ΗΛΕΙΑ. Συγκλονισμένος από την κατάσταση που βίωσε και σοκαρισμένος από την τραγική κατάληξη που είχε η βαφτιστήρα του, μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς», ο διασώστης Γιώργος Ζάρρας, μετέφερε όλα όσα βίωσε, τις προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι μαζί για να μπορέσουν να κρατήσουν στη ζωή το μικρό κορίτσι, την κατάσταση της υγεία της, καθώς και τις ηρωικές προσπάθειες που κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια ο πατέρας της 13χρονης και ξάδερφός του για να μεγαλώνει τρία παιδιά μόνος, με τη μοίρα ωστόσο να του δίνει ένα ακόμα δυνατό πλήγμα.

Ο διασώστης της 13χρονης στην Ηλεία, περιγράφει τις δραματικές στιγμές

Με εμπειρία μεγαλύτερη των 10 ετών ως διασώστης ΕΚΑΒ, ο Γιώργος Ζάρρας σοκάρει με την περιγραφή του για το πώς βίωσε τις πρώτες στιγμές όταν αντίκρισε τη βαφτιστήρα του δίχως αισθήσεις.

«Δουλεύω στο ΕΚΑΒ 12 χρόνια, έχω χειριστεί περιστατικά κάθε είδους, ωστόσο όταν ένα περιστατικό έχει να κάνει με το πνευματικό σου παιδί και όταν αντικρίζεις μία τέτοια εικόνα, το πρώτο σοκ δεν περιγράφεται» δήλωσε αρχικά και ξεπερνώντας το πρώτο σοκ συνέχισε: «Όμως, επειδή είσαι επαγγελματίας, πρέπει να αφήσεις το συναίσθημα των δευτερολέπτων και πρέπει να δουλέψει ο επαγγελματισμός σου. Αυτό ήταν κάτι που βίωσα έντονα. Η αγωνία μου -ενώ ήξερα σε τι περιστατικό πήγαινα λόγω ενημέρωσής μου και από το τηλεφωνικό κέντρο αλλά και από οικεία πρόσωπα- ήταν μεγάλη, όσο επαγγελματίας και σκληρός μπορεί να είναι κάποιος. Ήταν ένα συναίσθημα πρωτόγνωρο».

Μάλιστα, υπογράμμισε πως τα πρώτα δευτερόλεπτα κατέρρευσε συναισθηματικά, αλλά συνέχισε να εκτελεί το καθήκον του. «Έσπασα όταν αντίκρισα την εικόνα της βαφτιστήρας μου, δάκρυσα, αλλά συνέχισα με το συνάδελφο να κάνω ΚΑΡΠΑ για να ξεκουραστούν οι γιατροί του Κέντρου Υγείας που έδιναν υπεράνθρωπο αγώνα μέχρι να έρθουν ο γιατρός Βαγγέλης Δημητρόπουλος και η αναισθησιολόγος», τόνισε.

Για το πρόβλημα που φαίνεται να είχε η 13χρονη, ο ίδιος επεσήμανε πως αν αυτό ήταν γνωστό στην οικογένεια και γνωρίζοντας τον ξάδερφό του και πατέρα του κοριτσιού, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μην το πήγαινε παντού για εξετάσεις προκειμένου να εξακριβώσει τι έχει. Παράλληλα, υποστήριξε πως από τη συχνή επαφή που είχε με το οικείο περιβάλλον έμαθε ότι περίπου τρεις ημέρες το κορίτσι είχε ελαφρύ πυρετό και διάρροια.

Με όλα όσα επεφύλασσε η μοίρα στον ξάδερφό του, ο κ. Ζάρρας τον χαρακτήρισε ως έναν πραγματικό ήρωα που καθημερινά έτρεχε με αυτοθυσία για τα παιδιά του και προσπαθούσε ώστε να μην τους λείπει τίποτα, παρότι είχε χάσει τη γυναίκα του και μητέρα των τριών παιδιών του στα τέλη του 2011, όταν η μικρή Κωνσταντίνα ήταν 2 ετών. «Αυτό που συνέβη είναι μία πραγματική τραγωδία. Ο ξάδερφός μου είναι ήρωας. Έχει μεγαλώσει τα παιδιά με θυσίες και εκεί που αρχίζουν να μεγαλώνουν, έδωσε η μοίρα άλλη μία χαριστική βολή», ανέφερε.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως το οικείο περιβάλλον προσπαθεί να συμπαρασταθεί στη δραματική φιγούρα του πατέρα, ενώ και το χωριό παραμένει σοκαρισμένο από την τραγική αυτή απώλεια. «Είμαστε δίπλα του όλο το οικείο περιβάλλον, προσπαθούμε με κάποιο τρόπο να του συμπαρασταθούμε. Το χωριό παραμένει σιωπηρό και μουδιασμένο μετά το άκουσμα της τραγικής αυτής είδησης. Από το στόμα των συγχωριανών μου δε βγαίνει μιλιά. Κοιτάμε ο ένας τον άλλον και δεν βγαίνει κουβέντα».

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας

Προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου της 13χρονης, διενεργήθηκε χθες (7/2) νεκροψία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ευρήματα έδειξαν πως ο θάνατός της οφείλεται στο γεγονός πως η καρδιά της ήταν μεγαλύτερη από το φυσιολογικό.

Τι είπε ο ιατρός κ. Δημητρόπουλος για το θάνατο της 13χρονης

Με κάθε λεπτομέρεια μετέφερε ο Διευθυντής Γενικής Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας Σιμόπουλου Βαγγέλης Δημητρόπουλος όλα όσα βίωσε στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλαν όλοι προκειμένου να κρατήσουν το 13χρονο κορίτσι στη ζωή.

Ειδικότερα τόνισε: «Ήμουν εφημερία στη Ν.Μ. Αμαλιάδας και δέχτηκα τηλεφώνημα από το συνάδελφο που εφημέρευε στο Κέντρο Υγείας όπου με ρωτούσε αν υπάρχει αναισθησιολόγος. Τον άκουσα ταραγμένο, ρώτησα τι συμβαίνει και μου είπε ότι είχαν φέρει ένα παιδί που υπέστη ανακοπή και είναι σε μυδρίαση. Του λέω κλείσε και έρχομαι. Παίρνω τηλέφωνο την αναισθησιολόγο που άμεσα προθυμοποιήθηκε να έρθει. Όντως ήταν σε μυδρίαση, όντως είχε επέλθει εγκεφαλικός θάνατος, η ΚΑΡΠΑ και η απινίδωση συνεχιζόταν. Ταυτόχρονα είχε ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ. Το οξύμωρο ήταν ότι ο οδηγός του ΕΚΑΒ ήταν νονός του παιδιού. Καταλαβαίνετε τις συγκυρίες και την πίεση της στιγμής. Δυσάρεστες εμπειρίες και καταστάσεις.

Το διασωληνώσαμε και συνεχίσαμε την ΚΑΡΠΑ. Κάναμε ότι χρειαζόταν. Θεωρήσαμε σκόπιμο να συνεχιστεί η διαδικασία και στο ασθενοφόρο και να μεταφερθεί το παιδί σε μεγαλύτερη δομή, στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες το παιδί κατέληξε. Δυσάρεστη εμπειρία, μία από τις πολλές. Δυστυχώς και ειδικά αν πρόκειται για 13χρονο, η ανθρωπιά δε σε εμποδίζει να τρέξεις και να προσφέρεις. Προσπαθήσαμε αυτή την ελπίδα που τρέφαμε ότι μπορεί να γίνει κάτι, να την κάνουμε ζωή. Δυστυχώς αυτό δεν επετεύχθη. Όσον αφορά τα αιτία είναι θέμα ιατροδικαστικό και μπαίνουμε σε ιδιαίτερα ιατροδικαστικά και προσωπικά δεδομένα. Το μοναδικό που μπορώ να πω είναι ότι το παιδί δεν είχε επισκεφτεί γιατρό τα τελευταία δύο χρόνια.

Την προηγούμενη του θανάτου είχε αναφερθεί μία ήπια δεκατική κίνηση που λέμε ιατρικά, το πολύ με 37,4, με ενοχλήσεις στην κοιλιά, με διάρροιες και εμετούς. Η οικογένεια θεώρησε σκόπιμο να κρατήσει το παιδί μακριά από το σχολικό περιβάλλον και αυτό έκανε. Δεν έδειχνε κάτι το παιδί πως θα είχε αυτή την οδυνηρή και δυσάρεστη κατάληξη. Μέχρι τις 6 που είχε επικοινωνία με τους γονείς, έδειχνε ότι είναι απλή ίωση και τίποτα περισσότερο. Δυστυχώς όταν σηκώθηκε να πάει προς το μπάνιο, κατέρρευσε στην αγκαλιά της μητριάς του και στην κατάσταση αυτή μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας».

Συγκλονισμένο το χωριό

«Ένα παιδί γεμάτο χαρά και ζωντάνια, ένα παιδί το οποίο πριν λίγες μέρες έπαιζε με τα συνομήλικα παιδιά του χωριού». Αυτά ήταν τα λόγια μερικών μόνο συγχωριανών του που ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν πως η μοίρα χτύπησε αναπάντεχα και για δεύτερη φορά την οικογένειά του Αριστείδη Δημητρόπουλου. Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Πατρίς», μετέφεραν τον «βουβό πόνο» που βιώνει το χωριό τους, αλλά και όλα όσα γνώριζαν για την υγεία του μικρού κοριτσιού.

Πηγή: patrisnews.com

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις