ΕΛΛΑΔΑ. Στους 41.4°C έφτασε ο υδράργυρος το μεσημέρι της Κυριακής 24/07 στα Δίδυμα Αργολίδας και στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Οι 8 υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα, σύμφωνα με το δικτύο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, καταγράφηκαν στον πίνακα που ακολουθεί.

Σύμφωνα με το meteo.gr, οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν:

  • Δίδυμα Αργολίδας 41.4 °C
  • Άγιοι Θεόδωροι Κορινθίας 41.4°C
  • Άγος 41.2°C
  • Αγγελόκαστρο Αιτ/νίας 41.0°C
  • Στυλίδα Φθιώτιδας 40.6°C
  • Καλαμπάκα 40.6°C
  • Λευκοχώρι Φθιώτιδας 40.4°C
  • Ασπρόπυργος 40.4°C

Κυριακή και Δευτέρα οι πιο δύσκολες μέρες

Ο καύσωνας «διαρκείας» φέρνει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες όλη την εβδομάδα, ενώ η σημερινή ημέρα και η Δευτέρα θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες του καύσωνα με τον υδράργυρο να αγγίζει τοπικά και στους 41-42 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την Ελλάδα θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα, καθώς και στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

«Έχουμε ήδη καταλάβει την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, φαίνεται ότι η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι οι πιο δύσκολες μέρες του καύσωνα με τον υδράργυρο τοπικά να αγγίζει και στους 41-42°C σε περιοχές ευπαθείς στη ζέστη και μακριά από τις θάλασσες. Έως και την επόμενη Παρασκευή (για 1 εβδομάδα τουλάχιστον) θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας να παραταθεί, όμως αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Προσοχή στις πυρκαγιές, διότι παρόλο που δεν θα έχουμε θυελλώδεις ανέμους, μέσα στο Αιγαίο θα πνέει ένα μελτέμι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ στα Δωδεκάνησα, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά οι εντάσεις των ανέμων δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Όμως, οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες και ο παρατεταμένος καύσωνας θα αυξήσει την πιθανότητα και πάλι για ενδεχόμενες πυρκαγιές» αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Καύσωνας: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο θερμοπληξίας

Το καλοκαίρι η έκθεση στον ήλιο είναι πιο συχνή και πολλές φορές μπορεί να κινδυνεύουμε να πάθουμε θερμοπληξία.

Με τον όρο θερμοπληξία εννοούμε την υπερθέρμανση του σώματος με θερμοκρασία που ξεπερνάει τους 40 βαθμούς.

Η θερμοπληξία αποτελεί μια επικίνδυνη κατάσταση, απειλητική για τη ζωή μας που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 10-20% των θανάτων παγκοσμίως προκαλούνται από θερμοπληξία.

Η θερμοπληξία προκαλείται μετά από παρατεταμένη έκθεση ή σωματική δραστηριότητα σε θερμοκρασίες καύσωνα σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα υγρασίας και άπνοια.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο μηχανισμός αποβολής της θερμότητας, δηλαδή ο ιδρώτας, και ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός του εγκεφάλου παύουν να λειτουργούν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ για τον κίνδυνο θερμοπληξίας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις