Γράφει ο Σπαρτιάτης

Κατά τη 10ετία του ’50, ο μεγάλος και ανεπανάληπτος Μουσουργός της Σπάρτης Μιχαήλ Μαχαίρας, συγκρότησε τη ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ και την ανδρική τετράφωνη Εκκλησιαστική Χορωδία, που έψαλλε, κάθε Κυριακή, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης.

Κάθε Μ. Τρίτη, η Εκκλησιαστική Χορωδία, έψαλλε το τροπάριο της Κασσιανής, σε μελοποίηση Θεμιστοκλή Πολυκράτη (1863-1926), μεγάλου συνθέτη της πολυφωνικής εκκλησιαστικής μουσικής.

Το 1977, η Εκκλησιαστική Χορωδία του Μιχαήλ Μαχαίρα, ξανάπιασε το κομμένο για κάποια χρόνια νήμα της μουσικής παράδοσης, με μαέστρο τον συνεργάτη του Μιχ. Μαχαίρα, Αρχιμουσικό και Μαέστρο, Δημήτρη Αθανασόπουλο (Δημητράκη):

«Βράδυ της Μ. Τρίτης, 1977, στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του μακαριστού Ιεροθέου, η χορωδία ψάλλει το γνωστό Τροπάριο της Κασσιανής. Οι παλαιότεροι θυμήθηκαν και οι νεώτεροι έζησαν στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης. Η κοινωνίας της Σπάρτης, με χαρά και ενθουσιασμό, δέχθηκε την αναβίωση της ωραίας αυτής συνήθειας, που επί 10ετίες αποτελούσε στη Σπάρτη ένα χαρακτηριστικό γεγονός και μια παράδοση που γέμιζε τις ψυχές των πιστών από συγκίνηση».

(Δημ. Αθανασόπουλος- εφ. ΛΑΚΩΝΙΚΑ- φύλλο 200- 2001)

Τα περισσότερα μέλη αυτής της αναγεννημένης πολυπληθούς Εκκλησιαστικής Χορωδίας Σπάρτης του 1977 ήταν «μαθητές» του Μιχ. Μαχαίρα, προέρχονταν από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις και είχαν ως κοινό δεσμό τους τη μεγάλη αγάπη τους για τη Σπάρτη και για τη χορωδιακή μουσική. Διαχρονικά, υπήρξαν μεταξύ τους χορωδοί, οι οποίοι, άνετα, θα μπορούσαν να σταθούν ακόμα και στη Λυρική Σκηνή.

Αξίζει να θυμηθούμε αυτούς τους άξιους Σπαρτιάτες της Εκκλησιαστικής Χορωδίας Σπάρτης του 1977, οι οποίοι τίμησαν τη Σπάρτη με την όλη προσφορά τους και άφησαν πίσω τους μνήμες ανεξίτηλες:

1977--.-----.jpg
Από τα αριστερά:
Παν. Μπισμπής, Χρ. Λαγός, Δημ. Καββούρης, Κ. Ζανόπουλος, Τάκης Κωστόπουλος, Δημοσθ. Βλαχολιάς, Αθ. Πολυζωγόπουλος, Τάκης Μανωλόπουλος, Γ. Τσαούσης, Γ. Λυμπερόπουλος, Δημ. Μακελλαράκης, Ι. Τσιάπας, Μητροπολίτης Ιερόθεος, Γ. Σαϊνόπουλος, Δ. Αθανασόπουλος, Νίκωνας Ανδρικόπουλος, Ευάγγ. Σαραντόπουλος, Δημ. Σαμψώνης, Τάκης Καψαλάκος, Ανδρέας Τσέρτος

Η τελευταία φορά που εψάλη η «Κασσιανή του Πολυκράτους» στη Σπάρτη ήταν το Πάσχα του 2017 από την Εκκλησιαστική Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σπάρτης στον Ιερό Ναό Α. Νικολάου, υπό τη διεύθυνση του Δ. Αθανασόπουλου.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς έφυγε από τη ζωή ο Δ. Αθανασόπουλος κι έκτοτε η «Κασσιανή του Πολυκράτους», σίγησε.

Ας ελπίσουμε ότι οι βαθιές ρίζες του δέντρου της Εκκλησιαστικής Χορωδίας Σπάρτης θα βρουν τη δύναμη, κάποια στιγμή, να αναστήσουν και πάλι την Παράδοση.

Πηγή: Η ΣΠΑΡΤΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΙΩΝΕΣ, 1834-2002 , Έκδ. Δήμος Σπαρτιατών, 2002-Επιμέλεια Φώντας Λάδης

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις