ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώθηκε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Spotlight On Innovation (https://mapcompetition.gr ) ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός «Προσφυγικά Μονοπάτια - Χαρτογραφώντας τις ιστορίες των προσφύγων 100 χρόνια μετά την Καταστροφή» και στον οποίο το 3ο ΓΕΛ Καλαμάτας κέρδισε το 1ο και το 2ο κατά το ήμισυ βραβείο.

Το σχολείο υπέβαλε στον διαγωνισμό 5 εργασίες-storymaps, oι οποίες, αξιοποιώντας προφορικές μαρτυρίες, αρχειακό υλικό, ιστορικές πηγές, αφηγούνταν τη διαδρομή που ακολούθησαν από τη Μ. Ασία ως την Ελλάδα πρόσφυγες πρόγονοι μαθητών του σχολείου. Συγκεκριμένα, με τη χρήση ειδικού λογισμικού (ArcGIS), αποτύπωσαν σε ηλεκτρονικούς χάρτες τη διαδρομή της εκάστοτε διήγησης, συμπεριλαμβάνοντας λεπτομέρειες για τον κάθε σταθμό της στο ψηφιακό περιβάλλον, συνθέτοντας έτσι το χρονικό της πορείας των εκπατρισμένων. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 26 μαθητές και συγκρότησαν 5 ομάδες που ολοκλήρωσαν τις 5 εργασίες υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του σχολείου: Βασιλικής Χρυσανθακοπούλου, Ευτυχίας Κούτρικα, Θεοδόση Κουβάτση.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η εργασία (storymap) «Στα βήματα του Λάμπρου Νικητόπουλου» και το δεύτερο (από κοινού με το ΕΠΑΛ Καρδάμυλων Χίου) «Η πορεία της Ασημένιας Μπούντη».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις