ΣΠΑΡΤΗ. Κατά καιρούς η πόλη της Σπάρτης έχει δεχθεί έντονη κριτική για τις παροχές της, ή ακόμα και τα αξιοθέατά της. Ως απάντηση στη γενικότερη κριτική ότι η πόλη μας δεν έχει να προσφέρει τίποτα στους ντόπιους ή τους επισκέπτες της πόλης, επιλέξαμε μερικά αξιοσημείωτα «κομμάτια» της πόλης που αναδεικνύουν τον κοσμοπολιτισμό, την κουλτούρα όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Στο notospress παρουσιάζουμε λοιπόν, μερικά από τα πιο όμορφα σημεία ή στοιχεία της πόλης μας που έχουν να προσφέρουν όχι απλώς μια όμορφη εικόνα ή εμπειρία, αλλά μια σπουδαία ανάμνηση τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες της.

Υπάρχει και αυτή η Σπάρτη (μας) A’ Μέρος

Πινακοθήκη Σπάρτης

Σημείο ορόσημο για την πόλη της Σπάρτης, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη αποτελεί ένα από τα ομορφότερα πολιτιστικά στολίδια - εσωτερικά και εξωτερικά - της πόλης μας.

Η μόνιμη έκθεση της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης, αποτελεί παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και περιλαμβάνει ένα συνοπτικό διάγραμμα της ιστορίας της Νεοελληνικής Τέχνης. Η επιλογή των εκθεμάτων έχει πραγματοποιηθεί με γνώμονα τις κυριότερες καλλιτεχνικές τάσεις και τα σημαντικότερα θέματα που αναπτύχθηκαν από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του ελληνικού κράτους.

Αξίζει, λοιπόν, να περιηγηθείτε στο νεοκλασικό κτίριο, και να γίνετε μάρτυρας της εξέλιξης της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στο πέρασμα του χρόνου. (Πρόσβαση και για ΑΜΕΑ)

Βιβλιοθήκη Σπάρτης - Tech Lab

Η Βιβλιοθήκη της Σπάρτης αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό. Είναι κέντρο για όλους, ντόπιους και επισκέπτες, με την προσφορά του να κρίνεται πολυεπίπεδη τόσο για την εκπαιδευτική γνώση του ατόμου, όσο και για την αυτό-βελτίωσή του. Απευθύνεται και δίνει ευκαιρίες σε όλους, δρομολογεί και ανοίγει μονοπάτια, ψυχαγωγεί, και αναμφίβολα συνιστά εφαλτήριο για εξέλιξη. Η βιβλιοθήκη της Σπάρτης είναι μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες κεντρικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, ενώ διαθέτει και κινητή βιβλιοθήκη που επισκέπτεται διαφορετικά σημεία του νομού, φέρνοντας σε επαφή τα παιδιά και τους ενήλικες με αρχεία, βιβλία, και τεκμήρια της βιβλιοθήκης.

Το τεχνολογικό εργαστήριο - Tech Lab που διαθέτει, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2018, είναι πλήρως εξοπλισμένο, και συνιστά ένα από τα καλύτερα της Πελοποννήσου. Προσανατολίζεται στην τεχνολογία, στην επιχειρηματικότητα, στην ισότητα, και σε δράσεις για το περιβάλλον.

Παράλληλα, ο χώρος της βιβλιοθήκης συμβαδίζει με τα σύγχρονα μέσα και την καλπάζουσα εξέλιξη της τεχνολογίας, αποτελώντας ένα κομμάτι της εξέλιξης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της πόλης. Αξιοσημείωτη γωνιά στη Βιβλιοθήκη αποτελεί χωρίς αμφιβολία το αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου, του Λάκωνα συγγραφέα, τα έργα του οποίου αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά δημιουργήματα της χώρας.

Μουσείο Ελιάς

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, αποτελεί ένα χώρο που ταξιδεύει τον επισκέπτη στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Ο επισκέπτης του μουσείου έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τις πρώτες μαρτυρίες για την παρουσία της ελιάς και την παραγωγή του λαδιού στον ελλαδικό χώρο: Σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς, 50.000-60.000 ετών, πινακίδες Γραμμικής Β του 14ου αιώνα π.Χ. (ακριβή αντίγραφα), με τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ελιά και το λάδι, δείγματα αρχαίας και σύγχρονης τέχνης καταδεικνύουν ποια είναι η θέση της ελιάς στην τέχνη και πώς υπήρξε, και παραμένει, συνεχής πηγή έμπνευσης για τους έλληνες καλλιτέχνες.

Στον κάτω όροφο του μουσείου, μπορείτε να παρακολουθήστε την εξέλιξη της τεχνολογίας παραγωγής του ελαιολάδου από την αρχαιότητα έως την πρωτοβιομηχανική περίοδο, μέσα από ακριβή αντίγραφα από προϊστορικό, ελληνιστικό και βυζαντινό ελαιοτριβείο, ένα εντυπωσιακό ξύλινο διπλό πιεστήριο με βαρούλκο από το γειτονικό Ξηροκάμπι, ελαιοτριβείο από τη Λευκάδα, που τεκμηριώνει την επιβίωση της ζωοκίνησης κατά τον 20ό αιώνα, καθώς και μακέτες που αναπαριστούν τη λειτουργία μηχανοκίνητων ελαιοτριβείων.

Μια άλλη ενότητα είναι αφιερωμένη στη σαπωνοποιία, οικιακή και βιομηχανική: από το μεγάλο χαρανί, που ακόμη το χρησιμοποιούν οι παλιές νοικοκυρές για να κάνουν σαπούνι, στα σαπουνοκάζανα των βιομηχανιών.

Το Μουσείο οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και γενικό κοινό, όπως το πρόγραμμα «Μια μέρα στο ελληνιστικό ελαιοτριβείο», όπου οι μαθητές βγάζουν λάδι «με τον αρχαίο τρόπο».

300

Η σύλληψη της ιδέας του καταστήματος 300 ακριβώς απέναντι από το Μουσείο Ελιάς, προήλθε από την ανάγκη για εξωστρέφεια. Ο χώρος λειτουργεί συνδυαστικά με το μουσείο Ελιάς που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, κι έχει στόχο την προώθηση του ποιοτικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου σε όλη την υφήλιο, απ’ όπου και αν προέρχονται οι επισκέπτες.

Στον χώρο των 300 ο επισκέπτης θα βρει αμιγώς Λακωνικά προϊόντα, όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές (καλαμών και πράσινες), πάστα ελιάς, εκλεκτές ετικέτες κρασιών από Λάκωνες οινοποιούς, διάφορα γλυκά του κουταλιού (με έμφαση στη μαρμελάδα ελιάς και γλυκό κουταλιού ελιάς), μέλι, θαλασσινό αλάτι Μάνης, λικέρ, υδρομέλι, σαπούνια με βάση το ελαιόλαδο, αναμνηστικά από την αρχαία Σπάρτη και πολλά άλλα.

Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων αυτών είναι η κορωνέικη κατά 80% και η αθηνολιά κατά 20% με διαφοροποίηση το χρόνο ωρίμανσης της κάθε ποικιλίας.

Με μια επίσκεψη στον χώρο των 300, ο επισκέπτης δεν θα αποκομίσει απλώς μια γνωριμία με υψηλής ποιότητας προϊόντα, αλλά μια εμπειρία γευσιγνωσίας ελαιόλαδου και τη δυνατότητα δοκιμής των περισσότερων διαθέσιμων προϊόντων.

Το αποτύπωμα αυτού του χώρου είναι ότι κάθε μέρα, και σε κάθε επισκέπτη επαναφέρεται στη μνήμη του η Αρχαία Σπάρτη και ο Λεωνίδας μέσα από τα αναμνηστικά που είναι διαθέσιμα, όπως και τη συνολική εμπειρία γευσιγνωσίας και γνωριμίας με τα λακωνικά αγνά προϊόντα.

Drop

Στο κέντρο της Σπάρτης, σε μια από τις πιο παλιές και ιστορικές γωνιές της πόλης, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα καφέ που θα αντικρίσετε όχι μόνο στη Λακωνία αλλά γενικότερα στην Πελοπόννησο. Ακούει στο όνομα Drop. Η τοποθεσία του καταστήματος, αποτελεί ένα σταυροδρόμι για τους ντόπιους, καθώς αποτελεί το πέρασμα των Σπαρτιατών για τις αγορές τους από τη λαϊκή αγορά μέχρι τα εμπορικά καταστήματα κατά μήκος της Λυκούργου και της κεντρικής πλατείας της Σπάρτης.

Όλα όμως, ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια, τα Χριστούγεννα, όταν οι ιδιοκτήτες του Drop αποφάσισαν να κάνουν κάτι εξωπραγματικό για τα δεδομένα της Σπάρτης: να οργανώσουν ένα φαντασμαγορικό σκηνικό στο οποίο θα μπορούσες όχι μόνο να γευτείς χριστουγεννιάτικα ροφήματα και υπέροχα γλυκά, αλλά να νιώθεις ότι είσαι σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον, να νιώσεις το χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η θεματολογία του μαγαζιού να αποτελεί τον πρωταγωνιστή του καταστήματος. Για κάθε εποχή και μεγάλη γιορτή ο χώρος μεταμορφώνεται ολοκληρωτικά σε ένα ξεχωριστό σκηνικό ανάλογα με την εκάστοτε θεματολογία: Halloween, Christmas spirit, Απόκριες με Circus vibes, και Spring θεματολογία, σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον που δεν θέλεις να το χάσεις με τίποτα.

Η θεματολογία λοιπόν, αποτέλεσε και αποτελεί σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, όπως και η αγάπη για τον τόπο. Όλα περιτριγυρίζονται γύρω από την πόλη: τα σουπλά, τα ποτήρια, όλα αποτυπώνουν την πόλη της Σπάρτης. Συμμετέχοντας σε διαφορετικές εθελοντικές δράσεις, όπως τη δεντροφύτευση, το καφέ αυτό έχει να προσφέρει κάτι πολύ περισσότερο από την αισθητική του που αποτελεί πόλο έλξης ντόπιων και τουριστών.

Μενελάεια - Νέα Είσοδος

O αρχαιολογικός χώρος Μενελάειον βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Eυρώτα, νοτιοανατολικά της Σπάρτης. Το αρχαϊκό τοπωνύμιο της περιοχής ήταν Θεράπνη. Τα ευρήματα των ανασκαφών στο σύμπλεγμα των λόφων του Mενελαείου υποδηλώνουν τη σημασία της θέσης ήδη από τη μεσοελλαδική εποχή ενώ η οικοδόμηση πάνω στον ίδιο το λόφο του Mενελαείου οικοδομήματος το οποίο πιθανότατα χρησίμευσε ως διοικητικό κέντρο, υποδεικνύει ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες θέσεις της πρώιμης μυκηναϊκής Λακωνίας.

Φτάνοντας στο λόφο και στρίβοντας αριστερά μέσα από τον εθνικό δρόμο, ο χωματόδρομος (προσοχή) θα σας οδηγήσει σε ένα σημείο με προνομιακή θέα, όπου βρίσκονται τα απομεινάρια ενός κτηριακού συγκροτήματος που ευρήματα έχουν επιβεβαιώσει ότι κατά καιρούς είχε διοικητικό αλλά και θρησκευτικό χαρακτήρα.

Αυτό το σημείο αποτελούσε χώρο λατρείας για τον Μενέλαο και την Ελένη. Την εποχή του Παυσανία πίστευαν ότι στο σημείο αυτό βρισκόταν η τελευταία κατοικία του θρυλικού, ομηρικού ζευγαριού. Στην κορυφή του λόφου της Θεράπνης ξεκίνησε κατά τον 8ο αι. π.X., η λατρεία του Mενελάου, μυθικού βασιλιά της Σπάρτης και της συζύγου του Eλένης, η οποία συνεχίστηκε μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους. H οικοδόμηση του πρώτου ναού στο χώρο στα τέλη του 7ου αι. π.X. ή στις αρχές του 6ου αι. π.X. ενώ οι οικοδομικές παρεμβάσεις των αρχών του 5ου αι. π.X. συντέλεσαν στη δημιουργία ενός ιερού αντάξιου των μυθικών ηρώων της Σπάρτης.

Λίγοι είναι οι Σπαρτιάτες σήμερα που γνωρίζουν καλά αυτό το χώρο και ας μην απέχει περισσότερο από 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Φτάνοντας στο επίπεδο του μνημείου η θέα είναι μοναδική. Το ίδιο το κτήριο και τα λίγα υπολείμματα του παρελθόντος δε θα γοητεύσουν εύκολα τον επισκέπτη. Όμως, το μικρό αυτό σύμπλεγμα κατασκευών διαφορετικών εποχών, έχουν ένα αποτέλεσμα: μια θέα μοναδική στην «καρδιά» της Λακωνίας.

Κυδωνίτσα

Η Κυδωνίτσα είναι η πιο γνωστή από μια ομάδα «εξαφανισμένων» και ασυνήθιστων ποικιλιών αμπέλου, που αναδύθηκε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, από την περιοχή της Λακωνίας, στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου. Πρόκειται για την πιο χαρακτηριστική λευκή ποικιλία της Λακωνίας, και αξίζει μια θέση στο ελληνικό οινικό στερέωμα και μια πορεία αντίστοιχη του Ασύρτικου.

Η περιοχή της Λακωνίας έχει πολλές εκτάσεις καλλιεργούμενες με διάφορες ποικιλίες και γι’ αυτό, η αποκλειστική λήψη Κυδωνίτσας θεωρούνταν αρχικά δύσκολη. Αυτό άλλαξε όμως όταν κάποιοι παραγωγοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν νέες καλλιεργούμενες εκτάσεις με Κυδωνίτσα. Η λευκή ποικιλία αμπέλου, δίνει κυρίως λευκά ξηρά κρασιά. Ένα κρασί φρέσκο, καθημερινό, φιλικό, με εντυπωσιακό χρώμα, συναρπαστικά ανθικά αρώματα γιασεμιού και αγιοκλήματος, γευστική φινέτσα, ωραία οξύτητα, όμορφη διάρκεια στο στόμα. Χαρακτηρίζεται από λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Σε πρώτο πλάνο φρουτώδη αρώματα άγουρου κυδωνιού (εξ ου και το όνομα της ποικιλίας «Κυδωνίτσα»), αχλαδιού και κίτρου, πλαισιωμένα από νότες λεμονανθών, ακακίας, ευκάλιπτου και φτέρης. Ένα κρασί πολύ κομψό, για οποιαδήποτε ώρα, που πίνεται σαν απεριτίφ, αλλά συνοδεύει ιδανικά θαλασσινά στη σχάρα, μακαρονάδες με θαλασσινά αλλά και όλα τα ψαρικά στην σχάρα.

Η Κυδωνίτσα συνδυάζει μια πολύ ξεχωριστή καταγωγή, ούσα εκπρόσωπος μιας σπάνιας γενιάς, ενώ παράλληλα τα αρώματα και το ύφος της μπορούν να γοητεύσουν από την πρώτη στιγμή τους λάτρεις των αρωματικών και «στρογγυλών» λευκών κρασιών. Την απολαμβάνουμε συχνά στις ετικέτες της οινοποιίας «Θεοδωρακάκος»

Mistras Resort Tennis

Οι φίλοι του τένις έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ, στις μοναδικές εγκαταστάσεις του Mystras Tennis Club, αλλά και τα σπουδαία προνόμια των μελών του. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Mystras Grand Palace Resort περιλαμβάνουν τέσσερα διεθνών προδιαγραφών γήπεδα τένις, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να αθληθούν παρέχοντάς τους ακόμα και εξοπλισμό αν δεν έχουν τον δικό τους, αλλά και να κάνουν προσωπικά ή ομαδικά μαθήματα με εξειδικευμένους επαγγελματίες, εφόσον το επιθυμούν.

Για να εντάξετε στην καθημερινότητα σας μια ευχάριστη δραστηριότητα που όχι μόνο σας γυμνάζει αλλά σας προσφέρει την ευεξία και την κοινωνική συναναστροφή στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να επισκεφτείτε και οι ίδιοι τον χώρο για να καταλάβετε πόσο αξιοζήλευτη είναι η δραστηριότητα αυτή.

Τσικάκης μπουζοπούλα

Στις αρχές του 1970, ο Λάμπρος Τσικάκης και ο Γεώργιος Γιαννόπουλος δημιούργησαν μια μικρή παραδοσιακή χοιροτροφική Μονάδα λίγο έξω από την Σπάρτη Λακωνίας στους πρόποδες του Ταϋγέτου σε ένα μικρό χωριό τη Λεύκη Ανωγείων.

Γρήγορα η εταιρεία «ΤΣΙΚΑΚΗΣ- ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε έγινε γνωστή στην ελληνική αγορά για την ποιότητα των χοιρινών παραγωγής της και σιγά σιγά επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων. Εδώ (στο κατάστημα της Σπάρτης στην οδο Ορθίας Αρτέμιδος) θα βρείτε την καλύτερη ψημένη παραδοσιακή μπουζοπούλα, φτιαγμένη με αγάπη και μεράκι. Είτε πρόκειται για επισκέπτη είτε για ντόπιο, η γαστρονομική απόλαυση της λεγόμενης μπουζοπούλας (για τη Μάνη ή γουρουνοπούλα για την υπόλοιπη Ελλάδα) αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς καλοφαγάδες. Όπως κι αν τη πεις, μπουζοπούλα ή γουρουνοπούλα, η γεύση και η απόλαυση δεν αλλάζουν!

Sparta Beer

Κάτι μοναδικό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας: η Λακωνία έχει τα τελευταία χρόνια τη δική της μπύρα, που παράγεται από τους δικούς της ανθρώπους, ικανή να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή. Η «Λακωνική Ζυθοποιία» παράγει τη Sparta Beer, την πρώτη λακωνική φρέσκια μπίρα με ελληνικές βύνες και νερά από τις πηγές του Ταϋγέτου.

Με αγάπη για τον τόπο, οι εμπνευστές της Sparta Beer επιλέγουν να χρησιμοποιούν μόνο αγνά υλικά και αποκλειστικά ελληνικές πρώτες ύλες. Έχοντας υψηλά ιδανικά στη γεύση και την ποιότητα, η «Λακωνική Ζυθοποιία» διαθέτει δύο ποιοτικά είδη μπίρας: Lager και American Pale Ale. Η Lager SPARTA αποτελεί μία αφιλτράριστη και απαστερίωτη με γεμάτο σώμα μπίρα. Χαρακτηριστικά της είναι η βυνώδης γεύση και οι διακριτικοί ευρωπαϊκοί λυκίσκοι που προσδίδουν μία μέτρια πικράδα στην επίγευση. Αντίστοιχα, η American Pale Ale SPARTA είναι Μία αφιλτράριστη και απαστερίωτη ανοικτού κεχριμπαρένιου χρώματος μπίρα. Εξωτικοί λυκίσκοι προσδίδουν αρώματα ανθέων και εσπεριδοειδών και μια μέτρια προς έντονη πικράδα στην επίγευση.

Βρείτε αυτή που ταιριάζει στo δικό σας γούστο κι απολαύστε εξαιρετικά αρώματα και πλούσια γεύση!

Plexiartshop

Το Plexiartshop αποτελεί μια καινοτόμο δράση στο πεδίο της γραφιστικής και μεταξοτυπίας. Η εταιρεία σχεδιάζει, κατασκευάζει και διαφημίζει μοναδικά έργα και προϊόντα τέχνης στους χώρους πώλησης μουσείων, ιδρυμάτων ή άλλων μεγάλων επιχειρήσεων. Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 2009, έχοντας σαν βάση τη Σπάρτη.

Στόχος του Plexiartshop είναι η εξαιρετικής ποιότητα παραγωγή προϊόντων και η ανεξίτηλη αποτελεσματικότητα, μέσω της ποιοτικής εκτύπωσης και πιστότητας χρώματος. Για τη δημιουργία των μικρών αντικειμένων τέχνης χρησιμοποιούνται κορυφαία υλικά και προμήθειες (αυθεντικό Γερμανικό plexiglass και ασύγκριτα Αγγλικά μελάνια για μεταξοτυπίες) επιτρέποντας τη δυνατότητα της να ανταποκρίνονται στα υψηλότερα διεθνή βιομηχανικά πρότυπα για την ποιότητα και την ανθεκτικότητα των προϊόντων.

Ξεχωριστή θέση στο κατάστημα έχουν τα αφηρημένα γλυπτά του ιδιοκτήτη του καταστήματος, Γιώργου Τηλελή, ο οποίος χρησιμοποιεί το plexiglass και την πέτρα είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό για να συνθέσει το έργο που έχει φανταστεί. Οι συνθέσεις του που χαρακτηρίζονται από την αφηρημένη γεωμετρική γλυπτική, είναι προσχεδιασμένες και προσδιορισμένες στο μυαλό του καλλιτέχνη. Μοναδικά έργα που δημιουργούν συναίσθημα. Μια επίσκεψη λοιπόν, στο χώρο του Plexiartshop θα σας πείσει ότι εδώ η τέχνη συναντά υψηλά standards.

Κενοτάφιο Λεωνίδα

Έμβλημα και σημαντικό μνημείο της σύγχρονης Σπάρτης αποτελεί ο τάφος του Λεωνίδα, ο οποίος βρίσκεται στην βόρεια μεριά της πόλης. Γνωστός και σαν Λεωνίδαιον, ο αρχαιολογικός χώρος αναδύθηκε το 1892 από τον Βαλντστάιν και είναι το μοναδικό μνημείο της Αρχαίας Αγοράς που σώζεται ως τις μέρες μας.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα, με σχήμα και μορφή ναού, που χρονολογείται πιθανότατα τον 5ο αι. π.Χ. και μεταγενέστερα. Το κτίριο κατασκευάστηκε από ογκώδεις πωρόλιθους, και το εσωτερικό του ήταν χωρισμένο σε δύο θαλάμους που συγκοινωνούσαν μεταξύ τους. Ο ανατολικός, μήκους 3.15 μέτρων, είχε τη μορφή πρόναου και ήταν διακοσμημένος με κίονες.

Η χρήση του κτιρίου δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα. Πιθανολογείται ότι ήταν κενοτάφιο, ενώ πολλοί μελετητές συμμερίζονται την άποψη ότι πρόκειται για το ναό του Απόλλωνος Καρνείου.

Παρότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το συσχετισμό του ναού με το θρυλικό βασιλιά της Σπάρτης, τόσο η τοπική παράδοση όσο και ο περιηγητής Παυσανίας, εκφράζουν την άποψη ότι εκεί μεταφέρθηκαν και ετάφησαν τα οστά του Λεωνίδα από τις Θερμοπύλες.

Έτσι το μνημείο ταυτίστηκε στη λαϊκή συνείδηση με τον τάφο του Λεωνίδα. Ο Παυσανίας αναφέρει επίσης, ότι ο τάφος βρισκόταν δυτικά της αγοράς, απέναντι από το θέατρο, και ότι εδώ τελούταν κάθε χρόνο αγώνες.

Η Σπάρτη μας…

Τελικά οι κρίσεις - οικονομικές και όχι μόνο - μας κινητοποιούν να αναδιοργανωνόμαστε και να αναζητάμε την ουσία. Πρέπει να είμαστε πιο δίκαιοι απέναντι στην πόλη μας, ακόμα κι αν αυτή είναι μια πόλη σε παρακμή. Χάνει το τρένο του εκσυγχρονισμού, της «πράσινης πόλης», της γραφικής πόλης και της ψηφιακής πόλης. Αυτό που απομένει είναι οι μεμονωμένες κινήσεις ιδιωτών που τολμούν να οραματιστούν, να δώσουν νέα πνοή παρά τις πιθανότητες - που είναι μονίμως εναντίον τους. Μερικές φορές χρειάζεται να δούμε με άλλα μάτια αυτά που έχουμε μπροστά μας, να τα αναγνωρίσουμε, να τα στηρίξουμε και να τα εξελίξουμε.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις