ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το Δίκτυο των ΦΟΔΣΑ στην ιστοσελίδα του εξηγεί ποιος έχει την αρμοδιότητα για την υλοποίηση του σχεδιασμού διαχείρισης των σκουπιδιών. Ευθύνη του κάθε ΦΟΔΣΑ όπως και της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η ορθή λειτουργία των εργοστασίων, των σταθμών μεταφόρτωσης. Οι ΦΟΔΣΑ έχουν την ευθύνη και για την προσωρινή αποθήκευση και για τη μεταφόρτωση και την αξιοποίηση και τη διάθεση των στερεών αποβλήτων.

Ο ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου, δηλαδή των 5 Νομών Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, πρέπει λογικά να έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του σχεδιασμού διαχείρισης, για τη λειτουργία της Παλαιόχουνης, για το εργοστάσιο στα Ξηροκάμπια, για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης, κ.α.

Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ είναι ο κ. Σταύρος Αργειτάκος, που μέχρι πριν από λίγο ξέραμε ότι έχει ευθύνη να συντονίσει σε όλη την Περιφέρεια την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων.

Όμως γύρω στις 8 το βράδυ την Τετάρτη 4/5/22 στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης είχαμε μια ανατροπή. Ο κ. Αργειτάκος ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Όχι μόνον δεν έχει την αρμοδιότητα αλλά όποιος το ισχυρίζεται έχει πολιτική σκοπιμότητα. Δηλαδή, ο ΦΟΔΣΑ και κατά συνέπεια ο Πρόεδρος του δεν έχει αρμοδιότητα στην διαχείριση των απορριμμάτων. Τότε ποιος την έχει; Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας; Έγινε κάποια μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και με ποιόν τρόπο; Πότε και γιατί; Αν ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου δεν έχει αρμοδιότητα για την ορθή λειτουργία των εργοστασίων, των σταθμών μεταφόρτωσης για την προσωρινή αποθήκευση και την αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων, όπως άλλοι ΦοΔΣΑ στην Ελλάδα, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξής του; Αυτά δεν τα εξήγησε ο κ. Αργειτάκος στη δημόσια συνεδρίαση. Είπε δε ότι για το θέμα θα δώσει συνέντευξη τύπου και καταφέρθηκε κατά των ΜΜΕ που δημοσίευσαν ότι έχει τις αρμοδιότητες που εν τω μεταξύ δημοσιεύει το Δίκτυο ΦΟΔΣΑ στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Θα πρέπει να απαντήσει λοιπόν ο κ. Νίκας αν έχει αυτός την ευθύνη για ότι γίνεται και για ότι δεν γίνεται στο θέμα των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η θέση του κ. Αργειτάκου πράγματι είναι μια θέση κρίσιμης εξουσίας και μεγάλης ευθύνης, γι’ αυτό και αποδίδεται μετά από εκλογή στον πρόεδρο, αμείβεται αναλόγως, παρακολουθείται από το σύνολο των δημάρχων και από την Περιφέρεια, είναι οριζόντιος συνεργάτης της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο (ΤΕΡΝΑ) και θα πρέπει να αποδίδει έργο και λογαριασμό. Αν όμως για λόγους που δεν έχουν γίνει ευρύτερα γνωστοί έχουν μεταβιβαστεί οι αρμοδιότητες καλό είναι να το ανακοινώσουν τόσο ο κ. Αργειτάκος όσο και ο κ. Νίκας. Τα απορρίμματα είναι υπόθεση πρώτης γραμμής για να υπάρχουν τέτοιες ασάφειες και δύσκολα διακριτές καταστάσεις από τοξ απλό πολίτη. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος έχει την ευθύνη και ποιος όχι.

Αφού λοιπόν πέρασαν μήνες για να κατανοήσαμε ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν πάντα την ευθύνη για τους σωρούς σκουπιδιών στις πόλεις, σήμερα μάθαμε ότι την ευθύνη δεν την έχει ούτε ο ΦΟΔΣΑ, ο Φορέας δηλαδή που έχει συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό και μόνο. Άρα ποιος μένει; Ο Περιφερειάρχης. Εκτός και αν έχει μεταβιβάσει και αυτός την αρμοδιότητα στον Υπουργό … ή ο υπουργός στον Πρωθυπουργό.

Mε ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη του κ. Αργειτάκου προκειμένου να γίνει η αναγκαία διόρθωση και σε όλες τις επίσημες αναρτήσεις των Φορέων περί αρμοδιοτήτων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις