ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Κείμενο διαμαρτυρίας από κατοίκους της περιοχής Φοινικούντας και Γριζόκαμπου κοινοποιεί ο πρόεδρος της κοινότητας Φοινικούντας κ. Τσόνης σχετικά με την απόφαση του εφημέριου Αγίου Νικολάου να μην τελέσει την Αναστάσιμη Ακολουθία.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Έκανα μεγάλη προσπάθεια να δοθεί λύση στο πρόβλημα αλλά δεν κατέστη δυνατό. Το κοινοτικό συμβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα των κατοίκων. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΓΡΙΖΟΚΑΜΠΟΥ. Προς μεγάλη μας έκπληξη ο εφημέριος της ενορίας Φοινικούντας, μας ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να τελέσει την Αναστάσιμη Ακολουθία στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Γριζοκάμπου το φετινό Πάσχα. Μία ακολουθία που τελείται από την ίδρυση του ανωτέρου ναού ακόμη και σε περιόδους πολέμων.

Η ανακοίνωση του μας άφησε έκπληκτους και στην ερώτηση μας για ποιο λόγο, η απάντηση του ήταν ότι τα προηγούμενα χρόνια τελούσε την Αναστάσιμη Ακολουθία χωρίς να είναι υποχρεωμένος και ότι μας έκανε χάρη. Αλλά ειδικά για φέτος το πρόγραμμα που πήρε από την Μητρόπολη Μεσσηνίας δεν περιλαμβάνει την τέλεση της ανωτέρω ακολουθίας, εντολή που θα ακολουθήσει, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του οικισμού του Γριζόκαμπου για πρώτη φορά στην ιστορία να μην κάνουν Ανάσταση.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού καθώς και αυτοί που έχουν έρθει από μακριά για το Πάσχα είναι ανάστατοι μιας και λόγω πανδημίας τα δυο τελευταία χρόνια δεν γιόρτασαν την Ανάσταση ως είθισται και φέτος που περίμεναν με μεγάλη χαρά να βρεθούν με τις οικογένειες τους στον ναό τον προγόνων τους για λόγο που δεν μπορούν να καταλάβουν χωρίς καμία εξήγηση η απόφαση της μητρόπολης μόνο αγανάκτηση προκαλεί.

Επειδή το ποτήρι μετά από αυτή την απόφαση ξεχείλισε και επειδή ο λαός της Φοινικούντας και του Γριζόκαμπου δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοιου είδους αποφάσεις όπως και αυτή πριν λίγα χρόνια που αντί να τελέσει την τελετή του αγιασμού των υδάτων στη θάλασσα της Φοινικούντας άφησε τους πιστούς να τον περιμένουν στον μόλο και πήγε να αγιάσει τα ύδατα στην βίλα γνωστού μεγάλου επιχειρηματία στην Κορώνη.

Θα θέλαμε να ξέρουμε αν ήταν και αυτή απόφαση της Μητρόπολης ή ήταν απόφαση του εφημερίου.

Ακόμη και η απαγόρευση τέλεσης ιερών μυστήριων στα εξωκκλήσια στους κοινούς θνητούς, με εξαίρεση σε αυτούς που η Μητρόπολη θεωρεί ανωτέρους, μόνο αγανάκτηση προκαλούν.

Επειδή τα ήθη και τα έθιμα είναι τόσο βαθιά ριζωμένα στον πολιτισμό μας και που πολλές φορές υπερισχύουν ακόμα και τον νόμων δεν θα επιτρέψουμε χωρίς λόγο αυτά να αγνοούνται, ειδικά από θεσμούς που πνευματική και όχι υλική αποστολή έχουν.

Εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για την ανωτέρω απόφαση και βάζουν την σχέση πιστών και εκκλησίας σε μεγάλη κρίση».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις