ΣΠΑΡΤΗ. Ο Οικονομικός Προϋπολογισμός του δήμου Σπάρτης φαίνεται να είναι ένα ακόμα «κακό χαρτί» στα χέρια της ομάδας των αντιδημάρχων. Ομοίως η χαμηλότατη προώθηση Έργων από το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ένα δύσκολα θέμα στη διαχείρισή του. «Κολλημένα» έργα που θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει αλλά βαλτώνουν. Κακές σχέσεις ανάμεσα στους αντιδημάρχους. Πολιτική ανικανότητα ενάντια στην εφαρμοσμένη διοίκηση και τεχνοκρατική αντίληψη. Ηττοπάθεια και ταυτόχρονα άγνοια κινδύνου συνθέτουν ένα σκηνικό εξαιρετικά δύσκολο.

Αυτό όμως που είναι η πρώτη και κύρια συνέπεια είναι η στασιμότητα στον δήμο Σπάρτης και η απραξία. Όλα δείχνουν ότι η αντιπολίτευση αφήνει να «ωριμάσει» το πρόβλημα και να «πέσει» λίγο πριν τις εκλογές. Κάποιοι αντιδήμαρχοι επιχειρούν έστω και αυτή την ώρα να υπερβούν τα μέτρα αλλά υπερβαίνουν και τα όρια. Στον χάρτη της Αυτοδιοίκησης ο δήμος Σπάρτης έχει μια άνευ προηγουμένου υστέρηση σε τέτοιο βάθος και τέτοια έκταση που τον καθιστά δήμο όμηρο για τις επόμενες θητείες και τετραετίες.

Ο Πέτρος Δούκας, απελπιστικά μόνος, έχει ήδη αντιληφθεί ότι το κλίμα και η κατάσταση όχι μόνον δεν γυρίζουν αλλά θα επιδεινωθούν. Κινήσεις εντυπωσιασμού, (π.χ. 70.000€ την Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση) πέφτουν στο κενό κι ελέγχονται πολιτικά.

Την ώρα που θα περίμενε κανείς η Σπάρτη να ανακτά δυνάμεις, να δρομολογεί έργα, να «ανοίγει» δρόμους και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της νέας εποχής, ο δήμος «σέρνεται» έχοντας ακόμα έναν χρόνο διακυβέρνησης, εξόχως εκλογικό, πολύ κρίσιμο για την αξιολόγηση του δήμου και φυσικά πολύ μακριά ακόμα και από τους ταπεινότερους στόχους ανάπτυξης.

Δικαιολογίες και αιτίες μπορεί να αναδειχθούν δεκάδες. Covid-19, εκλογικός νόμος, μείωση προϋπολογισμού, κ.α. Όμως τα πεπραγμένα αλλά και η διαχείριση της κρίσης πολιτικά δείχνουν ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολο να ολοκληρωθεί αυτή η θητεία χωρίς να έχει ζημιωθεί ο δήμος. Όσοι γνωρίζουν τι σημαίνει Οικονομικός Προϋπολογισμός, Τεχνικό Πρόγραμμα, Ομάδα Διοίκησης, μπορούν να προδιαγράψουν το μέλλον.

Τραγικό επίσης είναι ακόμα και όταν υπάρχουν θέσεις, φωνές και ιδέες που μπορούν να συμβάλουν στην ανατροπή μιας κατάστασης αυτές δεν εισακούονται και δεν αξιολογούνται.

Δικαιολογημένα λοιπόν, όλοι οι αντιδήμαρχοι στον δήμο Σπάρτης είναι στα όρια τους, θεσμικά και προσωπικά, έχοντας να αντιμετωπίσουν μια εξαιρετικά δύσκολη και άβολη κατάσταση. Βέβαια όπως και οι ανησυχίες τους έτσι και οι ευθύνες τους είναι και θεσμικές και ατομικές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις