ΚΡΕΣΤΕΝΑ. Μεγάλο εξακολουθεί να είναι το μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε τις απογευματινές ώρες από στην περιοχή Μακρίσια του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, στην Ηλεία.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο έχει "ανοίξει" αρκετά και βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, Σκιλλουντία, Φρύξα, Βρίνα και Γρύλος, χωρίς όμως να απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές».

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα.

Ακόμη, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

«Και οι τρεις πυρκαγιές είναι εγκληματική ενέργεια» λέει ο δήμαρχος

Σε δηλώσεις του στο patrisnews.com, τόνισε ότι είναι η τρίτη μέρα που υπάρχει φωτιά στην περιοχή και πως «ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του δημάρχου:

«Είναι η τρίτη μέρα που είχαμε φωτιά στην περιοχή. Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει.

Ευτυχώς η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και όλων των φορέων που εμπλέκονται στη φωτιά ήταν άμεση και αποφύγαμε τα χειρότερα. Τουλάχιστον η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή εγώ δεν είναι εικόνα καταστροφής κάποιου σπιτιού.

Βέβαια στον εργατικό χώρο θα έχουμε ζημιές σε εργοστάσια, καλλιέργειες κι άλλα, αλλά είναι λιγότερες δυνατές που έχουμε τώρα. Η φωτιά απειλεί τώρα δύο χωριά και η κατεύθυνση του ανέμου θα δείξει αν θα περιοριστεί σε αυτά ή θα επεκταθεί και σε άλλα.

Τα χωριά είναι ο Γρύλος και η Βρίνα, αλλά εάν φύγει λίγο αριστερά θα έχουμε και κίνδυνος στη Σκιλλουντία. Και αν υπερπηδήσει τα χωριά αυτά μετά ακολουθεί του Γκρέκα. Θα δούμε την πορεία της. Γύρισα περιμετρικά τους οικισμούς που κινδύνεψαν πολύ και δεν είδα σπίτι καμένο».

Δημοτικός σύμβουλος Κρεστένων: «Έχουμε περικυκλωθεί»

Δραματική έκκληση του Αναστάσιου Καρνάρου, δημοτικού συμβούλου Κρεστένων.

«Έχουμε περικυκλωθεί, ζητάμε μεγαλύτερη βοήθεια, ξυπνούν μνήμες του 2007, η φωτιά εξαπλώθηκε σε 10 λεπτά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καρνάρος.

Έχουν καεί σπίτια - Θλίψη για πολλά ζώα

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κρεστενών, Φωτεινή Αθανασοπούλου, έχουν καεί σπίτια και γίνονται προσπάθειες να ελεγχθεί η φωτιά.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, όπως μπορούμε» πρόσθεσε η ίδια, μιλώντας στο OPEN.

Παράλληλα, έχουν καεί πολλά ζώα και γίνεται έκκληση από την Φιλοζωική Κρεστένων για βοήθεια, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ιωάννη Αρτοποιό, σε εξέλιξη βρίσκεται «μια πολύ δύσκολη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15:36 στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων».

Επιχειρούν 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 43 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

«Λόγω του ότι η πυρκαγιά αυτή βρίσκεται πλησίον κατοικημένων περιοχών ενεργοποιήθηκε στις 17:10 μήνυμα του 112 για αποφυγή των εξής περιοχών: Κρέστενα-Φρύξα-Μακρίσια-Σκιλλουντία Ηλείας» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, έχουν ήδη γίνει εισηγήσεις για προληπτικές απομακρύνσεις Κρέστενα, Φρύξα, Σκιλλουντία, Γρύλο και Βρίνα.

Σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας

Για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Μακρίσια Ηλείας έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς επίσης και το Γενικό Νοσοκομείου Πύργου, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Ενημερώνει, επίσης, πως μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων και έχει η κατάστασή του έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις