ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της 14ης Απριλίου 2022,ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας ,Περικλής Μαντάς, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση σε συντονισμό με το υπουργείο Εργασίας , όσον αφορά τις συντάξεις, αποτέλεσμα των οποίων είναι η μείωση των εκκρεμών συντάξεων σε ένα ποσοστό της τάξεως του 40%, από 125.000 δηλαδή σε περίπου 75.000, όλα αυτά στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη νέα Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που προωθεί η κυβέρνηση και η οποία θα αντικαταστήσει τον ΟΑΕΔ.

Με δριμείς χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε στην στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στάση την οποία περιέγραψε ως ρηχή και αντιδραστική. Να υπενθυμίσουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν σταθεί απέναντι στη μεταρρύθμιση του e-ΕΦΚΑ ζητώντας απόσυρσή της και υλοποίηση νέων προσλήψεων προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή των συντάξεων. Διάψευση των παραπάνω αποτελούν τα καινούργια στοιχεία καθώς και η ίδια η πραγματικότητα σύμφωνα με τον κ.Μαντά, ο οποίος όπως δήλωσε χαρακτηριστικά : «διαρκώς οι προσλήψεις χρησιμοποιούνται ως το φάρμακο για κάθε ασθένεια και η μαγική λύση για κάθε πρόβλημα, ενώ αν γίνονταν αθρόα και ευκαιριακά όπως πρότεινε τότε η αντιπολίτευση, στην πραγματικότητα θα αποτελούσαν την «καλύτερη συνταγή για μια νέα ελληνική χρεοκοπία».

Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του, ο βουλευτής στάθηκε και σε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εισάγει η κυβέρνηση , αφενός με τη fast track διαδικασία έκδοσης σύνταξης, και αφετέρου με τη λεγόμενη «σύνταξη εμπιστοσύνης». Οι νέες αυτές διαδικασίες θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό όλα τα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ για την έκδοση σύνταξης, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και άλλες πιθανές βεβαιώσεις που θα έχει προσκομίσει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ,με αποτέλεσμα εντός 90 ημερών να έχει απονεμηθεί κάθε κύρια σύνταξη, ανεξαρτήτως του σταδίου διεκπεραίωσης της αίτησης από τον e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον βουλευτή : «το κράτος για πρώτη φορά θα λέει στον πολίτη "σε εμπιστεύομαι" και η σύνταξη που είναι σήμερα σε αναμονή θα εκδίδεται μέσω του ΑΤΛΑΣ και μέσω των δηλώσεων του ίδιου του ασφαλισμένου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο κ.Μαντάς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επανίδρυσης του ΟΑΕΔ, θέτοντας καινούργιες, σύγχρονες βάσεις που να αναλογούν στις απαιτήσεις και τα δεδομένα του σήμερα, και να μετατρέψουν τον οργανισμό από «εσωστρεφή επιδοματικό οργανισμό» , σε έναν οργανισμό-εργαλείο που βοηθά τους ανέργους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας . Χαρακτήρισε μάλιστα «παλαιοκομματική» την επιδοματική αντίληψη που διέπει τον σημερινό ΟΑΕΔ, τονίζοντας την διαφορετική πολιτική της κυβέρνησης με ορίζοντα έναν νέο, σύγχρονο και ψηφιοποιημένο οργανισμό, που ασχολείται με την καλλιέργεια των δεξιοτήτων και την καλύτερη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, που αναβαθμίζει την επαγγελματική κατάρτιση στοχεύοντας στην αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων επιμόρφωσης τόσο σε επίπεδο φορέα επιμόρφωσης όσο και σε επίπεδο ωφελούμενου, και που ξεκαθαρίζει τα μητρώα ανεργίας, ώστε να βρίσκονται σε αυτά μόνο όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη.

Εν κατακλείδι, ο βουλευτής τόνισε το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης το οποίο εκτείνεται σε όλους τους τομείς και συνεχίζεται αδιάλειπτα, αναφέροντας ότι : «παρά τις διαδοχικές κρίσεις του Έβρου, του Αιγαίου, της πανδημίας και τώρα της ακρίβειας, η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις», πολιτική και γραμμή πλεύσης την οποία χαρακτηρίζει «σωστή», «ώριμη» και «δίκαιη».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις