χαίρουν και άλλης αντιμετώπισης σε σχέση με τις ΜΜΕ που αποτελούν και την ραχοκοκαλιά του εμπορίου αλλά και της οικονομίας. Μιλώντας για διαφορετική αντιμετώπιση, αναφερόμαστε τόσο στα μέτρα τα οποία μόνον αυτές μπορούσαν και μπορούν, δίχως πρόβλημα να τηρήσουν (πχ έλεγχος των πελατών κατά την είσοδο στο κατάστημα) αλλά και κυρίως την ειδική αντιμετώπιση που χαίρουν από τα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία εμείς ανακεφαλαιοποιήσαμε αλλά μόνον εμείς δεν έχουμε πρόσβαση».

Σημειώνει ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. «Το τελευταίο διάστημα ο παράγοντας της ακρίβειας έχει στραγγαλίσει τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Η μικρομεσαία επιχείρηση προσπαθώντας να απορροφήσει μέρος της αύξησης του κόστους προϊόντος, μειώνει την μικτή κερδοφορία της ενώ ταυτόχρονα λόγω των ανατιμήσεων οι λειτουργικές δαπάνες έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα καθιστώντας την μη βιώσιμη. Ενδεικτικά αναφέρουμε το κόστος ενέργειας, μεταφορικών, συντήρησης εξοπλισμού κτλ. Όσο παροδική και να είναι αυτή η κατάσταση, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν αιμορραγήσει και έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης».

Ο πρόεδρος καταγράφει εύλογα και αυτονόητα αιτήματα προκειμένου να διατηρηθεί όρθια η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, η οποία σηκώνει το βάρος τα τελευταία 12 χρόνια.

  • Μετατροπή όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες. Σε περίπτωση που δε θα συμβεί αυτό, απλά μετατίθεται η οικονομική ασφυξία αργότερα.
  • Χορήγηση άτοκων κεφαλαίων κίνησης μέσω δημόσιου φορέα, ανάλογα με τις πάγιες ετήσιες δαπάνες κάθε επιχείρησης, η αποπληρωμή των οποίων θα ξεκινήσει μετά το πέρας της πανδημίας και θα ολοκληρωθεί εντός πενταετίας. Για τη συγκεκριμένη δράση προτείνουμε το μηχανισμό καταβολής που χρησιμοποιήθηκε στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή και όχι τα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία είναι πλέον δυσπρόσιτα και έχουν μετατραπεί σε καταστήματα πώλησης ασφαλιστηρίων και είσπραξης προμηθειών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει επανεκκίνηση στο κλάδο μας.
  • Επαναφορά του μέτρου επιδότησης του ενοικίου επαγγελματικής στέγης έως την λήξη της πανδημίας, για όλες της επιχειρήσεις.
  • Γενναία έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών έως την λήξη της πανδημίας.
  • Διαγραφή μέρους των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και ενιαία ρύθμισή τους σε 120 δόσεις.
  • Για το διάστημα που θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση επιδότηση του συνόλου της ρήτρας αναπροσαρμογής και κατάργηση όλων των φόρων.
  • Επαναφορά του Γέφυρα και ΣΥΝ-Εργασία έως το τέλος της πανδημίας ακόμα και σ αυτούς που έχασαν το δικαίωμα της επιδότησης λόγω καθυστερήσεων ή περίοδος χάριτος από τις τράπεζες για όσο διάστημα βρισκόμαστε σε καθεστώς πανδημίας. Όπως προαναφέραμε στηρίξαμε τις τράπεζες με γενναίες ανακεφαλαιοποιήσεις. Είναι καιρός «να βάλουν και αυτές πλάτη»!
  • Δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού κάτι που είναι πάγιο αίτημα όλων των επαγγελματιών τα τελευταία χρόνια.
  • Κάλυψη αποζημίωσης σε νοσούντες επιχειρηματίες.
  • Συνταγογράφηση των τεστ τα οποία επιβάλλονται για επιχειρηματίες και εργαζομένους.
  • Παράταση υποχρεωτικής υποβολής στοιχείων στο σύστημα Mydata έως ότου επανέλθει η κατάσταση σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι επιχειρήσεις βάλλονται σε όλα τα επίπεδα. Μην επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος και εργασία αυτή τη δύσκολη εποχή.
  • Ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο νέο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Τέλος οι έμποροι τόσο της Καλαμάτας όσο και της Μεσσήνης θεωρούν αυτονόητο ότι αν ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί, γιατί δεν έχει την δυνατότητα, να στηρίξει τους πολίτες του οι οποίοι οδηγούνται κάθε μέρα σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση, τότε πρέπει να επιλέξει, αν μη τι άλλο, τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) ώστε οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν έστω αυτό το μέρος του κόστους τους ώστε να ανακάμψουν.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις