ΕΛΛΑΔΑ. Ένα ακόμα επεισόδιο του πολύκροτου σήριαλ για την ελιά Καλαμών και τo Kalamata Olives αναμένεται σε λίγες ημέρες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται να εκδικαστεί η νέα προσφυγή των Πελοποννήσιων ενάντια στην απόφαση Γεωργαντά, που σε πλήρη αντιστοιχία με την απόφαση Αποστόλου, εξομοιώνει το δέντρο της ελιάς Καλαμών (οπουδήποτε κι αν αυτό καλλιεργείται) με την εμπορική ονομασία Kalamata Olives.

Η εκδίκαση της προσφυγής των 12 φορέων από την Πελοπόννησο (μέσα σε αυτούς είναι και η Περιφέρεια) έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιανουαρίου 2023 και έρχεται σε μια εποχή, που η τιμή παραγωγού υφίσταται μεγάλες πιέσεις, οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς, οι οποίοι φέτος πλήττονται από τη μικροκαρπία λόγω και της ξηρασίας. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη τους προσφυγή οι Πελοποννήσιοι δικαιώθηκαν στο ΣτΕ, αλλά ήρθε η απόφαση Γεωργαντά, να ενεργοποιήσει και πάλι τις προβλέψεις της περιβόητης απόφασης Αποστόλου.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ενόσω η πλευρά των εμπόρων διαφημίζει την αύξηση των εξαγωγών ελιάς, είναι η παρατηρούμενη καθυστέρηση στο μεγάλο διαγωνισμό πώλησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας, που παραδοσιακά γίνεται πριν τα Χριστούγεννα. Όσον αφορά στη Λακωνία, υπάρχουν πληροφορίες πως γίνονται προσφορές σε μεγάλους παραγωγούς με ελιά στην αποθήκη, ακόμα και στην εξευτελιστική μέση τιμή των 60 λεπτών το κιλό, αν και η πλειοψηφία των αγροτών τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας καλύτερες τιμές την άνοιξη - καλοκαίρι.

Στην πρωτοπόρο από άποψη όγκου παραγωγής, Αιτωλοακαρνία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι τιμές στο 200άρι της Καλαμών φτάνουν το ανώτερο στα 1,10 με 1,20 ευρώ ανά κιλό, φρενάροντας το όποιο κέρδος για χιλιάδες αγρότες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις