ΕΛΛΑΔΑ. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όπως κάθε δέκα χρόνια, διενήργησε την Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους.

Στην Ελλάδα ο πληθυσμός, μέσα σε 10 χρόνια μειώθηκε κατά 3.5%. Σήμερα η χώρα έχει 10.432.481 πολίτες εκ των οποίων το 51,4% είναι γυναίκες.

Η απογραφή αποτελεί διαχρονικά την πλέον σύνθετη και ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία, καθώς καλύπτει όλη την επικράτεια της χώρας (ηπειρωτική, νησιωτική, παραμεθόριες περιοχές) όπου υπάρχουν κάτοικοι. Τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν οδηγό για την άσκηση κατάλληλων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Η Απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, ενώ ο πρωτοποριακός τρόπος συλλογής των δεδομένων επέτρεψε, παρά τις δυσκολίες, κυρίως, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού, τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων της χώρας μας σε αυτή.

Ταυτόχρονα, η δυνατότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία των απογραφών στη χώρα, διασύνδεσης με διοικητικές πηγές κατέστησε δυνατό τον άμεσο και αξιόπιστο εντοπισμό λαθών (εικονικών καταχωρίσεων, διπλοεγγραφών, διαφυγών κ.λπ.) και διασφάλισε την ποιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της απογραφής, ενώ το βάθος των στοιχείων που συλλέχθηκαν αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία του πρώτου δομημένου και πλήρους Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού που θα διασφαλίσει εφεξής, διαχρονικά, την καθολική αντιπροσώπευση όλων των κατοίκων της Ελλάδας στις επίσημες στατιστικές.

Όπως αναφέρει ο Αθανάσιος Θανόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η Απογραφή του 2021 αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη σε δύο, κυρίως, επίπεδα:

Σε επίπεδο τεχνικό, οι σημαντικές καινοτομίες της, ιδίως στο σκέλος της διασυνδεσιμότητας με άλλες βάσεις δεδομένων, συνέβαλαν καθοριστικά στην δημιουργία ενός δυναμικά εξελισσόμενου Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού, το οποίο εμπεριέχει πληροφορία η προστιθέμενη αξία της οποίας, για πρώτη φορά, υπερβαίνει τον περιορισμό του χρονικού στιγμιότυπου διενέργειας της απογραφής και δύναται να συνεξελίσσεται με την ανάπτυξη άλλων βάσεων δεδομένων.

Σε επίπεδο θεσμικό, είναι η πρώτη απογραφή που διενεργήθηκε βάσει νόμου του ελληνικού κράτους (Ν. 4772/2021), ο οποίος ψηφίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής απολαμβάνοντας μάλιστα ευρεία διακομματική συναίνεση. Μέσω αυτής, και με απόλυτη διασφάλιση του στατιστικού απορρήτου, έγινε η καταμέτρηση του μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας, προσωρινά αποτελέσματα του οποίου παρουσιάζονται στο παρόν δελτίο τύπου, και ταυτόχρονα, η καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού της χώρας (δηλαδή των δημοτών κάθε δήμου και δημοτικής ενότητας), σύμφωνα με την οποία προκύπτουν σημαντικά αποτελέσματα που συνιστούν τη βάση για την πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Επεξεργασία των στοιχείων Απογραφής

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών 2021 στις αρμοδιότητες των Απογραφέων ήταν η καταχώριση στην ασφαλή βάση δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων των ερωτηματολογίων που συλλέχθηκαν, μέσω συνέντευξης, κατά τη Β΄ Φάση. Με τον τρόπο αυτό και την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, όλα τα στοιχεία της Απογραφής είχαν ενσωματωθεί στη βάση δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ σε σύντομο χρονικό διάστημα (λίγες ημέρες) μετά το πέρας της συλλογής των στοιχείων και ήταν έτοιμα προς επεξεργασία.

Το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο της Απογραφής είχε ενσωματωμένους αυτόματους ελέγχους στοχεύοντας στη διασφάλιση της συλλογής πληρέστερων και ορθότερων στοιχείων. Μία σημαντική καινοτομία της Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών 2021 ήταν η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης και παρακολούθησης των εργασιών. Η διαχείριση όλων των εργασιών έγινε ηλεκτρονικά.

Ως εκ τούτου, για πρώτη φορά ήταν δυνατόν σε πραγματικό χρόνο (real-time) κατά τη φάση συλλογής των στοιχείων, η παρακολούθηση της πορείας συλλογής τους, καθώς και ο έλεγχος της πληρότητας και ορθότητας των συλλεγόμενων στοιχείων, κατά επίπεδο αρμοδιότητας, με στόχο την αντιμετώπιση της μη απόκρισης, ή λανθασμένων απαντήσεων κ.λπ. Το γεγονός αυτό επέτρεψε τη λήψη άμεσων μέτρων για την επίλυση οποιουδήποτε θέματος ανέκυπτε.

Μετά το πέρας της Απογραφής και προκειμένου να εξαχθούν τα προσωρινά αποτελέσματα στα στοιχεία της βάσης δεδομένων της Απογραφής διενεργήθηκαν έλεγχοι ποιότητας και πληρότητας.

Πιο συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε με τη διαδικασία «καθαρισμού δεδομένων» έλεγχος για περιπτώσεις διπλοεγγραφών, εγγραφών ή μεταβλητών που λείπουν, όπως για παράδειγμα το φύλο, έλεγχος εντοπισμού των απογραφέντων ως προσωρινά φιλοξενούμενων ατόμων, κωδικογράφηση του γεωγραφικού κωδικού του τόπου μόνιμης διαμονής τους και μεταφορά τους στη μόνιμη κατοικία τους.

Επιπλέον, διενεργήθηκαν ποιοτικοί έλεγχοι όσον αφορά στην πλήρη κάλυψη του συνολικού πληθυσμού, με τη χρήση στοιχείων από διοικητικές πηγές. Τα δεδομένα από τις διοικητικές πηγές χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο ποιοτικού ελέγχου ή/και συμπλήρωσης των ελλειπουσών τιμών των κύριων δημογραφικών χαρακτηριστικών του πληθυσμού, όπως τόπος μόνιμης κατοικίας, φύλο, ηλικία, εγγραφές που έλειπαν κ.λπ. Η συλλογή μέσω της Απογραφής του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ των απογραφομένων χρησίμευσε ως «κλειδί» για τη διασύνδεση των στοιχείων της Απογραφής με τα στοιχεία διοικητικών μητρώων. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιήθηκαν σε πρώτο στάδιο διοικητικά στοιχεία από τη φορολογική αρχή της Χώρας (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων - ΑΑΔΕ) και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Κατά τον ποιοτικό έλεγχο των προσωρινών δεδομένων ελήφθησαν υπόψη και στοιχεία της Φυσικής Κίνησης Πληθυσμού (ΦΚΠ), διοικητικά στοιχεία του μαθητικού πληθυσμού, καθώς και της έρευνας εργατικού δυναμικού όσον αφορά μόνο στο σκέλος της μεταβολής της απασχόλησης των αλλοδαπών.

Στο πλαίσιο των ελέγχων για την εξαγωγή των οριστικών αποτελεσμάτων είναι σε

εξέλιξη περαιτέρω έλεγχοι (λογικοί και πληρότητας), καθώς και ποιοτικοί με τη χρησιμοποίηση στοιχείων πρόσθετων διοικητικών πηγών, όπως του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για ειδικές ομάδες πληθυσμού, του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) και του υπό δημιουργία Μητρώου Πολιτών.

Η Πελοπόννησος έχασε μια πόλη 40.000 κατοίκων σε 10 χρόνια

Στην Πελοπόννησο (Περιφέρεια Πελοποννήσου 5 Νομών) όπως προκύπτει από τα στοιχεία μέσα σε μια δεκαετία, από το 2011 έως το 2021 σημειώθηκε μείωση πληθυσμού κατά 6,8%, δηλαδή 39.537 άνθρωποι λιγότερη, μια πόλη.

Η Πελοπόννησος το 2011 είχε 577.903 κατοίκους. Το 2021 538.366. Η μείωση στην Πελοπόννησο είναι διπλάσια από την εθνική (3,5%). Μάλιστα σημαντική μείωση σημειώνεται σε Αρκαδία και Μεσσηνία. Οι άνδρες και οι γυναίκες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι 50 – 50. Η Αρκαδία και η Λακωνία έχουν περισσότερους άνδρες από γυναίκες σε σύγκριση με τους άλλους Νομούς.

  • Αρκαδία: Μείωση 10.5%
  • Μεσσηνία: Μείωση 9,4%
  • Λακωνία: Μείωση 5,2%
  • Κορινθία: Μείωση 4,8%
  • Αργολίδα: Μείωση 3,9%

Οι πρωτεύουσες Δήμοι έχουν πληθυσμό:

  • Καλαμάτας: 71.894
  • Κορινθίων: 56.437
  • Τρίπολης 43.944
  • Σπάρτης: 32.918
  • Ναυπλιέων: 32.586

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις