ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Απεβίωσε πρόωρα, την Πέμπτη 16/6, ο Peter Alexander Mackridge, Ομότιμος Καθηγητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, (Πα.Πελ.)

Συλλυπητήριο ψήφισμα εξέδωσε το Τμήμα φιλολογίας του Πα. Πελ.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, στις 23 Μαρτίου 2022 o Peter Mackridge πολιτογραφήθηκε τιμητικά Έλληνας πολίτης, «…για τη συνεισφορά του στην ιστορική εξέλιξη του νεότερου ελληνισμού αλλά και για τη συμβολή του στη βαθύτερη κατανόηση του νεοελληνικού πολιτισμού και την προβολή του στη διεθνή κοινότητα».

Βαθιά συγκίνηση

« …Τα μέλη του Τμήματος Φιλολογίας με βαθιά συγκίνηση εκφράζουν την αμέριστη θλίψη τους στην οικογένειά του και συμμερίζονται τη μεγάλη απώλεια με όλους τους συναδέλφους Νεοελληνικής Φιλολογίας και Γλώσσας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το επιστημονικό και ακαδημαϊκό ήθος του Peter A. Mackridge, και η αγάπη του για την Ελλάδα, τους ανθρώπους, τα γράμματα και τις τέχνες της, θα αποτελούν πάντοτε για εμάς παράδειγμα και πρότυπο».

Εργογραφία

Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα εξής βιβλία του:

  • H νεοελληνική γλώσσα (1991),
  • Διονύσιος Σολωμός (σε συνεργασία με τους David Holton και Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton) (1995),
  • Γραμματική της ελληνικής γλώσσας (1999) και
  • Βασική γραμματική της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας (2007),
  • Εκμαγεία της ποίησης: Σολωμός Καβάφης Σεφέρης (2008),
  • Γλώσσα και εθνική ταυτότητα στην Ελλάδα, 1766-1976 (2013).

Ο Peter A. Mackridge επιμελήθηκε την έκδοση των μυθιστορημάτων του Κοσμά Πολίτη Eroica (1982) και Στου Χατζηφράγκου (1988) στη σειρά Νέα Ελληνική Βιβλιοθήκη των Εκδόσεων Ερμής.

Σε συνεργασία με την Ελένη Γιαννακάκη έχει επιμεληθεί τους τόμους,

  • Ourselves and Others: the Development of a Greek Macedonian Cultural Identity since 1912 (1997) και
  • Contemporary Greek Fiction in a United Europe: from Local History to the Global Individual (2004).

Μαζί με τον David Ricks επιμελήθηκε τον τόμο The British Council and Anglo-Greek Literary Interactions,1945-1955 (2020).

Επίσης επιμελήθηκε την έκδοση ανθολογίας ποιημάτων του Διονυσίου Σολωμού σε μετάφραση τρίτων: The Free Besieged and other Poems (δίγλωσση έκδοση, 2000, β΄ έκδ. 2015).

Μετέφρασε ο ίδιος στα αγγλικά, μεταξύ άλλων, το βιβλίο του Γιώργου Σεφέρη Τρεις μέρες στα μοναστήρια της Καππαδοκίας (2010), καθώς και τα Θρακικές ιστορίες (2014) και Μοσκώφ Σελήμ (2015) του Γεωργίου Βιζυηνού, όπως και έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Παντελή Πρεβελάκη, του Τίτου Πατρίκιου και άλλων.

Δημοσίευσε πάνω από 100 επιστημονικά άρθρα σχετικά με την ελληνική γλώσσα και ιστορία, με λογοτεχνικά κείμενα συγγραφέων όπως (εκτός από όσους αναφέρθηκαν παραπάνω) των Ανδρέα Κάλβου, Άγγελου Σικελιανού, Κ. Γ. Καρυωτάκη, Πηνελόπης Δέλτα, Οδυσσέα Ελύτη, Στρατή Τσίρκα, Κώστα Ταχτσή και Καίης Τσιτσέλη, αλλά και για τον μεσαιωνικό Διγενή Ακρίτη.

Το 2008 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2017 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο και διοργάνωσε προς τιμήν του (σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) Διεθνές Συνέδριο, τα πρακτικά του οποίου κυκλοφορούν στον τόμο «Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας ταξιδεύοντας; Αναζητήσεις και αγωνίες των ελλήνων λογοτεχνών του μεσοπολέμου (1918-1939) – Τιμητικός τόμος για τον Peter Mackridge»(2018).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις