ΕΛΛΑΔΑ. Παγιώνεται η τάση ανόδου στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με τα αποθέματα να εξαντλούνται και την ΕΕ να αντιμετωπίζει προβλήματα ξηρασίας, όπως έγραψε, έγκαιρα, ο ΑγροΤύπος.

  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη Λακωνίας

Σε πράξη πώλησης 27 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος φετινής (2021-2022) εσοδείας προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη Λακωνίας.

Παναγιώτης Βαρελάς

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παναγιώτης Βαρελάς επιβεβαίωσε την πράξη μιλώντας στον ΑγροΤύπο, σημειώνοντας ότι «…πρόκειται για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, το οποίο και αγόρασε εγχώρια τυποποιητική». Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ο Συνεταιρισμός έχει πλέον μια ποσότητα της τάξεως των 300 τόνων, έχοντας πουλήσει ήδη περί τους 1.200 τόνους.

Διαβάστε επίσης: Καύσωνες - ξηρασία πλήττουν την παραγωγή ελιάς σε Ισπανία - Ιταλία. Προβλέψεις για παραγωγή - τιμή!

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ελαιοπαραγωγούς όλης της Ελλάδας, είναι πως τέτοια εποχή πέρσι ο ΑΣ Βλαχιώτη είχε πολύ περισσότερα αποθέματα, δηλαδή αναμένεται να πάει στη νέα συγκομιδή με καθόλου ή ελάχιστα αποθέματα.

Η δε τιμή των 4 € που επέτυχε ο Συνεταιρισμός είναι καθαρή τιμή και δεν συμπεριλαμβάνει τον ΦΠΑ. Πριν από 20 ημέρες ο ΑΣ Βλαχιώτη είχε πουλήσει ακόμα μια ποσότητα, στην τιμή των 3,75 ευρώ το κιλό (καθαρά χωρίς τον ΦΠΑ). Όσον αφορά στη νέα χρονιά, στην περιοχή του Βλαχιώτη δεν υπάρχει τόσο μεγάλη παραγωγή, όσο στους Μολάους, ενώ υπάρχει ανησυχία των παραγωγών για δακοπροσβολές.

  • Κατέβασαν ρολά οι Ιταλοί

Σημειωτέον ότι επισήμως η Ιταλική Βιομηχανία έχει κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές.

  • Ανοδικά και στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού

Η διαπιστωμένη πλέον σημαντική μείωση της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής της Ισπανίας, «…έχει ήδη τις επιπτώσεις της και στην αγορά ελαιολάδου και εκδηλώνεται με τάση περιορισμού της διάθεσης από πλευράς παραγωγών και ελαιοτριβείων. Από την άλλη πλευρά οι ειδήσεις για ενεργειακή, οικονομική και επισιτιστική κρίση φαίνεται ότι προκαλούν κάποια διστακτικότητα της ζήτησης από πλευράς βιομηχανιών», σημειώνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).

Διαβάστε επίσης: «Κάναμε μάγκες τους Ιταλούς» - Η χαμένη υπεραξία του ελληνικού ελαιολάδου!

Στα πλαίσια αυτά, σύμφωνα και με τα στοιχεία του δελτίου τιμών της 27/07 του ΣΕΔΗΚ, στην Ισπανία, οι τιμές του έξτρα παρθένου με κάποιες διακυμάνσεις συνεχίζουν να διατηρούνται πάνω από τα 4 ευρώ το κιλό, φτάνοντας πριν μια εβδομάδα περίπου στα 4,04 ευρώ ανά κιλό.

Σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ, στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα παρουσίασαν κάποια σημάδια ανόδου.

Στην Κρήτη αυξήθηκαν ελαφρά λόγω της τιμής που πέτυχε με διαγωνισμό ο ΑΣ Εμπάρου και κυμάνθηκαν μεταξύ 3,68-3,30 ευρώ το κιλό, ενώ στην Κέρκυρα αυξήθηκαν στα 3,90 ευρώ το κιλό.

Στην Ιταλία οι τιμές του έξτρα παρουσιάζουν κάποια σταθερότητα. Διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα κυμαινόμενες μεταξύ 6,30 ευρώ το κιλό οι μέγιστες και μέχρι 3,70 ευρώ το κιλό οι ελάχιστες.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 ο Συνεταιρισμός Εμπάρου στην Κρήτη πούλησε μέσω δημοπρασίας 80 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,18%, στην τιμή 3,62 ευρώ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις