ΛΑΚΩΝΙΑ. Τρείς από τους μεγάλους Λάκωνες που γνωρίζει η νέα Λακωνία αλλά και η χώρα είναι ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος και οι αείμνηστοι Σαράντος Καργάκος και Χρήστος Καρβούνης. Ο πρώτος, εν ζωή και εν πλήρη αποδοχή από το ποίμνιο και «ζωντανή» παρουσία καταγράφει διακονία που θα μείνει ιστορική και ίσως αξεπέραστη, στην Μητρόπολη Μονεμβασίας Σπάρτης (και Μυστρά) αλλά και κοσμεί ασύγκριτα τις τάξεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο δεύτερος δάσκαλος και πνευματικός ταγός που ύψωσε την Ελλάδα σε καιρούς χαλεπούς για τον αυθεντικό πατριωτισμό και την ιστορική μνήμη, άγγιξε της καρδιάς τα βάθη και της ιστορίας τα ύψη. Ο τρίτος, ο «άγιος» Χρήστος Καρβούνης μιας και η υπέρβασή του να επιλέξει τον θάνατο από την ζωή, ενώπιον στραμμένων τουφεκιών κατακτηκτών στο Μονοδέντρι, τον καθιστά υπεράνθρωπο και ξεχωριστό πρόσωπο στην Σπαρτιατική ιστορία για αιώνες.

Ποιό είναι όμως το κοινό σημείο στις τρείς αυτές προσωπικότητες;

Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα του Ιουλίου, την 16η το 1903, στις Καρυές Λακωνίας, ακούστηκε το κλάμα του Χρήστου Καρβούνη, του μετέπειτα λαμπρού επιστήμονα ιατρού και γνήσιου πατριώτη δημοκράτη.

Μετά από 34 χρόνια, σε μια καυτή μανιάτικη μέρα, στις 16 Ιουλίου 1937 γεννιέται στο Γύθειο Λακωνίας ένα αγόρι, ο Σαράντος Καργάκος που έμελλε να γίνει ο φιλόλογος, δοκιμιογράφος, ιστορικός και συγγραφέας της αυθεντικής Ελλάδας.

Μετά από 3 χρόνια, μια ίδια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, 16 Ιουλίου του 1940, στη Βαλύρα Μεσσηνίας, ακούστηκε το ήπιο κλάμα ενός μωρού που θα άκουγε για λίγα χρόνια στο όνομα Κωνσταντίνος Σπηλιώτης και για πάντα στο Ευστάθιος. Είναι εδώ και έτη ο σεπτός και φωτισμένος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Οι τρείς αυτοί μεγάλοι άνδρες και ξεχωριστές προσωπικότητες γεννήθηκαν την ίδια ημέρα, 16 Ιουλίου, μέσα σε 37 χρόνια, σχεδόν στον ίδιο τόπο της νότιας Πελοποννήσου. Μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα αλλά μπορεί να σημαίνει και πολλά αυτή η σύμπτωση ή σημάδι. Άλλωστε μόνον και μόνον η ευκαιρία που μας δίνει για αναφορά σε αυτούς, είναι όφελος και στη μνήμη και στην συνείδηση και στην κρίση μας.

Η 16η Ιουλίου θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλορίζικη ημέρα για τον τόπο μας αλλά και για κάθε έναν που θέλει να έχει αταλάντευτη πίστη σε ιδανικά, αρχές και αξίες. Και αυτό γιατί γεννήθηκαν σε αυτήν τρείς βασικοί εκπρόσωποι της προσήλωσης, της συνέπειας και της υπέρβασης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις