ΑΠΙΔΙΑ. Με Επερώτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (Πε.Συ.Π) η περιφερειακή σύμβουλος Μαργαρίτα Σπυριδάκου ζητά να πληροφορηθεί για την πορεία εξέλιξης τού αιτήματος που πριν από 7 ολόκληρους μήνες κατέθεσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Απιδιάς, για χρηματοδότηση μελέτης αποκατάστασης του βυζαντινού μνημείου του Αγίου Βασιλείου.

Όπως αναφέρει η Σπυριδάκου, «…Στις 27 Ιουλίου 2021 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας της Απιδιάς απέστειλε αίτημα στον τότε Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Βερούτη για χρηματοδότηση μελέτης συντήρησης του κτιριακού κελύφους και εφαρμογή της στο Βυζαντινό Μνημείο Αγίου Βασιλείου Απιδέας».

Μάλιστα, η περιφερειακή σύμβουλος Λακωνίας, απηυδισμένη από το «ούτε γραφή, ούτε ακρόαση», της περιφερειακής αρχής, αναφέρει με νόημα, «…τουλάχιστον απαντήστε στο αίτημα που σας απευθύνθηκε ώστε να αναζητηθεί αλλού χρηματοδότηση».

  • Σημειώνεται πως το συνολικό κόστος της μελέτης είναι 18.600 €, περίπου!

How to…

Η Περιφέρεια «…μπορεί να βοηθήσει συνάπτοντας προγραμματική με το Δήμο Ευρώτα και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας», συμπληρώνει η ίδια.

Η Επερώτηση της Μαργαρίτας Σπυριδάκου:

«Δε νομίζω να αμφιβάλλει κανείς ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι αναπτυξιακό κεφάλαιο για μία χώρα ή ένα τόπο αλλά κυρίως συμβάλει στη διατήρηση της ταυτότητας και στην ενίσχυση της εθνικής συνείδησης, στοιχεία απαραίτητα για να συνεχίσει να υπάρχει ένα Έθνος και να αντισταθεί στις παγκοσμιοποιητικές τάσεις που τείνουν να συνθλίψουν και να εξαφανίσουν μικρούς λαούς όπως ο δικός μας, ο οποίος όμως διαθέτει τεράστια Ιστορία.

Κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι τα θρησκευτικά μνημεία, η ορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά που μαζί με την άυλη μορφή της, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική ιδιοπροσωπία σε μια αμφίδρομη σχέση στήριξης και επιβίωσης μέσα στους αιώνες.

Η Πελοπόννησος και η Λακωνία βρίθει θρησκευτικών μνημείων, Ναών και μοναστηριών που η ιστορία τους χάνεται στους αιώνες και είναι χρέος της διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συμβάλει τα μέγιστα στην αποκατάσταση και τη συντήρηση τους.

Στις 27 Ιουλίου 2021 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας της Απιδιάς απέστειλε αίτημα στον τότε Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Βερούτη για χρηματοδότηση μελέτης συντήρησης του κτιριακού κελύφους και εφαρμογή της στο Βυζαντινό Μνημείο Αγίου Βασιλείου Απιδέας.

Να σημειωθεί ότι ο Ναός έχει εδώ και 61 χρόνια κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 473/Β/17/12/1962) ενώ περιγράφεται από το σπουδαίο ερευνητή Ορλάνδο και εντοπίζεται στο Αρχείο Βυζαντινών Μνημείων Ελλάδος του 1935, στις σελίδες 133 ως 138. Διαθέτει επίσης λαμπρές τοιχογραφίες οι οποίες με τη φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας θα συντηρηθούν και θα τοποθετηθούν στο μεγάλο Μνημείο της Απιδιάς, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το συνολικό κόστος της αιτούμενης από το εκκλησιαστικό συμβούλιο αλλά και όλους τους ενορίτες της Απιδιάς για αρχιτεκτονική και στατική μελέτη είναι περί τα 18.600 ευρώ. Δυστυχώς οι κάτοικοι της Απιδιάς πλέον δε δύνανται λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας να εξασφαλίσουν αυτό το ποσό και προς τούτο ζήτησαν εδώ και πάνω από έξι μήνες τη συνδρομή της Περιφέρειας η οποία μπορεί να βοηθήσει συνάπτοντας προγραμματική με το Δήμο Ευρώτα και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Να μην ξεχνάμε ότι το Μνημείο που Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου εντάχθηκε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ και σύντομα ολοκληρώνεται η αποκατάστασή του.

Ερωτάσθε λοιπόν,

  • αν προτίθεστε να συνδράμετε ως Περιφερειακή Αρχή, την Ενορία της Απιδιάς για την εκπόνηση της πιο πάνω μελέτης.

Τουλάχιστον απαντήστε στο αίτημα που σας απευθύνθηκε ώστε να αναζητηθεί αλλού χρηματοδότηση.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις