ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ. Από την Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Ηλεία ο Υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κ. Άγγελος Συρίγος, στα πλαίσια διερεύνησης των δυνατοτήτων ανάπτυξης δομών παιδείας πανεπιστημιακού επιπέδου.

Ο κ. Συρίγος συναντήθηκε στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, με τον οποίο έχει ξεκινήσει συνεργασία εδώ και ένα χρόνο περίπου, στην κατεύθυνση δημιουργίας δομών παιδείας πανεπιστημιακού επιπέδου στην περιοχή. Κατά τη συνάντηση, που έγινε παρουσία της Βουλευτού κας Διονυσίας Αυγερινοπούλου, των Αντιδημάρχων κ.κ. Χάρη Σπηλιόπουλου, Ρόης Αντωνοπούλου, Παναγιώτη Φλέσσα και Βασίλη Αρβανίτη και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Δημητρίου Δημητρόπουλου που εκπροσώπησε και τον Βουλευτή κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης στην Αρχαία Ολυμπία δομών παιδείας σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού που θα μπορούν να υλοποιούν μέρος των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων στην Ολυμπία.

Όπως τόνισε ο κ. Συρίγος, η επίσκεψη αυτή έχει το χαρακτήρα διερεύνησης των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην Ολυμπία από πλευράς κτιρίων και υποδομών για τη φιλοξενία δομών παιδείας από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μάλιστα τόνισε ότι η Αρχαία Ολυμπία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ισχυρά ονόματα της χώρας που μπορούν να προσελκύσουν πανεπιστήμια του εξωτερικού για την ανάπτυξη τέτοιων δομών. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος είναι η ύπαρξη συγκεκριμένων υποδομών (αίθουσες, αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες, προσβασιμότητα, ίντερνετ, κ.α.).

Πάνω στο ζήτημα αυτό ο κ. Γεωργιόπουλος ενημέρωσε τον κ. Συρίγο ότι ο Δήμος σύντομα θα έχει στη διάθεσή του το παλαιό μοτέλ «Ξένιος Ζευς» με παραχώρηση από την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. έχοντας υποβάλλει στο «Αντώνης Τρίτσης» αίτημα χρηματοδότησης μελέτης μετατροπής του σε χώρο πολιτισμού και παιδείας. Ο κ. Συρίγος ζήτησε και είδε το κτίριο, ενώ είδε επίσης και τους χώρους του ΣΠΑΠ, του ιστορικού κτιρίου που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και του παλαιού εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «Απόλλων» στο κέντρο της πόλης. Πριν αναχωρήσει από την Αρχαία Ολυμπία ο κ. Συρίγος τόνισε ότι τον Μάρτιο του 2022 αναμένεται να είναι έτοιμος ο σχετικός νόμος – πλαίσιο που θα προβλέπει τέτοιου είδους δράσεις με πανεπιστημιακούς φορείς του εξωτερικού.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε: «Ο κ. Συρίγος, τόσο ως πολιτικός όσο και ως πνευματικός άνθρωπος και άνθρωπος του πολιτισμού, έχει αντιληφθεί πλήρως τη δυνατότητα της Ολυμπίας να μπορεί να φιλοξενεί εδώ δομές Παιδείας ξενόγλωσσων πανεπιστημίων. Έγινε μια συζήτηση σε πολύ καλό επίπεδο πάνω στην πρόταση να δημιουργηθούν εδώ δομές παιδείας τμημάτων από Πανεπιστήμια του εξωτερικού που θα μπορούν να λειτουργούν για αρκετούς μήνες κάθε χρόνο, με ό,τι σημαίνει αυτό για την διάσταση της Ολυμπίας στο επίπεδο του πολιτισμού της παιδείας αλλά και για την τοπική οικονομία. Ο κ. Συρίγος είναι και φίλος της Ηλείας, έχει δεσμούς με το Ολυμπιακό κίνημα και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε στο τέλος σε ένα καλό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά της η κα Αυγερινοπούλου ευχαρίστησε τον κ. Συρίγο για το ενδιαφέρον του για την περιοχή, κάνοντας αναφορά και στην πρότασή της για ίδρυση Κέντρου Διεθνών Ακαδημαϊκών Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία, την οποία έχει υπό εξέταση ο κ. Υφυπουργός.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις