ΣΠΑΡΤΗ. Η απλότητα φορούσε στέμμα. Ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος με την σύζυγό του Άννα - Μαρία και τον δευτερότοκο γιό του Νικόλαο, στη Σπάρτη. Είναι 26 Απριλίου του 2005. Βρίσκονται στο café (Παλαιολόγου κι Ευαγγελιστρίας) σημερινό Antique. Aπολαμβάνουν τον καφέ τους και τίποτα δεν θυμίζει ότι είναι ο πρώην βασιλιάς της χώρας.

Στη Σπάρτη είχε ξανάρθει όταν του αποδόθηκε ο τίτλος του Δούκα της Σπάρτης πριν από 50 χρόνια, το 1955, και όχι μόνο. Τους πλησιάζει Σπαρτιάτης εκδότης της εφημερίδας «Λακωνική Επικαιρότητα» Ηλίας Μπόνος. Τους καλωσορίζει και αυτοί χαμογελούν. Μάλιστα ο Νικόλαος σηκώνεται στη χειραψία… «Ήρθατε στη Σπάρτη, στην πόλη σας..;» λέει με νόημα ο δημοσιογράφος και ο Κωνσταντίνος απαντά επίσης με νόημα: «Αγαπώ τη Σπάρτη - και τον Μυστρά - και νομίζω ότι και οι Σπαρτιάτες με αγαπούν…». Ακολουθεί σιωπή και μια σεμνή συγκίνηση εκρήγνυται στο εκφραστικό πρόσωπό του. Η Άννα Μαρία χαμογέλασε με διάρκεια κοιτώντας τον ενώ και ο Νικόλαος κοιτούσε επίμονα τον διάλογο και την έκφραση του πατέρα του.

Μετά τις ευχές για καλή διαμονή πλησίασαν και άλλοι πολίτες, και ακόμα περισσότεροι… Σε όλους τους ρωτούσαν το όνομα τους και είχαν ένα χαμόγελο να δωρίσουν. Απλά, τόσο απλά που ένιωθες άβολα για τη δική σου υπερβολή.

Στη φωτογραφία δεξιά, ο άνδρας με το μουστάκι, είναι ο μανιάτης Δημήτρης Μαυροειδόγγονας. Σήμερα ήταν ντυμένος με την παραδοσιακή στολή της Μάνης, μέλος αγήματος από την Αρεόπολη, αποδίδοντας τιμή στη σωρό του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις