ΣΠΑΡΤΗ. Aπο τη στιγμή που το έργο Open Mall ξεκίνησε, ως σκέψη, μελέτη, σχέδιο κι έργο, το χαρακτήριζε ένας αγώνας και μία αναμέτρηση με τον χρόνο. Να μελετηθεί, να ενταχθεί, να ξεκινήσει… Σήμερα η αγωνία της πόλης έχει να κάνει με το πότε το έργο θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί ώστε να αποτελέσει στοιχείο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Υπάρχουν διαφωνίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, που το notospress.gr έχει αναδείξει. Ωστόσο αυτό που προκύπτει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αδυναμία των Υπηρεσιών, που έχουν την ευθύνη, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και το έργο να προχωρήσει στους προβλεπόμενους χρόνους. Τα τεύχη δημοπράτησης πρέπει να είναι έτοιμα στις 12 Αυγούστου. Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, φαίνεται ότι, δεν είναι σε θέση έγκαιρα να πάρει αποφάσεις και να δώσει εγκρίσεις ώστε το έργο να προχωρήσει. Άλλοι λοιπόν προφασίζονται ελλείψεις προσωπικού που επιφέρουν καθυστερήσεις αλλά άλλοι, από την πλευρά του δήμου Σπάρτης, θεωρούν ότι υπάρχει σκοπιμότητα σε αυτή την καθυστέρηση.

Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν και διαδίδονται τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ν. Τζινιέρης όσο και η πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής κ. Β. Τζανέτεα προβάλουν ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να προχωρήσουν τα προβλεπόμενα και τελικά το ίδιο το έργο. Η Δημοτική Aρχή Σπάρτης όμως, αλλά και ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης, όχι μόνον προβληματίζονται αλλά ανησυχούν εντονότατα για την στάση της Υπηρεσίας και την πορεία του έργου. Μιας Υπηρεσίας που απαρτίζεται από επώνυμα μέλη που γνωρίζουν την υπόθεση εξ αρχής αλλά και την αναγκαιότητα να προχωρήσει το έργο.

Αυτή η καθυστέρηση πυροδοτεί τις υποψίες αρκετών αυτοδιοικητικών για πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης. Δηλαδή πληθαίνουν εκείνοι που θεωρούν ότι κάποιοι μεθοδεύουν την καθυστέρηση του έργου για να υποστεί το πολιτικό κόστος η δημοτική αρχή. Το Open Mall παραμένοντας μια χέουσα πληγή θα στοιχίσει, ενδεχομένως, στη Δημοτική Αρχή Σπάρτης ενώ η εξέλιξη και ολοκλήρωσή του, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες για τις μελετητικές επιλογές, θα αποδώσει ένα αναγκαίο έργο στην πόλη και φυσικά στην δημοτική αρχή ένα σοβαρό επιχείρημα.

Αλίμονο αν πίσω από την καθυστέρηση του έργου κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες. Αν δηλαδή πίσω από τα πρόσωπα των υπηρεσιών υπάρχουν σκοπιμότητες αλλά και πολιτικά πρόσωπα που θέλουν να επωφεληθούν από την καθυστέρηση ή τελικά την αστοχία του έργου. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Τζινιέρης θα πρέπει να διασκεδάσει αυτές τις εντεινόμενες φήμες και να εξηγήσει αν τελικά η Περιφερειακή Ενότητα, δια του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, έχει πράξει και θα πράξει όσα πρέπει και στον χρόνο που πρέπει ώστε το έργο να προχωρήσει στην ώρα του ή αν εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης έτοιμος πάντα

‘Oπως αναφέρει στο notospress o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης μέχρι τις 12 Αυγούστου πρέπει να έχουν βγει τα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου αλλιώς υπάρχει ορατός κίνδυνος απένταξης του. Ενός έργου για το οποίο ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης έχει δώσει «ψυχή και σώμα» κι έχει ως όραμα την ολοκλήρωση του. Ο φάκελος του έργου πέρασε εγκαίρως από τις Επιτροπές του Δήμου Σπάρτης αλλά τώρα καθυστερεί στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της ΠΕ Λακωνίας. Πρόκειται για ένα έργο 2 εκ.€ και ο Παναγιώτης Φλώρος δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα κινδυνεύσει να απενταχθεί. Όπως λέει, ανησυχεί και πάντα ανησυχούσε, από την πρώτη στιγμή, αλλά τα εσωτερικά ζητήματα των Υπηρεσιών και η υποστελέχωσή τους δεν μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο ένα τέτοιο έργο. «Κάναμε το φάκελο, βρήκαμε τα χρήματα, αντιμετωπίσαμε όλες τις αντιξοότητες και τώρα καθυστερούμε λόγω Υπηρεσιών…;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης. Σημειώνει δε ότι αν το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενεργήσει άμεσα θα βγουν έγκαιρα τα τεύχη δημοπράτησης και θα γίνει επανεκκίνηση του έργου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις