ΣΚΑΛΑ. Ένα πλημμυρικό φαινόμενο που μπορεί να επαναληφθεί. Ο Ευρώτας σε ζώνη natura αλλά ο καθαρισμός του είναι έργο Τεχνικό και έπρεπε να έχει γίνει. Μια μελέτη για την προετοιμασία έργου θωράκισης ανακλήθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, γεγονός για το οποίο ο δήμος Ευρώτα θα ζητήσει εξηγήσεις.

Ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος και ο επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης Δήμος Νταλιάνης μίλησαν στην κάμερα του notosopresss μετά την σύσκεψη που έγινε στον Δήμο Ευρώτα εξ’ αιτίας της πλημμύρας και των καταστροφών που επέφερε. Δείτε το video με τις δηλώσεις.

Θωράκιση με έργο σε Ευρώτα, Βορβά, Βασιλοπόταμο

Ο Δήμος Νταλιάνης ζήτησε ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντιπλημμυρικό έργο σε Ευρώτα, Βορβά, Βασιλοπόταμο, που να μπορεί να μετατρέπεται σε αρδευτικό. Βιώσιμη λίμνη (Γλυκόβρυση) και γύρω και μέσα σε αυτήν να αναπτυχθεί ενεργειακή κοινότητα που θα μειώνει τα κόστη λειτουργίας και παραγωγής.

Σε ότι αφορά στις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο πρέπει με ειδικό κονδύλι να καλυφθούν γιατί οι καλλιεργητές και παραγωγοί δεν ευθύνονται για τις διαχρονικές παραλείψεις των Κυβερνήσεων και της Περιφέρειας στη θωράκιση τις περιοχής από πλημμύρες.

Αν είχε προχωρήσει η μελέτη που αφήσαμε θα εντασσόταν

Ο πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης που προκάλεσε και τη σύσκεψη ανέφερε ότι μετά τις μεγάλες καταστροφές γίνεται σαφές ότι ο μόνος τρόπος να περιορίσει κανείς τις βλάβες από τις πλημμύρες είναι να έχει ένα σχέδιο, μια μελέτη για το πώς θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των έντονων καιρικών φαινομένων όταν καταλήγουν στον δήμο Ευρώτα. Πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος μιας απρόβλεπτης ζημιάς. «Αν είχε προχωρήσει η μελέτη που είχαμε αφήσει σήμερα θα ήταν έτοιμη και θα είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Χάθηκε μια ευκαιρία. Πρέπει να ανακαλέσουν την ανάκληση της μελέτης για να προχωρήσει κάποια στιγμή το αναγκαίο έργο που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα».

Σημείωσε επίσης ότι ο Ευρώτας είναι το ευλογημένο ποτάμι της Λακωνίας και το branb name… Μεγάλο το ενδιαφέρον για τον ποταμό για ιστορικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. «Χρειάζεται μια διαδικασία μακροχρόνιου προγραμματισμού προστασίας και διαχείρισής του. Ότι και να γίνει όμως όλα τα μεγάλα ποτάμια συνυπάρχουν με την καταστροφή».

Ο καθαρισμός του Ευρώτα είναι Τεχνικό έργο…

Ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος ανέφερε: «Συζητήσαμε τι έφταιξε και ποιες είναι οι λύσεις. Ο καθαρισμός του Ευρώτα είναι τεχνικό έργο και πρέπει να μπουν μέσα τα μηχανήματα για να τον καθαρίσουν. Πρέπει να γίνει ενιαία μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Αυτά που είδαμε προ ημερών μπορεί να τα ξαναδούμε. Πολλά χιλιοστά βροχής σε λίγα λεπτά και ακολουθεί πλημμύρα. Μάθαμε για την ανάκληση της μελέτης 9/1/23 που θα προετοίμαζε ένα σημαντικό έργο. Είναι θέμα που θα δούμε και θα ζητήσουμε εξηγήσεις γιατί έγινε ανάκληση. Ο δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 2,7 εκ.€»

Τατούλης, Βέρδος, Νταλιάνης, στο notospress για την πλημμύρα στον δήμο Ευρώτα

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις