ΝΕΑΠΟΛΗ. Ένα θλιβερό θέαμα αντίκρισαν λουόμενοι στην παραλία «Μάγγανος» της Νεάπολης στη Λακωνία. Όσοι βρίσκονταν στην παραλία είδαν ένα νεκρό δελφίνι να ξεβράζεται από τη θάλασσα λίγο μετά τις 16:00 χθες το απόγευμα.

Άμεσα ειδοποιήθηκε το Λιμενικό Σώμα, καθώς και ο σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή» που έκανε την εξής ανάρτηση στο facebook:

«Αργά το απόγευμα σήμερα (σ.σ. χθες) ο Σύλλογος μας ενημερώθηκε ότι εκβράστηκε δελφίνι στην παραλία του ΜΑΓΓΑΝΟΥ στα όρια της Ελαφονήσου.(Πριν δυο μέρες είχαμε και νεκρή χελώνα στα 200 μέτρα. )Αφού βγάλαμε το δελφίνι απο το νερό διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για ένα νεκρό αρσενικό ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus), μήκους 2,47 μέτρων σε καλή φυσική κατάσταση .Σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον συνεργαζόμενο ΑΡΙΩΝ και την υπεύθυνη Αιμιλία Δρούγα και Νατάσα Κομνηνού , το περιστατικό καταγράφηκε, ελήφθησαν τα μορφομετρικά του στοιχεία και φωτογραφικό υλικο. Το ζώο πάντως έδειχνε υγιές και σε καλή κατάσταση, καθόλου αδυνατισμένο .Ευχαριστούμε το Λιμεναρχείο Νεάπολης και τον ΑΡΙΩΝ για τηνάψογη συνεργασία και τις δυο κοπέλες μου έμειναν μαζί μας στο σημείο και ενημέρωσαν και το Λιμεναρχείο.»

Ρινοδέλφινο

Το ρινοδέλφινο (επιστημονική ονομασία Tursiops truncatus) είναι είδος θηλαστικών κητοειδών της οικογένειας των δελφινιδών που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Το ρινοδέλφινο δεν περιλαμβάνει υποείδη.

Το μέγεθός του ρινοδέλφινου είναι 2 με 4 μέτρα (το ανώτερο) και έχει βάρος 270-350 χιλιόγραμμα. Το χρώμα του σώματός του είναι σκούρο γκρι στη ράχη με λιγότερο σκούρα ή άσπρη-ροζ κοιλιά. Στις Ελληνικές θάλασσες τα Ρινοδέλφινα μπορούμε να διακρίνουμε μια ανοιχτόχρωμη «πινελιά» κάτω από ραχιαίο πτερύγιο. Εκτός από το μεγάλο του μέγεθος έχει πολύ καμπυλομένη ράχη όταν ξενερίζει. (Βγάζει το νερό από την τρύπα που έχει στη ράχη το σώματός του). Έχει 20-25 δόντια σε κάθε σιαγόνα.

Ζει σε όλους του ωκεανούς (πλην των Αρκτικών) και σε όλη τη Μεσόγειο, την Αδριατική και τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Επίσης μεγάλοι πληθυσμοί παρατηρούνται και στον Αμβρακικό, στον Βόρειο Ευβοϊκό, στον Σιγγιτικό, στον Σαρωνικό, στον Κορινθιακό και στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία.

Κολυμπά με ταχύτητες φτάνουν τα 35 χιλιόμετρα την ώρα. Πολύ συχνά το βλέπουμε να παίζει με το κύμα της πλώρης ή με τα απόνερα ενός σκάφους. Βουτά για 3 με 4 λεπτά και τρέφεται με γαύρο, σαρδέλα, σκουμπριά, κέφαλους, σουπιές και καλαμάρια. Μερικές φορές συνεργάζεται με τους ψαράδες αλλά πιο συχνά τους δημιουργεί προβλήματα και ζημιές κλέβοντας ψάρια από τα δίκτυα. Είναι φιλικό με τον άνθρωπο και συχνά πλησιάζει και παίζει με τους κολυμβητές. Ζει μέχρι και σαράντα έξι χρόνια.

Οι κύριες απειλές του είναι η μείωση τροφής, η απευθείας θανάτωση, η παρεμπίπτουσα αλιεία με παραδοσιακά μέσα, ο θόρυβος, η θαλάσσια ρύπανση, η τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα) και η υπεραλίευση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις