ΑΡΓΟΛΙΔΑ. Έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 18.000.000 ευρώ στην Αργολίδα υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο αυτοψιών που έκανε στα εν εξελίξει έργα, στο Ναύπλιο.

Η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε το αποκατεστημένο φρουριακό συγκρότημα στο Μπούρτζι, έργο προϋπολογισμού άνω των 2.781.000 ευρώ, που υλοποίησαν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Την υπουργό συνόδευσε στην επίσκεψή της ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), Στέφανος Βλαστός, δεδομένου ότι η ιδιοκτησία του ακινήτου ανήκει στην ΕΤΑΔ.

Στην επιτόπια σύσκεψη «εξετάστηκε η διαδικασία διαχείρισης και αξιοποίησης του χώρου καθώς πρόκειται για μνημείο, του οποίου ένα μέρος αξιοποιείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως εκθεσιακός χώρος, ενώ στο υπόλοιπο η ΕΤΑΔ θα φιλοξενεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος υψηλών προδιαγραφών. Στα μέσα Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει στη νησίδα η πιλοτική λειτουργία των νέων χρήσεων, ώστε η επόμενη τουριστική περίοδος να βρει το μνημείο έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του», πληροφορεί η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Για το παρακείμενο κτίριο του Παλαιού Τελωνείου και το έργο αποκατάστασης και μετατροπής του σε πολιτιστικό πολυχώρο, προϋπολογισμού 960.000 ευρώ, «η διαδικασία δημοπράτησής του βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, οπότε τον Σεπτέμβριο προβλέπεται έναρξη των εργασιών», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού μιλώστας για αυτό το «υποδειγματικά αποκατεστημένο μνημείο που επιβεβαιώνει ότι το ΥΠΠΟΑ, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, μπορούν να εκτελούν έργα υψηλής ποιότητας».

Επίσης, στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, έργο προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ, που υλοποιείται από τις Διευθύνσεις Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, η κ. Μενδώνη ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης, στατικής ενίσχυσης και συντήρησης των τοιχογραφιών, του τέμπλου και του ξυλόγλυπτου διακόσμου του. «Γίνεται μία πολύ συστηματική δουλειά από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, καθώς η εκκλησία ήταν σε πάρα πολύ κακή κατάσταση», παρατήρησε η υπουργός.

Στις αυτοψίες ήταν παρόντες ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, Κωνσταντίνος Φρισήρας, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Ευθυμία Χωραφά, η έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Άλκηστις Παπαδημητρίου, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις