ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Μία από τις χειρότερες χρονιές τους βιώνουν φέτος οι καστανοπαραγωγοί του Πάρνωνα.

Καλλιεργητές από 13 χωριά είδαν την παραγωγή τους να μηδενίζεται, αφού στη μεγάλη της πλειονότητα έμεινε απούλητη, λόγω των ασθενειών που εμφανίστηκαν και κυρίως λόγω της φαιάς σήψης.

Ο παραγωγός από τις Καρυές, Κωνσταντίνος Αρβανίτης, εξηγεί στο ypaithros.gr, ότι «το πρόβλημα της σήψης οδήγησε στη μηδενική αξία του προϊόντος, καθώς λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος αποσύρθηκε το όποιο εμπορικό ενδιαφέρον υπήρχε.

Οι Ιταλοί, που ήταν μόνιμοι πελάτες τα τελευταία χρόνια, δεν εμφανίστηκαν καθόλου. Από τους 9 τόνους πιστοποιημένους βιολογικά που παράγω κάθε χρόνο, αυτήν τη χρονιά μάζεψα μόλις 1,5 τόνο».

Η σήψη των καστάνων έκανε την εμφάνισή της την περσινή άνοιξη, αλλά η φετινή χρονιά ήταν καθοριστικής σημασίας για την πορεία του προϊόντος.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι, όπως αναφέρει ο κ. Αρβανίτης, «έμπορος που έπαιρνε κάθε χρόνο 300-400 τόνους, φέτος δεν πήρε ούτε ένα κιλό.

Απλά θυμίζω ότι είχαν προηγηθεί η σφήκα της καστανιάς, το έλκος και τώρα ολοκληρώθηκε το κακό».


Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα της καλλιέργειας, ο παραγωγός επισημαίνει: «Την τελευταία εικοσαετία έφυγαν αρκετά δέντρα από τη μέση. Από τη μία μεριά, η έλλειψη προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και από την άλλη, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού που αποχωρεί χωρίς να αντικαθίσταται από νέους, οδήγησαν σε συρρίκνωση της παραγωγής. Στην περιοχή κάποτε είχαμε παραγωγή 200 τόνων και σήμερα πέσαμε στους 60».

Η τιμή που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με το ενδιαφέρον των Ιταλών, ήταν από 1,80 έως 2,40 ευρώ.

Για την εμπορική εικόνα του κάστανου μίλησε στο ypaithros.gr, ο Γιάννης Αντωνίου, που ασχολείται αρκετά χρόνια πανελλαδικά με την εμπορία του προϊόντος.

Όπως τονίζει, «η κίνηση της Πελοποννήσου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Φέτος, εμπορεύτηκα το 5% των κάστανων που εμπορευόμουν την περασμένη πενταετία. Οι ασθένειες έδιωξαν τους Ιταλούς, που αποτελούσαν μεγάλο τροφοδότη της αγοράς».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις