ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Επίσημη πρώτη έκανε η πειραματική καλλιέργεια υποτροπικών φυτών σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την καλλιέργεια τέτοιων ειδών. Όπως εξηγεί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Λακωνίας, Μιχάλης Θεοφιλάκος:

«Επιλέξαμε με προσοχή τις περιοχές όπου θα γίνει η φύτευση και στη Λακωνία εστιάσαμε στη Στεφανιά.

Σίγουρα έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά είναι δεδομένο ότι ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο. Το να ευελπιστούμε ότι θα υποκαταστήσουμε άλλες περιοχές με καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες είναι λίγο δύσκολο. Αυτοί που έχουν φυτέψει πιο νωρίς αβοκάντο είναι ευχαριστημένοι από την απόδοσή τους και στο τέλος Ιουνίου θα έχουμε μία πλήρη εικόνα για την πορεία της εφαρμογής με όλα τα δεδομένα που θα έχουμε συγκεντρώσει».

Ο καλλιεργητής Χρήστος Κωνσταντάκος, που ασχολείται με την καλλιέργεια υποτροπικών από το 2016, τονίζει:

«Πιστεύω ότι η πλειονότητα των υποτροπικών έχει καλή προοπτική. Αμφιβολίες έχω μόνο για το Μάνγκο που είναι το πιο ευαίσθητο. Πρακτικά και οικονομικά οι καλλιέργειες που έχουν προοπτικές είναι το Λίτσι, το Αβοκάντο και η Μακαντάμια. Είναι καλλιέργειες που μπορούν να δώσουν οικονομικά οφέλη στον παραγωγό».

Από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, ο προϊστάμενος Αντώνης Παρασκευόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ήδη, έχουν επιλεγεί έξι παραγωγοί στην περιοχή μας για την καλλιέργεια υποτροπικών φυτών. Αβοκάντο, Μάνγκο, Λίτσι, Μακαντάμια και Αννόνα είναι οι ποικιλίες πάνω στις οποίες θα πειραματιστούν οι εννέα παραγωγοί στους δύο νομούς. Περιμένουμε να περάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες για να προχωρήσουμε στις φυτεύσεις που θα είναι στην παραλιακή ζώνη. Από την πορεία τους θα καταλήξουμε σε ποια είδη μπορούμε να επενδύσουμε».

Πηγή: ypaithros.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις