ΛΑΚΩΝΙΑ. Πλήρες το πρόγραμμα δράσεων για το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», και τον Γενάρη του 2023:

  • Βραχεία Βιωματική Παρέμβαση στο 9ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης με θέμα: «Τα δικαιώματα των παιδιών»

Την Τετάρτη στις 18 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο 9ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης Βραχεία Βιωματική Παρέμβαση με θέμα, «Τα δικαιώματα των παιδιών» με αναφορά στα παιδιά πρόσφυγες.

Τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες:

  • Ήρθαν σε επαφή με τα δικαιώματα που πρέπει να έχουν τα παιδιά σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
  • Έμαθαν να αναγνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματα τους καθώς και να αντιστέκονται όταν αυτά παραβιάζονται.
  • Συνέδεσαν τις ανάγκες των παιδιών με τα δικαιώματα τους(τροφή, νερό, στέγη κ.α.)
  • Κατανόησαν πως όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής έχουν ίσα δικαιώματα.

Συντονίστρια της παρέμβασης ήταν η Κοινωνιολόγος κα Φανού Νίκη - Επιστημονικό στέλεχος ΕΣΠΑ-ΟΚΑΝΑ στο Κέντρο Πρόληψης "Δίαυλος".

  • Ενημερωτικές Ομιλίες σε συνεργασία με τη Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την «Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο»

Το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» σε συνεργασία με τη Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία ενημερωτικές ομιλίες για την «Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο», οι οποίες διεξήχθησαν στις 23 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Σχολείο, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Μολάων και στις 24 Ιανουαρίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, στο 3ο Γυμνάσιο και στο 1ο Λύκειο Σπάρτης.

Το απόγευμα στις 23 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη ανοικτή ομιλία στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης.

Εκπρόσωποι της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήταν ο Χαράλαμπος Καρράς Υπαστυνόμος Β΄ και ο Κωνσταντίνος Μύθυμης Υπαρχιφύλακας.

  • Εποπτικές συναντήσεις με τα στελέχη ΚΑΔΣΥ-ΕΔΥ για την υλοποίηση προγραμμάτων Αγωγής Υγείας

Στα πλαίσια της μακροχρόνιας συνεργασίας του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος» με το ΚΕΔΑΣΥ και τις ΕΔΥ του Νομού μας, συνεχίστηκαν και αυτό το μήνα οι εποπτικές συναντήσεις του Κέντρου Πρόληψης με Επιστημονικά Στελέχη του ΚΕΔΑΣΥ και των ΕΔΥ πάνω στην υλοποίηση παρεμβάσεων Αγωγής Υγείας σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα σχολεία του Νομού μας. Οι εποπτικές αυτές συναντήσεις έχουν ως στόχο να ενισχυθούν τα στελέχη του ΚΕΔΑΣΥ και των ΕΔΥ στην υλοποίηση παρεμβάσεων βασισμένων σε προγράμματα και υλικά πρόληψης και σχεδιασμένων με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε τμήματος.

Η εποπτεία αφορούσε στην εφαρμογή του προγράμματος πρόληψης των εξαρτήσεων «Ξέρω τι ζητάω» στα Γυμνάσια Μονεμβασίας, Σκάλας, Βλαχιώτη, Μολάων και Αρεόπολης. Επίσης, στην εφαρμογή του προγράμματος πρόληψης της παιδικής επιθετικότητας «Το σπίτι των παιδιών» στα Δημοτικά Σχολεία Κάμπου-Βοιών, Σκούρας-Γκοριτσάς, Γλυκόβρυσης, Βλαχιώτη, Μολάων, Αρεόπολης, Ξηροκαμπίου, 4ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης και 2ου Δημοτικού Σχολείου Γυθείου, του προγράμματος Αγωγής Υγείας «Δεξιότητες για παιδιά Δημοτικού» στο Δημοτικό Σχολείο Νεαπόλεως, του προγράμματος Αγωγής Υγείας «Κάπνισμα: Όχι Εμείς!» στο Δημοτικό Σχολείο Σκούρας-Γκοριτσάς και του προγράμματος Αγωγής Υγείας για παιδιά προσχολικής ηλικίας «Ταξίδι στο όνειρο» στο 2ο Νηπιαγωγείο Νεαπόλεως. Επόπτρια ήταν η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος».

  • Ομιλία στο Σεμινάριο Κατηχητών με θέμα «Νέοι και Εξαρτήσεις: Κίνδυνοι και προστασία»

Την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου - 19:00, το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, στα πλαίσια του Σεμιναρίου Κατηχητών, ομιλία με θέμα «Νέοι και Εξαρτήσεις: κίνδυνοι και προστασία», με εισηγήτρια την Ιωάννα Παπαδοπούλου – Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου.

Εξάρτηση είναι η παρόρμηση να επαναλαμβάνει κάποιος μια συμπεριφορά ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα αυτής και να μην μπορεί να κάνει χωρίς το αντικείμενο της εξάρτησης του. Ένα άτομο μπορεί να εξαρτηθεί από ουσίες, από συνήθειες και δραστηριότητες ή από σχέσεις. Η εξάρτηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης και ερμηνεύει τους δεσμούς, τις σχέσεις αλληλεγγύης, τη σύνδεση και αλληλεξάρτηση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους ανθρώπους και τις κοινωνικές ομάδες.

Αποτελεί πρόβλημα όταν η φύση της είναι τέτοια που εγκλωβίζει αντί να απελευθερώνει, που υποτάσσει αντί να χειραφετεί, που καθηλώνει αντί να εξελίσσει. Στην περίπτωση αυτή είναι το αποτέλεσμα ενός συνόλου δυσκολιών που το νεαρό άτομο πρέπει να αντέξει και να διαχειριστεί: εντάσεις, συγκρούσεις, ανασφάλεια, ματαιώσεις, αίσθηση κενού, κρίση αξιών, κοινωνική ρευστότητα και αποσταθεροποίηση κ.α.

Οι ενήλικές που ασχολούνται με τη διαπαιδαγώγηση των νέων, γονείς, εκπαιδευτικοί, κληρικοί, κατηχητές, είναι σημαντικό να καλλιεργήσουν στα νεαρά άτομα τους προστατευτικούς παράγοντες και τις απαραίτητες δεξιότητες που θα ενισχύσουν την ψυχοκοινωνικής τους επάρκεια και θα τους επιτρέψουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα παραπάνω προβλήματα. Η ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής επάρκειας των ανθρώπων μέσα από την εκπαίδευσή τους σε δεξιότητες ζωής, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη των ψυχοκοινωνικών ασθενειών, όπως είναι οι εξαρτήσεις, και στη διατήρηση της υγείας σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Ευχαριστούμε θερμά την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης για την εμπιστοσύνη στον φορέα μας και την πολύτιμη στήριξη στο έργο του Κέντρου όλα τα χρόνια της λειτουργίας του.

  • Ομιλία με θέμα «Εξαρτησιογόνες Ουσίες» σε εκπαιδευτικούς Δ/θμιας εκπαίδευσης

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η χρήση ουσιών και η αύξηση αυτής αφορά τους εφήβους άμεσα, γεγονός που φανερώνεται και μέσω των επιδημιολογικών στοιχείων.

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών και της σχολικής κοινότητας γενικότερα, είναι καθοριστικός για την πρόληψη της χρήσης ουσιών και τη θωράκιση των εφήβων με σκοπό την αποφυγή συμπεριφορών υψηλού κινδύνου.

Στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Β/θμιας εκπαίδευσης, το Γυμνάσιο Γερακίου και το Γενικό Λύκειο Έλους, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», διοργάνωσαν τρίωρη ενημερωτική διαδικτυακή ομιλία στις 31 Ιανουαρίου 2023 με τίτλο «Εξαρτησιογόνες Ουσίες», με σκοπό τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους σε θέματα ουσιών και των συνεπειών αυτών.

Τόσο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, όσο και με την ολοκλήρωση αυτής, τέθηκαν ερωτήσεις και προβληματισμοί, αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων.

Εισηγήτρια της δράσης ήταν η Επιστημονικά Υπεύθυνη Κατερίνα Καργάκου - Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD©.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις