ΠΑΤΡΑ. Σε πρόβλημα που χρόνο με τον χρόνο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, εξελίσσεται η παρουσία λαγοκέφαλων στις θάλασσές μας, αφού πλέον έχουν μπει ακόμη και στις μαρίνες!

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Πελοπόννησος» -με το ανάλογο φωτογραφικό υλικό- χθες το πρωί ένα ζευγάρι λαγοκέφαλων εμφανίστηκε στη Μαρίνα και συγκεκριμένα δίπλα από το «Θεατράκι» της Πάτρας.

Ο Πατραϊκός Κόλπος αλλά προφανώς και ο Κορινθιακός αντιμετωπίζουν, πια, πολύ μεγάλο πρόβλημα με την παρουσία των επικίνδυνων αυτών ψαριών, καθώς είναι ένα από τα είδη που έχουν μεταναστεύσει στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα, απειλώντας τόσο την τοπική πανίδα όσο και τον άνθρωπο.

Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, γενικά, στην επιστημονική κοινότητα από το 2003, όταν και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.

Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Ολα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσέψ, που κατασκεύασε τη διώρυγα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις