ΓΥΘΕΙΟ. «Είναι παραπλανητικό και αποτελεί κοροϊδία προς τους αγρότες ότι αν ζητήσουν την εξαίρεση από το πρόγραμμα δακοκτονίας, θα λυθεί το πρόβλημα. Αντίθετα το πρόβλημα θα ενισχυθεί και θα χειροτερέψει…», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ανατολικής Μάνης, για το θέμα της καταπολέμησης ή μη του δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

  • Πιο αναλυτικά

«Στις 23/01/23 συνεδρίασε το ΔΣ του Δήμου Αν. Μάνης, σε τακτική δια ζώσης συνεδρίαση. Το πρώτο θέμα ημερησίας διάταξης αφορούσε τη καταπολέμηση ή μη του δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς, για το έτος 2023 στον δήμο μας.

Για άλλη μία φορά, Δήμος και Περιφέρεια, ακολουθώντας την τακτική του Πόντιου Πιλάτου, κατά το “Νίπτω τας χείρας μου”, πέταξαν το μπαλάκι της ευθύνης στους ίδιους τους παραγωγούς καλώντας τις κατά τόπους κοινότητες, να αποφασίσουν αν θέλουν να γίνει ψεκασμός ή όχι στα όρια των περιοχών τους.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, τοποθετηθήκαμε λέγοντας, πως είναι απαράδεκτο να έρχεται ένα τέτοιο σοβαρό θέμα προς ψήφιση με αυτή τη διαδικασία και ότι πρέπει επιτέλους να γίνει μία εφ΄όλης της ύλης συζήτηση για να αναδειχτούν οι πραγματικές αιτίες. Είναι παραπλανητικό και αποτελεί κοροϊδία προς τους αγρότες ότι αν ζητήσουν την εξαίρεση από το πρόγραμμα δακοκτονίας, θα λυθεί το πρόβλημα. Αντίθετα το πρόβλημα θα ενισχυθεί και θα χειροτερέψει.

Δεν μπορεί η ενιαία διαδικασία της δακοκτονίας να αντικατασταθεί από την ατομική ευθύνη του κάθε παραγωγού.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και Περιφερειών, που χρόνο με το χρόνο υποστελεχώνουν τις Διευθύνσεις Γεωργίας , δίνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εργολάβους χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα και αφού δημιουργηθεί το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν, να κατηγορούν τους αγροτοπαραγωγούς που δεν ψεκάζουν, κουνώντας τους το δάκτυλο!

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε να επιστραφεί το θέμα στην Περιφέρεια και αντ' αυτού να κατατεθεί ψήφισμα εκ μέρους του σώματος του Δ.Σ. στο οποίο να διεκδικούμε:

  • Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδική , ολοκληρωμένη άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια.
  • Να εξασφαλιστούν προσαυξημένα τα αναγκαία κονδύλια απο τον κρατικό προυπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίαους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς.
  • Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς απο το δάκο ,χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
  • Να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς απο το δάκο και να δωθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς , αφού η ευθύνη της μη κατάπολέμησης οφείλετε στην Περιφέρεια.
  • Να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού- τεχνικού προσωπικού ,στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση κσι των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Ωστόσο, αν και έγινε παραδεκτό το πρόβλημα από όλες τις παρατάξεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης αρνήθηκαν την πρότασή μας και συνειδητά επέλεξαν και ψήφισαν τη διαιώνιση του προβλήματος!

Καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγούς να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις λογικές και τις πολιτικές , που τους γονατίζουν καθημερινά και να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα τους μέσα από το οργανωμένο Αγροτικό Κίνημα.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις