ΣΠΑΡΤΗ. Εκβιασμοί (για διδακτορικά) με ...σεξουαλικά ανταλλάγματα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Ποιό είναι άραγε το κάθαρμα που εξανάγκαζε τις φοιτήτριες που αναζητούσαν διδακτορικό σε σεξουαλική συνεύρεση; Η κοινωνία της Σπάρτης πρέπει να στηρίξει όλα τα φερόμενα ως θύματα και να πάρει θέση, μέσω των αρμόδιων φορέων και προσώπων, προκειμένου να καταγγελθεί δημόσια και με ασφάλεια ο φερόμενος ως δράστης. Άλλωστε ήδη προσβάλει και θίγει την Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που διαθέτει και ήθος και κύρος και η οποία αναμένεται να καταδικάσει με σαφήνεια όσα, τελικά, αποδειχθούν.

Γράφουν τα ΜΜΕ:

Η καταγγελία

Η αρχική πρόσκληση - πρόκληση, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, μετατράπηκε σε εμμονή από την πλευρά του πανεπιστημιακού, ο οποίος της έθεσε ξεκάθαρα ως όρο ότι είτε θα συνευρισκόταν σεξουαλικά μαζί του είτε θα απορριπτόταν η αίτησή της, κάτι που τελικά και έγινε. «Επέμενε δε να συζητήσουμε διά ζώσης και συγκεκριμένα στο γραφείο του, στον πρώτο όροφο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στη Σπάρτη. Πήγα στο γραφείο του στις αρχές Ιανουαρίου 2019. Εκεί με δέχθηκε δίχως την παρουσία τρίτου προσώπου (γραμματέα) και από το πρώτο λεπτό της συνάντησής μας, δίχως να προλάβω να πω σχεδόν ούτε ‘‘γεια σας κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ που με δεχθήκατε’’, μου είπε ορθά - κοφτά και με επιτιμητικό ύφος: «Ξέρεις, όλες οι υποψήφιες διδακτόρισσες περνάνε από το γραφείο μου!». Η άμεση απάντησή μου ήταν: «Μα είμαι ήδη στο γραφείο σας κε Πρόεδρε», για να ακολουθήσει η απάντησή του: «Δεν εννοώ αυτό».

Οι απίστευτες πιέσεις, οι λεκτικές και σωματικές προκλήσεις και το αίτημα για συνάντηση με ισχυρό οικονομικό παράγοντα

«Όλες οι υποψήφιες διδακτόρισσες περνάνε από το γραφείο μου!». Με αυτή τη φράση ανώτατο στέλεχος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου φέρεται να «καλωσόρισε» νεαρή γυναίκα η οποία, αφού ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές, αποφάσισε να καταθέσει αίτηση διδακτορικού στο Τμήμα στο οποίο προέδρευε.

Η αρχική πρόσκληση - πρόκληση, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, μετατράπηκε σε εμμονή από την πλευρά του πανεπιστημιακού, ο οποίος της έθεσε ξεκάθαρα ως όρο ότι είτε θα συνευρισκόταν σεξουαλικά μαζί του είτε θα απορριπτόταν η αίτησή της, κάτι που τελικά και έγινε.

Τα όσα καταγράφονται σε αγωγή που έχει κατατεθεί κατά του συγκεκριμένου υψηλόβαθμου καθηγητή, ο οποίος μάλιστα προαλείφεται για ακόμη υψηλότερα πανεπιστημιακά αξιώματα, προκαλούν σοκ. Ενάγουσα είναι μια πολύ γνωστή γυναίκα, με πολιτική - και όχι μόνο - σταδιοδρομία η οποία μέσω του δικογράφου προχωρά σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τα όσα φέρεται να βίωσε από τον Ιανουάριο του 2019, οπότε και συναντήθηκε για πρώτη φορά τετ α τετ με τον εναγόμενο. Μεταξύ άλλων, εκτός από τον εκβιασμό και τη σεξουαλική παρενόχληση την οποία - όπως καταγγέλλει - υπέστη, ο εν λόγω πανεπιστημιακός της ζητούσε επιτακτικά να του κλείσει ραντεβού με πανίσχυρο οικονομικό παράγοντα της χώρας με τον οποίο το «θύμα» διατηρούσε επαγγελματική σχέση. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Συνάντηση

Από το ιστορικό της αγωγής προκύπτει ότι το συγκεκριμένο πολιτικό στέλεχος, με την πλούσια κοινωνική και επαγγελματική δράση, αποφάσισε να καταθέσει αίτηση διδακτορικού τον Νοέμβριο του 2018. «Λίγες ημέρες μετά την κατάθεση της αίτησης, τέλος Νοεμβρίου 2018, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον εναγόμενο κ. (…) προκειμένου να αναζητήσω περισσότερες πληροφορίες για το διδακτορικό μου, και συγκεκριμένα για το αντικείμενο του θέματος της διατριβής, τη διάρκεια του διδακτορικού, τους επιβλέποντες καθηγητές. Ο εναγόμενος ήταν μεν θετικός, αλλά δεν φάνηκε διαθέσιμος να μου παράσχει τις πολύτιμες για μένα συμβουλές του τηλεφωνικά, επικαλούμενος φόρτο εργασίας…», αναφέρει η καταγγέλλουσα στην αγωγή και συνεχίζει: «Επέμενε δε να συζητήσουμε διά ζώσης και συγκεκριμένα στο γραφείο του, στον πρώτο όροφο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στη Σπάρτη. Επειδή ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένη με την απόφασή μου αυτή να αιτηθώ την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στον τομέα της Διοίκησης, που τόσο πολύ αγαπώ και απασχολούμαι από το 2010, δέχθηκα την πρόταση του εναγόμενου και, κατόπιν ραντεβού, πήγα στο γραφείο του στις αρχές Ιανουαρίου 2019. Εκεί με δέχθηκε δίχως την παρουσία τρίτου προσώπου (γραμματέα) και από το πρώτο λεπτό της συνάντησής μας, δίχως να προλάβω να πω σχεδόν ούτε ‘‘γεια σας κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ που με δεχθήκατε’’, μου είπε ορθά-κοφτά και με επιτιμητικό ύφος: ‘‘Ξέρεις, όλες οι υποψήφιες διδακτόρισσες περνάνε από το γραφείο μου!’’. Η άμεση απάντησή μου ήταν: ‘‘Μα είμαι ήδη στο γραφείο σας κε Πρόεδρε’’, για να ακολουθήσει η απάντησή του: ‘‘Δεν εννοώ αυτό’’».

«Καλή διαγωγή»

Το θύμα αναφέρει ότι παρά το σοκ που υπέστη, ο εν λόγω καθηγητής δεν πτοήθηκε, καθώς της επεσήμανε ότι έπρεπε να δείξει… καλή διαγωγή! «Έμεινα με ανοικτό το στόμα κυριολεκτικά, ενώ ο ίδιος συνέχισε απτόητος και, με ξεκάθαρο πλέον τρόπο, μου υπέδειξε ότι πρώτα έπρεπε να ‘‘αξιολογηθώ’’ από τον ίδιο για τις σεξουαλικές μου επιδόσεις και αναλόγως στη συνέχεια για την πρόταση του διδακτορικού και τις ακαδημαϊκές μου επιδόσεις. Μου δήλωσε δε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι για τις τελευταίες (ακαδημαϊκές μου επιδόσεις) αρμόδια ήταν τα υπόλοιπα μέλη της τριμελούς επιτροπής και όχι ο ίδιος, λόγω φόρτου εργασίας, τα οποία όμως, όπως μου είπε, ελέγχει πλήρως σχετικά με τις αποφάσεις τους…».

Από την πλευρά της η καταγγέλλουσα αναφέρει ότι προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία της, ενώ του ζήτησε στις επόμενες συναντήσεις να είναι παρόντα και τρίτα πρόσωπα. Η δε απάντηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, του πανεπιστημιακού ήταν δεν υπήρχε τίποτα προς περαιτέρω συζήτηση για το διδακτορικό αν προηγουμένως δεν υπέκυπτε στις σεξουαλικές του ορέξεις!

«…Πριν αποχωρήσω δε, κινήθηκε προς το μέρος μου, προσθέτοντας μάλιστα, με επίσης έντονο και κυνικό ύφος, ότι επιπρόσθετα θα έπρεπε να κανονίσω μία συνάντηση του ίδιου με τον … (σ.σ. πρόκειται για πανίσχυρο οικονομικά παράγοντα), ο οποίος ήταν και είναι μέχρι σήμερα ο διοικητικός ηγέτης του (…), γεγονός το οποίο δημιούργησε στον εναγόμενο την αίσθηση ότι θα μπορούσα εύκολα να διαμεσολαβήσω για μία τέτοια συνάντηση. Του απάντησα αμέσως και ευθέως ότι δεν έχω τέτοια δυνατότητα, παρά μόνο να προωθήσω το σχετικό αίτημα στη γραμματεία, δίχως να μπορώ να εγγυηθώ για την ευδοκίμησή του. Η απάντηση του εναγόμενου ήταν και πάλι κυνική και ξεκάθαρη ‘‘ή το κάνεις ή δεν προχωράει το αίτημά σου’’. Στη συνέχεια, αποχώρησα εμφανώς ενοχλημένη και σοκαρισμένη, χωρίς να απαντήσω στο σχόλιο αυτό».

«Έτσι γ@@@ω εγώ»

Το «θύμα» τελικά κατέθεσε στις 8 Φεβρουαρίου 2019 την αίτηση με την οποία ζητούσε να εκπονήσει τη διδακτορική διατριβή στο συγκεκριμένο Τμήμα. Ακολούθως, στις 19.2.2019 αποφασίσθηκε από τη Συνέλευση Τμήματος η συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής, με σκοπό την υποβολή υπομνήματος, σύμφωνα με τον κανονισμό των Διδακτορικών σπουδών.

«…Η μακρά περίοδος αδράνειας από τον ορισμό της τριμελούς Επιτροπής μέχρι την τελική ενημέρωσή μου (18.2.2019. – 14.12.2021) μου δημιούργησε εύλογα την πεποίθηση ότι όλα έβαιναν, τελικά, σύμφωνα με το οργανωμένο σχέδιο του εναγόμενου, αναφορικά φυσικά με την πρόοδο του διδακτορικού μου. Σημειωτέον ότι όλα τα μαθήματα του μεταπτυχιακού τα είχα περάσει με βαθμολογίες άνω του 8, δίχως μάλιστα ποτέ να έχω συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με κανέναν από τους καθηγητές. Για τον λόγο αυτό μου προξένησε ερωτηματικό το γεγονός ότι στη σύνθεση της τριμελούς επιτροπής συμμετείχε και ο ίδιος εναγόμενος, ο οποίος με γνώριζε όπως προανέφερα, από τις επισκέψεις του στο στάδιο … Ο ίδιος, μάλιστα, διαλαλούσε επανειλημμένα με κάθε ευκαιρία, ενώπιον τρίτων, τη δήθεν στενή σχέση που είχαμε μεταξύ μας…», επισημαίνει.

Η δεύτερη συνάντηση μεταξύ της υποψήφιας για το διδακτορικό και του πανεπιστημιακού πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2019, στο πλαίσιο διεθνούς οικονομικού συνεδρίου του «Economist». Όπως καταγράφεται στην αγωγή, ο εναγόμενος την πλησίασε απροειδοποίητα, την έπιασε από το μπράτσο και της ψιθύρισε στο αυτί: «Σου ζήτησα δύο πράγματα κι ακόμη δεν έγινε ούτε το πρώτο», εννοώντας την ικανοποίηση των σεξουαλικών του ορέξεων και της συνάντησης με τον ισχυρό οικονομικό παράγοντα.

«…Απομακρύνθηκα αμέσως από κοντά του, έντρομη και σαφώς σοκαρισμένη, από το θράσος του να με παρενοχλήσει ανερυθρίαστα και σε δημόσιο χώρο παρουσία τρίτων. Δυστυχώς, η αυθάδειά του συνεχίσθηκε στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, καθόσον σε μία άλλη τυχαία συνάντηση σε ένα διάλειμμα κινήθηκα έμπροσθεν του τραπεζιού στο οποίο καθόταν με τρίτους και τον άκουσα ξεκάθαρα να σχολιάζει μεγαλόφωνα ‘‘να η … που σας έλεγα…. θαυμάστε και την οπίσθια όψη της’’. Απομακρύνθηκα δε και πάλι σοκαρισμένη και ντροπιασμένη, καθόσον δεν πίστευα ότι τέτοιο σεξιστικό σχόλιο εκστομίσθηκε από καθηγητή πανεπιστημίου, για μια υποψήφια διδάκτορα ενώπιον τρίτων».

Η τρίτη συνάντηση μεταξύ ενάγουσας και εναγόμενου πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο Επιμελητήριο Αθηνών κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας. Η πολιτεύτρια καταγγέλλει ότι και εκεί δέχτηκε σεξιστική επίθεση από τον… ασυγκράτητο πανεπιστημιακό. «…Με πλησίασε σε δημόσιο χώρο, απρόκλητα και απρόσμενα, με άρπαξε από το χέρι, κόλλησε το σώμα του πάνω μου στο πλάι και μου είπε: “Εντάξει, καλά κάνεις και μου το παίζεις δύσκολη γκόμενα… αλλά δεν σου ζήτησα και κάτι που δεν το έχεις ξανακάνει! Τέλος πάντων κανόνισε τη συνάντηση με τον … (σ.σ. τον επιχειρηματία), γιατί δεν σε βλέπω ούτε υποψήφια διδάκτορα”. Προφανώς ενοχλημένη, του απάντησα ότι το μόνο θέμα που υφίσταται μεταξύ μας είναι το αίτημα του διδακτορικού, το οποίο αν θεωρεί ότι δεν είναι ικανοποιητικό, να απορριφθεί…».

Η τέταρτη συνάντηση με τον εναγόμενο ήταν στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), το οποίο εδρεύει στον Ταύρο Αττικής, στο πλαίσιο σεμιναρίου στο οποίο το «θύμα» ήταν εισηγήτρια. Ενώ βρισκόταν στο λόμπι μαζί με έναν φίλο της, ο πανεπιστημιακός φέρεται να την πλησίασε και να της είπε επί λέξει: «Κοίτα, κοριτσάκια σαν και εσένα τα έχω για πρωινό́ … έτσι γ@@@ εγώ … αν δεν υποταχθείς σε εμένα και δεν κάνεις αυτά που σου λέω, διδακτορικό δεν έχει … και για να υποταχθείς, θα πρέπει να κάτσεις να σε γ@@@!…’’ Τότε παρενέβη ο μάρτυρας ο οποίος άκουσε αυτά τα λόγια και κατάλαβε από την κίνηση του σώματός του και τη δική μου θέση ότι δεχόμουν ωμή σεξουαλική επίθεση. Ρώτησε αμέσως τι συμβαίνει και ο εναγόμενος του είπε: ‘‘Μην μπερδεύεσαι εσύ γιατί τώρα γ@@@ εγώ’’ και αποχώρησε. Μετά και από το σοκ του τέταρτου αυτού επεισοδίου, επικοινώνησα με τον δικηγόρο μου, κλαίγοντας, και προσπάθησα να του εξηγήσω. Εκείνος με συμβούλεψε να καταθέσω αμέσως μήνυση, αλλά δίσταζα, καθόσον δεν ήθελα να δημοσιοποιηθεί παρόμοιο θέμα και να απασχοληθεί η κοινή γνώμη, καθόσον υπήρξα υποψήφια βουλευτής».

Το χρονικό του εκβιασμού

Στην αγωγή παρατίθεται αναλυτικά το χρονικό της απίστευτης ιστορίας, και συγκεκριμένα οι 38 μήνες οι οποίοι πέρασαν από τη στιγμή που το πολιτικό στέλεχος κατέθεσε την αίτηση για το διδακτορικό έως ότου εκείνη απορρίφθηκε «εκβιαστικά», όπως ισχυρίζεται. Συγκεκριμένα:

– 20.11.2018: Κατάθεση φακέλου εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, συνοδευόμενου από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται

– 8.2.2019: Κατάθεση αίτησης με την οποία ζητούσε να εκπονήσει διδακτορική διατριβή

– 19.2.2019: Απόφαση ορισμού τριμελούς επιτροπής από την 80ή Συνέλευση Τμήματος για τον έλεγχο του φακέλου της αίτησης

– 19.12.2019: Κοινοποίηση του αποσπάσματος της ως άνω απόφασης ορισμού της τριμελούς επιτροπής, δηλ. δέκα (10) μήνες μετά τη λήψη της απόφασης και δεκατρείς (13) μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης

– 02.12.2020: 22 μήνες μετά τον ορισμό της, η τριμελής επιτροπή ενημερώνει τη Συνέλευση ότι (δήθεν) μου ζητήθηκε κάποιο δικαιολογητικό, το οποίο (δήθεν) δεν προσκόμισα! Σημειωτέον ότι δεν αναφέρεται ποιο ήταν το δικαιολογητικό που (δήθεν) μου ζητήθηκε και (δήθεν) δεν προσκόμισα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις