ΛΑΚΩΝΙΑ. Μέτρα στήριξης των ελαιοτριβείων της Λακωνίας, λόγω εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, ζητά ο Κυριάκος Βελόπουλος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Η ερώτηση:

«Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των ελαιουργικών μονάδων Λακωνίας, “…στα ελαιοτριβεία η αύξηση της τιμής του κόστους της ενέργειας (αύξηση 450-500%) αλλά και της αύξησης του εργατικού κόστους και των αναλώσιμων, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ανεβάζει το κόστος λειτουργίας κατά 50% σε σχέση με το 2019…”.

Το δίλημμα των ελαιοτριβέων πια είναι αν θα αυξήσουν το δικαίωμα ή αν θα σταματήσουν να λειτουργούν, γεγονός που από μόνο του θα επιβαρύνει τον παραγωγό που ήδη αντιμετωπίζει αυξημένο κόστος καλλιέργειας και συγκομιδής. Στο πλαίσιο της στήριξης, την οποία θα έπρεπε να τύγχαναν, οι ελαιοτριβείς Λακωνίας προτείνουν μεταξύ των άλλων προτάσεων την επιδότηση ρεύματος ανάλογη με των βιομηχανιών άρτου και των αρτοποιείων και την ένταξη των ελαιοτριβείων στους κατά προτεραιότητα τροφοδοτούμενους καταναλωτές, ώστε να μην υφίστανται καταστροφικές διακοπές ρεύματος τόσο για τις μονάδες παραγωγής όσο και για την ελαιοποίηση, καθώς και για την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε όπως προβείτε σε μέτρα στήριξης των ελαιοτριβείων Λακωνίας και κατ΄ επέκταση της χώρας, ώστε αξιοπρεπώς να επιβιώσουν τα ελαιοτριβεία και οι παραγωγοί έναντι της αλματώδους αύξησης του ενεργειακού κόστους;»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις