ΛΑΚΩΝΙΑ. Οι πολίτες απόρησαν γιατί στους κάδους του Δήμου Σπάρτης συσσωρεύονται και πάλι σκουπίδια. Η απάντηση ήρθε να σοκάρει για μια ακόμα φορά και να εκθέσει όσους μιλούν για άρτιο σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων. Το εργοστάσιο της Παλαιόχουνης και κάθε εργοστάσιο του ΣΔΙΤ δεν λειτουργεί μη εργάσιμες και αργίες. Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι δεν μπορούν να μεταφέρουν απορρίμματα τα τριήμερα και τις αργίες. Αναπόφευκτο αποτέλεσμα οι πόλεις και τα χωριά, τις κρίσιμες ώρες και μέρες της τουριστικής περιόδου, να «πνίγονται» στο σκουπίδι χωρίς να έχουν δυνατότητα μεταφοράς ούτε σε ΣΜΑ, αφού δεν υπάρχουν παντού, ούτε στον τελικό προορισμό.

Παρόλαυτα όταν κάποια στιγμή θα παραδώσουν τα σκουπίδια θα πληρώσουν το κόστος σαν να είχαν εξυπηρετηθεί στην ώρα τους. Με λίγα λόγια, ενώ οι δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα στην διαχείριση – αλλά μόνον στη μεταφορά – είναι υποχρεωμένοι τα τριήμερα και τις αργίες να διαχειρίζονται τα σκουπίδια που προκύπτουν και μάλιστα σε αυξημένες ποσότητες αφού οι περιοχές δέχονται τουρισμό.

Μια βασική αδυναμία του σχεδιασμού που εξαναγκάζει τους δήμους σε ημίμετρα και αναποτελεσματική διαχείριση που αφήνει ένα οικτρό αποτύπωμα σε κάθε περιοχή που έχει υπαχθεί στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου για τα απορρίμματα. Για μια ακόμα φορά οι δήμοι δέχονται την κριτική ενώ δεν έχουν αρμοδιότητα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις