ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ. Την παραχώρηση του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «ΑΠΟΛΛΩΝ» άνευ ανταλλάγματος για μακροχρόνια χρήση ζητά από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, στοχεύοντας στην αξιοποίηση του κτιρίου για στέγαση δομών παιδείας.

Σε δελτίο τύπου αναφέρεται:

«Απευθυνόμενος με σχετικό επίσημο αίτημά του στον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων κ. Δημήτρη Σταμάτη, έπειτα και από συνάντηση που είχε μαζί του σε εξαιρετικό κλίμα στην Αθήνα την Τετάρτη 13 Ιουλίου, ο κ. Γεωργιόπουλος ζητά την παραχώρηση του εν λόγω κτιρίου προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί και να καταστεί λειτουργικό για την εγκατάσταση και λειτουργία δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων, αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες, γραφεία κλπ).

Το συγκεκριμένο κτίριο ήταν μεταξύ εκείνων στα οποία είχε πραγματοποιήσει αυτοψία ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, που είχε επισκεφθεί την Αρχαία Ολυμπία τον περασμένο Δεκέμβριο προκειμένου να εξετάσει διαθέσιμα κτίρια κατάλληλα για στέγαση δομών εκπαίδευσης. Άλλωστε η Δημοτική Αρχή, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε τακτική διαβούλευση και συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υπουργείο Παιδείας) καθώς και με τα Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου, για την ίδρυση και λειτουργία στην Αρχαία Ολυμπία, δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εστιών Παιδείας.

Μέσα σ’ αυτή τη λογική εντάσσεται και η εξαγγελθείσα απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη για ίδρυση Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών στην Αρχαία Ολυμπία αλλά και η εκφρασμένη βούληση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστου Μπούρα, όπως δημόσια έχει δηλώσει ο ίδιος, μετά από συναντήσεις του με τον κ. Γεωργιόπουλο, για δημιουργία δίγλωσσου μεταπτυχιακού τμήματος πολιτιστικών σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία, σε τρόπο ώστε να γίνεται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων χώρων στέγασης αυτών των δομών.

Κάτω από αυτές τις θετικές εξελίξεις για τη δημιουργία δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αρχαία Ολυμπία ήταν πλέον ώριμες οι συνθήκες για την υποβολή του αιτήματος, καθότι δημόσια ακίνητα δεν μπορούν να παραχωρηθούν αν δεν τεκμηριώνεται και βεβαιώνεται η χρήση τους και η βιωσιμότητά τους.

Ο κ. Γεωργιόπουλος εντάσσει το αίτημα και στο γενικότερο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης περιοχής, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης που θα συμβάλει στην ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας, καθιστώντας την διεθνή πολιτιστικό, πνευματικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό πόλο. Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση και λειτουργικότητα του εν λόγω κτιρίου μπορεί να θεωρείται εξασφαλισμένη μέσα από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) από το Πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) που έχει συμφωνήσει ο Δήμος με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στο αίτημά του, τέλος, ο κ. Γεωργιόπουλος τονίζει πώς το εν λόγω ακίνητο, αν και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση (στο κέντρο της πόλης), τελεί χρόνια τώρα σε αχρησία με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί εκτεταμένες φθορές και να εγκυμονούνται κίνδυνοι ατυχημάτων.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις