ΣΠΑΡΤΗ. Σε συνέντευξη τύπου η δημοτική αρχή Σπάρτης παρουσίασε τα τεχνικά έργα που είτε εκτελούνται είτε δημοπρατούνται. Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας και η αρμόδια αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γεωργία Ζαχαράκη έδωσαν αναλυτικά στοιχεία τόσο για την πορεία και την χρηματοδότηση των έργων όσο και για την υποστελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας. Η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Δεδεδήμου μίλησε εν συντομία για τα έργα της Υπηρεσίας. Παρόντες η πρόεδρος του ΔΣ κ. Δαράκη και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας κ Καρλαύτης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Σπαρτιατών κ Κακούρος, ο Κώστας Βαρζακάκος από την Τεχνική Υπηρεσία και ο Γιάννης Ράλλης.

Ο Πέτρος Δούκας ανέφερε ότι η πόλη της Σπάρτης θα λάμψει πολύ σύντομα και έργα μεγάλης και μεσαίας κλίμακας θα ολοκληρωθούν ή θα αρχίσουν τους επόμενους μήνες. «Είμαστε εδώ όχι για να διαιωνίσουμε την παθογένεια αλλά για να δώσουμε λύσεις» είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας μάλιστα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αφανείς κλίκες που προσπαθούν να εμποδίσουν το έργο της Δημοτικής Αρχής.

Σε ότι αφορά στα έργα τα στοιχεία (δείτε τους πίνακες) παρουσιάζουν 24 έργα με προϋπολογισμό 23.864.944,00€. Από αυτά 7 έργα έχουν ήδη ενταχθεί ή βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας της δημοπράτησης, 7 δημοπρατούνται ή εκτελούνται, 7 έχουν υποβληθεί στα προγράμματα Αντώνης Τρίτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πράσινο Ταμείο και αναμένονται οι εγκρίσεις και 3 (Ξενία, Ανάπλαση Ξηροκαμπίου και Τέννις Παρορίου) βρίσκονται σε στάδιο διαπραγμάτευσης προκειμένου να μην διαλυθούν οι εργολαβίες.

Το 42% των έργων είναι ενταγμένο, το 6% είναι προς δημοπράτηση, το 5% σε δημοπρασία, το 12% προς υπογραφή σύμβασης, το 2% εκτελείται, το 13% σε διαπραγμάτευση και το 20% είναι προς ένταξη σε Προγράμματα.

Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι ανέφεραν ότι θα ακολουθήσουν σημαντικά έργα Ηλεκτροφωτισμού, Κυκλικοί κόμβοι σε τρία σημεία (ΚΤΕΛ, Πυροσβεστική και Λεωνίδου – Θερμοπυλών) ενώ σε επόμενη συνέντευξη τύπου θα γίνει παρουσίαση των έργων της ΔΕΥΑΣ.

Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε τόσο στην επίμονη προσπάθεια να μην χαθεί χρόνος και πόροι αλλά και στην υποστελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία που αντί για 17 έχει μόνον 6 υπαλλήλους κυρίως λόγω συνταξιοδότησης.

Ο Πέτρος Δούκας ανέφερε ότι η χρηματοδότηση των δήμων έχει μειωθεί σημαντικά και δεν είναι πλέον συγκρίσιμες οι δημοτικοί περίοδοι. Λόγω της οικονομικής κρίσης ακόμα και οι εργολάβοι αποχωρούν από εργολαβίες, λόγω ανατιμήσεων υλικών, γεγονός που έχει αναδείξει με προβληματισμό και η ΚΕΔΕ. Κατήγγειλε κλίκες που στέκονται εμπόδιο στο έργο της Δημοτικής Αρχής, εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ΧΑΔΑ Αφισού και στον ΣΜΑ Σκούρας εξηγώντας ότι η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να δίνει λύσεις σε προβλήματα χρονίζοντα. Δεν απέφυγε να πει ότι παρέλαβε ένα δήμο χωρίς αγροτικούς δρόμους, με παμπάλαια πεζοδρόμια, σκοτεινό, χωρίς λύση για τον ΧΑΔΑ, με τα ΑΕΙ ΤΕΙ και ΚΕΕΜ να φθίνουν, κ.α.

Ο Πέτρος Δούκας ανέφερε επίσης ότι ο δήμος Σπάρτης είναι από τους λίγους που ασχολείται με την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κι εκτίμησε ότι το κόστος στη διαχείριση των απορριμμάτων θα στερήσει από τον δήμο και τους δημότες σημαντικούς πόρους.

Δείτε στο video πίνακες με όλα τα έργα:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις