ΕΛΛΑΔΑ. Αρχίζει και ανακάμπτει η ζήτηση στο βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας (2022-2023). Έτσι, μετά την συμφωνία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας, με την τιμή στα 5,80 ευρώ το κιλό για 30 τόνους ελαιόλαδο, ένα νέο deal …ψήνεται!

  • Ψήνεται νέα συμφωνία στη Λακωνία

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Βορδόνιας Λακωνίας, Γιάννης Καλομοίρης, «η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή μας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Έχουν μείνει λίγοι παραγωγοί αλλά με πολλές ελιές αμάζευτες. Ως Συνεταιρισμός μετά τη συμφωνία για τα 5,50 ευρώ στο βιολογικό ελαιόλαδο για εξαγωγή στις ΗΠΑ, κάναμε μια ακόμα πώληση 29 τόνων συμβατικού ελαιολάδου οξύτητας 0,4, στην τιμή των 5,10 ευρώ το κιλό. Το προϊόν πήρε Μεσσηνιακή μεταποιητική εταιρεία. Ταυτόχρονα, είμαστε σε διαπραγματεύσεις για το βιολογικό, για νέα συμφωνία, που εκτιμώ, πως θα αποφέρει και αυξημένη τιμή από την προηγούμενη των 5,50, τουλάχιστον 10 λεπτά πάνω». Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει κι άλλες πράξεις με βιολογικό ελαιόλαδο, με τις τιμές πέριξ των 5,60 ευρώ ανά κιλό.

Ο Αντώνης Παπαγιαννάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξηροκαμπίου Λακωνίας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι ο Συνεταιρισμός είχε κάνει δημοπρασία στις 19 Ιανουαρίου και εξασφάλισε μια τιμή της τάξης των 5,62 ευρώ το κιλό για το προϊόν βιολογικής γεωργίας. Η ποσότητα που έδωσε τότε ο Συνεταιρισμός αφορούσε το 80% της παραγωγής του σε βιολογικό προϊόν. Έκτοτε, ο ΑΣ δεν έκανε νέα πώληση βιολογικού, όπως προσθέτει ο ίδιος, ενώ γενικότερα η αγορά στη Λακωνία όσον αφορά στο βιολογικό έπαιζε στα 5,40 με 5,60 ευρώ το κιλό.

Ανοδικά πάλι οι τιμές παραγωγού και στο συμβατικό

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας ενημέρωσε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, πως αποδέχτηκε σχετική προσφορά εταιρείας για την αγορά 6 βυτίων (150 τόνοι περίπου) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, στην τιμή των 5,30 ευρώ το κιλό.

  • Αρχίζει και ανεβάζει πάλι στροφές το Ηράκλειο

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κάτω Ασιτών, Μιχάλης Καμπιτάκης, «..για κάποιες ημέρες καταγράφονταν περιορισμένο ενδιαφέρον στην αγορά του ελαιολάδου, ωστόσο, αυτό αρχίζει και αλλάζει. Ήδη, έχουν έρθει έμποροι για να δειγματίσουν προϊόν και φαίνεται πως θα κινηθεί και πάλι η αγορά. Οι τιμές στο συμβατικό έξτρα παρθένο είναι στα 4,60 με 4,80 ευρώ το κιλό, ενώ στο βιολογικό παίζουν παραπάνω, 20 με 30 λεπτά ανά περίπτωση. Η συγκομιδή του προϊόντος έχει κατά 90 με 95% ολοκληρωθεί».

  • Πάγωμα τιμών στα Χανιά

Τέλος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Κισσάμου, ο οποίος καλλιεργεί αρκετά στρέμματα με βιολογικές, ελαιοποιήσιμες ελιές, «ολοκληρώσαμε την συγκομιδή ελιάς στις 5 Ιανουαρίου και τώρα είμαστε στην περίοδο των κλαδεμάτων και του καθαρισμού των κτημάτων, ενώ μετά θα ακολουθήσει η θρέψη. Τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου και αυτό θα κάνει καλό στην καλλιέργεια και στη παραγωγή του χρόνου, αν και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι τότε. Όσον αφορά στη ζήτηση, έχει λίγο-πολύ παγώσει τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι τιμές παίζουν τώρα για το βιολογικό προϊόν στα 5 ευρώ ανά κιλό. Τυποποιώ μια μικρή ποσότητα και έχω αποθηκευμένη την εφετινή μου παραγωγή, δηλαδή γύρω στους 15 τόνους. Για να την τυποποιήσω, θα χρειαζόμουν μόνο για μια καλή συσκευασία γύρω στα 40.000-50.000 ευρώ, χώρια τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται. Για να κάνεις τυποποίηση πρέπει να έχεις κεφάλαια και αγορές.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις