ΣΠΑΡΤΗ. Η νέα και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ειδική έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς με τίτλο, «Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα - 200 χρόνια ιστορίας - Προκλήσεις και προοπτικές» παρουσιάζεται σε ομώνυμη εκδήλωση,

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν ο Γιώργος Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και ο Παν. Νίκας, περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Στα must της βραδιάς η ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου

  • Η έκδοση

Η ειδική έκδοση αποτελεί καρπό συνεργασίας της Τράπεζας Πειραιώς με επιστημονική ομάδα έγκριτων καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Περιλαμβάνει 3 βασικές ενότητες:

Η πρώτη αποτελεί ιστορική αναδρομή, με στόχο την ανάδειξη του διαχρονικού ρόλου και της συμβολής του αγροτικού τομέα και των αγροτών στο γίγνεσθαι της σύγχρονης Ελλάδος.

Η δεύτερη, αφορά σε μια επιμέρους παρουσίαση των προϊόντων και κλάδων του αγροτικού τομέα, με τη μεγαλύτερη βαρύτητα σε δείκτες όπως η συμμετοχή στο ΑΕΠ, η απασχόληση και η διατροφική επάρκεια.

Η έκδοση κλείνει με την τρίτη ενότητα «Με το βλέμμα στο μέλλον: Προκλήσεις και προοπτικές του πρωτογενούς τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη».

  • Οι συγγραφείς

Ο Δημ. Παναγιωτόπουλος με την καταγραφή της διαχρονικής συμβολής του πρωτογενούς τομέα και των ανθρώπων του, οι Κ. Τσιμπούκας και Ελ. Νέλλας με την ακτινογραφία των βασικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της χώρας και ο Σ. Χαρουτουνιάν (Πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα) με τη στροφή της ματιάς στο μέλλον και το φάσμα των προοπτικών ανάπτυξης.

Όπως ειπώθηκε, «…Αξιοποιούν ένα σπάνιο αρχειακό υλικό και συγκεντρώνουν τεχνικού χαρακτήρα παρατηρήσεις, ώστε να οικοδομήσουν μια ιστορική εικόνα που –ο υπότιτλος, εδώ, δεν είναι απλώς περιγραφικός…– επιχειρεί να αποδώσει την αίσθηση του ανήφορου, του ανθρώπινου μόχθου, αλλά και της στράτευσης της δημόσιας πολιτικής σε μια θεμελιακή προσπάθεια οικοδόμησης, εν συνεχεία προσαρμογής, ύστερα δε εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας».

Επιπλέον,

«…Με την τελική/τωρινή φάση, της λειτουργίας στα προστατευμένα αλλά και απαιτητικά πλαίσια της ΚΑΠ, να υποχρεώνει σε συνεχείς συγκρίσεις με το “από πού ερχόμαστε”, ώστε να προκύψει πειστικότερο το “πού πάμε”.

Το γεγονός ότι εκεί, στο τέλος της διαδρομής, ελλοχεύει και η κλιματική αλλαγή (ήδη: κλιματική κρίση), αλλά και οι διεθνείς κραδασμοί στο πεδίο της διατροφής, φωτίζει με παράξενο τρόπο τα ξεκινήματα των ανθρώπινων προκλήσεων και αδιεξόδων των πρώτων επαναστατικών χρόνων.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις