ΛΑΚΩΝΙΑ. Επίσκεψη σε όλη τη Λακωνία πραγματοποιεί από χθες ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου.

Κατά τη διάρκεια αυτής πολυμελής ομάδα αιρετών και φορέων συνόδευσαν τον κ. Γενικό σε αρκετά από τα σε εξέλιξη έργα, είτε για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε για τη διευκόλυνση της προσβάσιμότητας σε αρχαιολογικούς και βυζαντινούς χώρους. Επίσης έγινε αυτοψία στο Βαλτάκι, όπου πρέπει να βρεθεί λύση για τη διευκόλυνση των συμπολιτών.

Ο κ. Διδασκάλου επισκέφθηκε:

Το χώρο όπου θα ανεγερθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ένα έργο που θα αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της Λακωνίας.

Τη διανοιγμένη οδό Κύπρου και τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί εκεί. Η δυσκολία είναι μεγάλη και πρέπει να γίνουν πολλές παράλληλες ενέργειες για την προώθηση λύσης. Είναι δεδομένο ότι ότι ενέργειες διάνοιξης και σωλήνωσης από τη ΔΕΥΑΣ έγιναν πάντα σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Συνεπώς θα πρέπει να ερευνηθεί που και γιατί κολλάει η διαδικασία, δεδομένης επίσης της βούλησης του Δήμου Σπάρτης να προχωρήσει το έργο.

Τον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, την εντυπωσιακή Καστροπολιτεία των Παλαιολόγων η οποία όταν γίνει πλήρως προσβάσιμη θα αποτελεί ένα πολιτιστικό χώρο με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και αφορμή ισχυρής τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Ο κ. Γενικός ζήτησε να απομακρυνθούν όλες οι περιττές κινητές μονάδες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν σε εργασίες, έτσι ώστε να ελευθερωθεί χώρος, για την εύκολη πρόσβαση επισκεπτών στον χώρο. Πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού είναι οι επισκέπτες να μπορούν να περιηγηθούν και να απολαύσουν τόσο αυτόν τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας όσο και με τη χρήση νέων τεχνολογιών να βιώσουν τη καθημερινότητα στο Βυζάντιο, ειδικά στην τελευταία και κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του.

Την παραλία του Βαλτακίου, η οποία από το 1999 είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή απολύτου προστασίας (αρχαιολογική ζώνη Α’) και ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν επουδενί την περιουσία τους. Η μόνη λύση είναι η διάνοιξη τομών και ο επανέλεγχος της ζώνης με διαδικασίες μέσω του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Τη διαδικασία των τομών έχει δεσμευτεί να την στηρίξει υλικοτεχνικά ο Δήμος Ευρώτα. Αυτό τεκμαίρεται και από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 7-4-2014, αλλά και με την επικαιροποίηση της απόφασης αυτής από τον Δημάρχο Ευρώτα με έγγραφό του στις 7-6-2021. Άρα το πρόβλημα περί μη εύρεσης υλικοτεχνικής υποστήριξης δεν υφίσταται και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι τομές.

Επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης, το οποίο είναι βέβαιο ότι μπορεί να προσελκύσει πληθώρα επισκεπτών και να γίνει και αυτό σημείο ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης για την Σπάρτη.

Σήμερα πραγματοποιείται επίσκεψη στη Μονεμβάσια και συγκεκριμένα στους Ιερούς Ναούς Ελκομένου Χριστού και Αγίου Νικολάου, όπου έγιναν και συνεχίζουν έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις