ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Σε ηλικία 87 ετών, απεβίωσε αργά χθες το βράδυ ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος.

Ο Παναγής Κουμάντος νοσηλευόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Η δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή με ανάρτηση της κόρης του Πιπίνας, προέδρου της λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.

Ο Παναγής Κουμάντος γεννήθηκε στη Καλαμάτα το 1935.
Το μικρό του όνομα, Παναγής, το οφείλει στον ανάδοχό του Ντίνο Τσαλδάρη, πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος, σε ανάμνηση του Παναγή Τσαλδάρη, με τον οποίο ο πατέρας του Παναγή Κουμάντου, Χρήστος,που υπήρξε δήμαρχος Καλαμάτας, τρεις φορές (την προπολεμική περίοδο 1934 – 1937, για δεύτερη 1957 – 1959 και για τρίτη 1959 – 1964) διατηρούσε στενή φιλική σχέση.

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας και ολοκλήρωσε τον τετραετή κύκλο γερμανικών σπουδών στο “Γκαίτε” Αθηνών. Υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστήμιο Γουίνιπεγκ του Καναδά το έτος 1960.
Παντρεύτηκε τη Γλυκερία – Δανάη Σαραφίδου, καθηγήτρια φυσικής και έκαναν δυο παιδιά. Εργάστηκε στη ΔΕΗ και εξελέγη Δήμαρχος Καλαμάτας την περίοδο 1991-1994 και 1999-2002.

Η μελέτη και ενασχόλησή του με την Ιστορία έδωσε τα δύο πρώτα ιστορικά του δοκίμια: “Η συνδικαλιστική οργάνωση ‘Aλληλεγγύη'” και “Το Μακεδονικό Ζήτημα” καθώς και τα βιβλία: “Βόρειος Ήπειρος. Στο μονόδρομο της Αυτονομίας”, “Το Εργατικό – Συνδικαλιστικό Κίνημα Καλαμάτας [1900 -1960]”, “Η Δημοκρατία του Πόντου”. “Βιογραφικές δημοτικές αναμνήσεις”. “Διάλογοι με τον Αχμέτ”. “Στα βήματα του Ιωσήφ Βαλέστ”. “Σπουδή του βίου και της πολιτείας του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου”
Υπήρξε μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων και του Συλλόγου προς Διάδοσιν των Γραμμάτων.

Έχει βραβευθεί για τη συνολική του κοινωνική και πολιτισμική του προσφορά:
Από το Υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας, ως εθελοντής αιμοδότης και δωρητής ιστών και οργάνων σώματος (ήδη από τη δεκαετία του 50).
Από την Εταιρία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας, για τη συντήρηση της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Όμιλο Ενίσχυσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, για τις προσπάθειες του με σκοπό τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας.
Από τη Διεθνή Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών με τα βραβεία: “Πολυδούρη 2002” και “Παναθήναια 2004”.
Από το Βασιλικό Κολέγιο Κόλτσεστερ Λονδίνου, για τις προσπάθειές του στον τομέα ενίσχυσης της Ελληνικής γλώσσας.
Από τον Δήμο Γρανάδας, για την προσπάθεια του να αναγνωριστεί η Ελληνική γλώσσα ως κύρια γλώσσα των Μεσογειακών λαών.
Από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τον Έπαινο “δια την φιλόπονον και φιλόμουσον διατριβήν αυτού περί των Μεσσηνίων Ιστορίαν”.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις