ΕΛΛΑΔΑ. Μια πρωτοποριακή πρόταση εκ θεμελίων στήριξης της Ελληνικής Ελαιοκομίας, έκανε ο κορυφαίος Έλληνας βιοκαλλιεργητής και Σπαρτιάτης, Γιώργος Σακελλαρόπουλος, ιδιοκτήτης των ομώνυμων Ελαιώνων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονομής των Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2023, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας!

 • And the Oscar goes to …..!

Δικαιωματικά, οι προβολείς στράφηκαν στους Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, αφού τιμήθηκαν με Ειδική Αναγνώριση,

 • Επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας,
 • Πρότυπης Επιχειρηματικότητας και,
 • Προσφοράς στην αναγνώριση του λακωνικού ελαιολάδου!

Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος φαίνεται πως διαθέτει τη Φιλοσοφική Λίθο, μετατρέποντας το λάδι σε χρυσάφι, ωθώντας τους Ελαιώνες στην κατάκτηση της 1ης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη των ελαιολάδων, για το 2022!!

 • Πρόταση - Πρόκληση

Στην ευχαριστήρια ομιλία του ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, εισηγήθηκε, ως επιτακτικά αναγκαία, την «… ίδρυση και στη χώρα μας ενός Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας, με έδρα την περιοχή της Λακωνίας, που θα μελετά, θα ερευνά, θα μορφώνει σε υψηλό επίπεδο, θα δίνει κατευθύνσεις και γνώση σε ό,τι αφορά τα δύο βασικά και Εθνικά μας προϊόντα, το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά».

Επιχειρηματολογώντας, διέτεινε πως, «…η ενασχόληση μου εδώ και 31 χρόνια με την Ελαιοκομία, συνετέλεσε στην ανωτέρω πρόταση για τη χώρα μας, η οποία παγκοσμίως, είναι 2η στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και 3η στην παραγωγή ελαιολάδου», αλλά και πως,

«… η ανάγκη αυτή είναι επιβεβλημένη σήμερα, καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός γίνεται εμφανής όλο και περισσότερο».

Ο Γ. Σακελλαρόπουλος τόνισε πως «ανάλογα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα υπάρχουν ήδη σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες […] το Κέντρο Ελιάς στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια.. […] στο ξακουστό Πανεπιστήμιο του Yale, ενώ στο Πέρθ έχει λειτουργήσει ειδικό Σχολείο Ελιάς, από επίσης διακεκριμένο καθηγητή, Ελληνικής καταγωγής…»

 • Μια στάση εδώ

Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου διαπρέπουν στους διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου, έχοντας μέχρι στιγμής κερδίσει πάνω από 620 βραβεία και διακρίσεις.

Διαμάντι του Στέμματος αποτελεί η πρόσφατη κατάκτηση της 1ης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων EVOOWR 2022 όπου εξετάστηκαν 18.312 δείγματα ελαιολάδου από 38 ελαιοπαραγωγικές χώρες και 1.986 εταιρείες-παραγωγούς αντίστοιχα, τα οποία είχαν ήδη διακριθεί σε 32 διεθνείς διαγωνισμούς!

Τελευταία μάλιστα κατέκτησαν την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων EVOOWR 2022 όπου εξετάστηκαν 18.312 δείγματα ελαιολάδου από 38 ελαιοπαραγωγικές χώρες και 1.986 εταιρείες-παραγωγούς αντίστοιχα, τα οποία είχαν ήδη διακριθεί σε 32 διεθνείς διαγωνισμούς.

Στην EVOOWR 2022 οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου κατέκτησαν την 1η θέση στον Κόσμο ως εταιρεία-παραγωγός gourmet ελαιολάδων ενώ τιμήθηκαν με την 1η , 2η , 3η και 4η θέση, στα TOP 5 Flavored Oils of the World 2022, για την ποιότητα και τη γεύση τους.

Δέκα - 10 - γαστρονομικά ελαιόλαδα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου κατατάχθηκαν στο TOP 20 του κόσμου και στα Best Flavored Oils of the Year 2022.

Το ελαιόλαδο Masterpiece Blend evoo συμπληρώνοντας 652,13 πόντους, τιμήθηκε με την 1η θέση παγκοσμίως για το 2022 μαζί με ένα νέο ρεκόρ πόντων στην κατηγορία του, όταν το 2021 (στην πρώτη χρονιά κυκλοφορίας του) είχε βραβευτεί με την 2η θέση του κόσμου.

 • Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου συγκεντρώνοντας 4945,78 πόντους, προσέφεραν το 35 % των συνολικών πόντων που έλαβε η χώρα μας (14264,91) στην κατηγορία Flavored Oils of the World της παγκόσμιας κατάταξης, κατακτώντας έτσι η Ελλάδα την 1η θέση ανάμεσα σε 38 χώρες του κόσμου.

Η ευχαριστήρια ομιλία του Γιώργου Σακελλαρόπουλου και η πρόταση για ίδρυση Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας, στη Λακωνία:

«Με αφορμή την πολύ τιμητική για μένα από μέρους σας βράβευση για τις διακρίσεις μας, με πρόσφατη την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ελαιόλαδων για το 2022, επιθυμώ, μαζί με τις πολλές ευχαριστίες μου, να σας καταθέσω πρόταση -καταστάλαγμα πολύχρονης εμπειρίας, γνώσης και μελέτης, προκειμένου να προωθηθεί αρμοδίως.

Η πρόταση μου αυτή ανάγεται στην επιτακτική ανάγκη ίδρυσης και στη χώρα μας ενός Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας, με έδρα την περιοχή της Λακωνίας, που θα μελετά, θα ερευνά, θα μορφώνει σε υψηλό επίπεδο, θα δίνει κατευθύνσεις και γνώση σε ότι αφορά τα δύο βασικά και Εθνικά μας Προϊόντα, το Ελαιόλαδο και την Επιτραπέζια Ελιά.

Προτείνω τη Λακωνία γιατί από την περιοχή μας προέρχονται οι 617 παγκόσμιες διακρίσεις, οι οποίες έφεραν την Ελλάδα μας και την Ελληνική Ελαιοκομία στην 1η θέση της παγκόσμιας ποιοτικής κατάταξης ελαιολάδων, κάτι που μας κάνει όλους ιδιαίτερα περήφανους.

 • Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω, ότι η ενασχόληση μου εδώ και 31 χρόνια με την Ελαιοκομία, συνετέλεσε στην ανωτέρω πρόταση για τη χώρα μας, η οποία παγκοσμίως, είναι 2η στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και 3η στην παραγωγή ελαιολάδου.
 • Η ανάγκη αυτή είναι επιβεβλημένη σήμερα, καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός γίνεται εμφανής όλο και περισσότερο.

Επισημαίνω δε, ότι ανάλογα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα υπάρχουν ήδη σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μάλιστα, που εισήλθε τελευταία πολύ ενεργά στον τομέα της ελαιοκομίας, υπάρχει Κέντρο Ελιάς στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια.

Αντίστοιχο Ίδρυμα υπάρχει στο ξακουστό Πανεπιστήμιο του Yale, με την πρωτοβουλία δύο Ελλήνων διακεκριμένων καθηγητών του εν λόγω Πανεπιστημίου, ενώ στο Πέρθ της Αυστραλίας έχει λειτουργήσει ειδικό Σχολείο Ελιάς, από επίσης διακεκριμένο καθηγητή, Ελληνικής καταγωγής.

Το προνομιακό πεδίο της Ελλάδας, ως ελαιοπαραγωγική χώρα, καθώς και η γνώση μου για τις ταχέως αναπτυσσόμενες επιστημονικές μεθόδους και διαδικασίες που ισχύουν πλέον σε όλο τον κόσμο αλλά και για την παραγωγή και το εμπόριο της ελιάς και του ελαιολάδου, με κινητοποίησαν, ώστε να καταθέσω αυτή την πρόταση για την ίδρυση ενός Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας στη χώρα μας, με έδρα τη Λακωνία.

 • Είναι χρέος όλων μας, η εκπαίδευση, η εξειδίκευση και η ενημέρωση όλων εκείνων που θα δραστηριοποιηθούν ή ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελαιοκομία, κάτι που αναμφίβολα θα προσφέρει ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Η σημερινή, σημαντική για μένα μέρα, ευελπιστώ να αποτελέσει την αρχή για την πραγμάτωση του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος, καθώς θα προσφέρει όλα τα επιστημονικά εφόδια στην εργασία των νέων μας, καλύτερη αξιοποίηση του ευλογημένου καρπού της ελιάς και τεράστια οφέλη για την οικονομία της Λακωνίας και της Ελλάδος γενικότερα.

Έχω τη βεβαιότητα ότι η Πολιτεία με την αρωγή των αρμοδίων Υπουργείων και Φορέων, καθώς και όλων των κ.κ Βουλευτών του Νομού μας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Αντιπεριφέρειας Λακωνίας, των Δήμων της Λακωνίας, και του Επιμελητηρίου μας, θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση της ίδρυσης ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Ελαιοκομίας, με στόχο την πολυεπίπεδη γνώση της.»

Την πρόταση Σακελλαρόπουλου επικροτούν και στηρίζουν οι:

 • Δρ. Βασιλείου Βασίλης: Διευθυντής του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale (Η.Π.Α.)
 • Δρ. Κάλης Στέφανος: MD Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής & Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστήμιο Harvard (Η.Π.Α.)
 • Δρ. Καραμάνος Ανδρέας: Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος καθηγητής, π. Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας
 • Κος. Κορομβόκης Γιάννης: Δημοσιογράφος - Σύδνεϋ Αυστραλίας, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (Δεκ. 2022), Βραβείο Προαγωγής Δημοσιογραφίας Ιδρύματος Μπότση (Ιαν.2020)
 • Δρ. Κυριακίδης Τάσσος: Ερευνητής Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Κλινικών Μελετών, Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale (Η.Π.Α.)
 • Δρ. Κυριτσάκης Απόστολος: Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, των ΗΠΑ, Φουλμπράϊτερ, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), Βραβείο Αμερικάνικης Εταιρίας Χημικών Λαδιών (AOCS Fellow), Πρόεδρος Διεθνούς Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες
 • Κος. Κυριτσάκης Δημήτριος: Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή, Πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού
 • Δρ. Μαγιάτης Προκόπης: Αναπληρωτής Καθηγητής, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Φαρμακευτικό Τμήμα Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Δρ. Τσάκνης Γιάννης: Καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Λιπών και Λαδιών, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις