ΣΠΑΡΤΗ. Με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε η Αγιοκατάταξη του Αγίου Ανανία Επισκόπου Λακεδαιμονίας. Ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος παρουσίασε τα δεδομένα, μίλησε για τον Βίο του Αγίου και αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα γύρω από την Αγιοσύνη, τη Θρησκεία, την Πατρίδα, τον Λαό και τον Κλήρο, σε συνέντευξη τύπου.

Ο Άγιος Ανανίας ήταν Επίσκοπος Λακεδαιμονίας. Με καταγωγή από την ηρωική και καθαγιασμένη Δημητσάνα σε πολύ μικρή ηλικία, 27 ετών, έγινε Επίσκοπος στη Μάνη και ήταν ο εθνεγέρτης και εθνομάρτυρας του Μυστρά και της Λακεδαιμονίας, λίγο πριν την κήρυξη της Επανάστασης των Ελλήνων κατά των Τούρκων.

Δεν ήταν μια η φορά που ο Επίκσοπος Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος συγκινήθηκε και δάκρυσε αναφερόμενος στο Βίο του Αγίου Ανανία. Ανακοινώνοντας ότι στις 14 Ιουνίου έγινε η Αγιοκατάταξη του από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, περιέγραψε την προσπάθεια αλλά και ανάγκη λαού, κλήρου και διοικούσας εκκλησίας να αποδώσουν στον τότε Επίσκοπο Λακεδαιμονίας την αναγνώριση και την κατάταξη ανάμεσα στους Αγίους της Εκκλησίας μας.

Όπως αναφέρει ο κ Ευστάθιος ο, Δημητσανίτης στην καταγωγή, Άγιος Ανανίας ως Επίσκοπος Λακεδαιμονίας, με Επισκοπή στον Μυστρά, ήταν ο εκκλησιαστικός αλλά και εθνικός άνδρας που όχι μόνο αναμετρήθηκε με τους Τούρκους δυνάστες αλλά τελικά θυσιάστηκε, «έπεσε» από το γιαταγάνι λυσσαλέων κατακτητών στην πύλη του Αγίου Δημητρίου στον Μυστρά. Όπως περιγράφει γλαφυρά ο κ. Ευστάθιος, προηγηθείσας μάχης Μανιατών και Δημητσανιτών με Τούρκους στο κάστρο του Μυστρά, αφού ο Επίσκοπος Ανανίας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και Κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων, βγήκε από τον Ιερό Ναό, προκειμένου να μην εισέλθουν σε αυτόν οι Τούρκοι, παραδόθηκε στα χέρια τους για να τον σύρουν, να τον αποκεφαλίσουν και να εκθέσουν το αναλλοίωτο σώμα του επί 3 ημέρες στον Μυστρά και την Αγία κεφαλή του προς επίρρωση της βαρβαρότητάς τους στην διοίκηση του Χαμσάρ Πασά στην Τρίπολη.

Λαός, Κλήρος και Διοικούσα Εκκλησία, έκτοτε έθεσαν τον Επίσκοπο Ανανία σε ύψη αγιότητας και σήμερα, μετά από την εμπεριστατωμένη έρευνα και πρόταση της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης και του Αγιολόγουκ. Σωτήρη Μπαλατσούκα, τον τρέχοντα μήνα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξέτασε σχετική αναφορά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ενέκρινε την Αγιοκατάταξη του Επισκόπου Λακεδαιμονίας Ανανία.

Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ναό Σπάρτης θα τελεστεί Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με τη συμμετοχή 60 κληρικών και ο Μητροπολίτης Ευστάθιος θα χρίσει με Άγιο Μύρο την Εικόνα του Αγίου Ανανία που αγιογράφησαν οι μοναχές της Ζερμπίστας. Η μνήμη του θα εορτάζεται στον Μητροπολιτικό Ναό Σπάρτης, όπου βρίσκεται και η προτομή του, την Κυριακή των Μυροφόρων, διότι η 15η Απριλίου, (ημέρα εορτής) συμπίπτει με την περίοδο νηστείας και πένθους.

Ο κ. Ευστάθιος, ως τοποτηρητής της Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως θα συντονίσει δέουσες εκδηλώσεις και στη Δημητσάνα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο σεβασμιώτατος, καθήμενος δίπλα στην εικόνα του Αγίου Ανανία, αναφέρεται στην ανάγκη να κατανοήσουμε ότι ο λαός ανακηρύσσει και η διοικούσα Εκκλησία κατατάσσει τους Αγίους. Σημειώνει το σημαντικό να βαφτίζονται παιδιά στο όνομα του Αγίου Ανανία και υπογραμμίζει ότι ο Άγιος προέρχεται από μια «γειτονιά ηρώων και αγίων» στη Δημητσάνα.

Αναφέρεται στην συμβολή της Εκκλησίας ώστε η Πατρίδα Ελλάδα να βγει όρθια από την σκλαβιά 400 ετών από τους Τούρκους, ξεκαθαρίζει ότι η σχέση Εκκλησίας – Πολιτείας είναι άρρηκτη και όποιος επιχειρήσει να την διαχωρίσει θα διαπράξει έγκλημα και με έμφαση αναφέρει ότι Άγιοι της Εκκλησίας μας υπάρχουν σε κάθε εποχή.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές του στη σύγχρονη εποχή, στη στάση του λαού έναντι της Εκκλησίας, στα εθνικά θέματα και στο φρόνημα των Ελλήνων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις