ΝΑΥΠΛΙΟ. Το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν οι νέες χρήσεις σε πολιτιστική βάση στον Θαλασσόπυργο Μπούρτζι, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται η προκήρυξη ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος υψηλών προδιαγραφών στη νησίδα, έτσι ώστε η προσεχής τουριστική περίοδος να βρει έτοιμο το μνημείο να υποδεχτεί με τον καλύτερο τρόπο τους επισκέπτες του, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Εταιρείας Ακίνητων του Δημοσίου.

Ο Θαλασσόπυργος Μπούρτζι, είναι η μικρή νησίδα μπροστά στο λιμένα του Ναυπλίου. Το Φρούριο ανεγέρθηκε από τους Ενετούς, μετά την αποχώρηση του Μαχμούτ Πασά το 1473. Οι Ενετοί ανήγειραν στη νησίδα, ισχυρότατο Πύργο και προμαχώνες με πυροβόλα, δημιουργώντας έτσι το γνωστό Φρούριο, που δεσπόζει σήμερα στην είσοδο του λιμένα του Ναυπλίου. Το Μπούρτζι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τις πολιορκίες της πόλης στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του και ιδιαίτερα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα.

Με τη δημιουργία του Οργανισμού Τουρισμού, ο Θαλασσόπυργος αναπαλαιώθηκε στη δεκαετία του ’30, με δαπάνες του ιδιώτη και μελλοντικού του εκμισθωτή και Διευθυντή, Παναγιώτη (Τάκη) Κωστούρου και μετατράπηκε έτσι σε ένα από τα πρώτα άξια λόγου τουριστικά κέντρα Α’ Κατηγορίας στην Ελλάδα. Από το 1970 και έκτοτε λειτουργούσε ως τουριστικό αξιοθέατο.

Να σημειωθεί ότι, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, Στέφανος Βλαστός πραγματοποίησαν επίσκεψη και επιτόπια σύσκεψη στο συγκρότημα στο Μπούρτζι.

Στη διάρκεια της επίσκεψης επιβεβαιώθηκε η ολοκλήρωση του έργου μείζονος σημασίας για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του εμβληματικού συγκροτήματος του Μπούρτζι, ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ, στο πλαίσιο του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της ΕΤΑΔ και της υλοποίησης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ενός έργου προϋπολογισμού άνω των 2.781.000 ευρώ με χρηματοδοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η διαδικασία διαχείρισης και αξιοποίησης του χώρου με το Υπουργείο Πολιτισμού να πρόκειται να αξιοποιήσει ένα μέρους του μνημείου, λειτουργώντας το ως εκθεσιακό χώρο και την ΕΤΑΔ το υπόλοιπο μέρος του συγκροτήματος, σύμφωνα με την ανάλογη εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει η Εταιρεία στη διαχείριση, αξιοποίηση και λειτουργία πολιτιστικών χώρων προς όφελος της τουριστικής ανάδειξης τους και της οικονομικής ανάπτυξης των εκάστοτε τοπικών κοινωνιών.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις