ΣΠΑΡΤΗ. Η ελαιοκαλλιέργεια του χωριού Παλαιοπαναγιά Σπάρτης και των όμορων χωριών, σε δένδρα Κορωνέϊκής, Κουτσουρολιάς και Αθηνολιάς, αποδίδει πολύ καλό καρπό, χρόνια τώρα. Δεν αρκεί όμως μόνον η ποιότητα του καρπού για να διαμορφωθεί ένα εξαιρετικό και ανταγωνιστικό προϊόν.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς, ιδρύθηκε το 1965 με την συμμετοχή παραγωγών και από τα γύρω χωριά. Από την πρώτη στιγμή είχε ως δόγμα του τους αυστηρούς κανόνες συμμετοχής και την ομοφωνία στις αποφάσεις. Σήμερα αριθμεί 315 μέλη και βρίσκεται σε μια πορεία αειφορίας και ανταγωνιστικής παρουσίας ακόμα και στο εξωτερικό.

Με πρόταγμα την κυκλική οικονομία, με μηδενικό αποτύπωμα ρύπων, οικολογική ευαισθησία και πρωτοπορία, σημασία τόσο στην ουσία όσο και στη λεπτομέρεια, μετατρέπει το εξαιρετικό παρθένο και το βιολογικό ελαιόλαδο σε «πράσινο χρυσό». Είναι σε θέση θα καλύψει τις ανάγκες των μελών του, καθοδηγεί τόσο τους συμβατικούς όσο και τους βιολογικούς παραγωγούς, εκσυγχρονίζει συνεχώς τις εγκαταστάσεις του και τελικά διαμορφώνει δύο προϊόντα, συμβατικό και βιολογικό ελαιόλαδο, που είναι ασυναγώνιστα στην αγορά. Σήμερα έχοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις μπορεί να προσφέρει το βιολογικό ελαιόλαδο για τις ανάγκες της απαιτητικής Ελβετικής αγοράς στην καλύτερη τιμή.

Συνεταιρισμός χωρίς χρέη και βάρη, με ηλεκτρικά τροχοφόρα, φωτοβολταϊκά, τελευταία λέξη μηχανολογικού εξοπλισμού, αξιοποίηση του κουκουτσιού σε καύσιμη ύλη για θέρμανση, αποθήκες που εξασφαλίζουν την ποιοτική αποθήκευση, ευχέρεια για προμήθεια λιπασμάτων, παροχή συμβουλών και διευκολύνσεων στην γραφειοκρατία προς κάθε συνεταιρισμένο. Τηρεί αυστηρούς κανόνες στην καλλιέργεια, συγκομιδή, έκθλιψη, διαχωρισμό, αποθήκευση του προϊόντος. Πετυχαίνει διακρίσεις σε ερευνητικά προγράμματα και εγκρίσεις σε επενδυτικά. Ακόμα και όταν «αδικείται» κατορθώνει να βγαίνει πάνω από τα πρόσκαιρα και βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον.

Ψυχρή έκθλιψη στους 26 – 27 βαθμούς αλλά «θερμή» διαχείριση με σύγχρονη αντίληψη. Εργοστάσιο 2 φάσεων αλλά στρατηγική μιας φάσης απόλυτα προσηλωμένης στην ποιότητα. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, ούτε την δακοκτονία που την διαχειρίζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά. Η ελιά δεν μένει στο εργοστάσιο πάνω από 16-24 ώρες. Τα υπολείμματα σε ορυκτέλαια και πλαστικοποιητές είναι πλέον παρελθόν για τον Συνεταιρισμό Παλαιοπαναγιάς. Μέχρι και 500 τόνοι ελαιόλαδου μπορούν να αποθηκευτούν. Έως 300 με 400 τόνους καρπό τη χρονιά και κάθε δύο χρόνια 600 με 700 τόνους ελιάς. Το βιός ενός χωριού.

Ο πρόεδρος Γιώργος Δογαντζής καλεί τους νέους να επενδύσουν στη γη. Το μέλος Τάσος Γκολέμης μας ξεναγεί στις εγκαταστάσεις. Παράδειγμα προς μίμηση ένας Συνεταιρισμός που ξέρει τι έχει, τι θέλει και τι μπορεί.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις