ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου από τον ΕΛΓΑ.

Την πληρωμή 110 εκατ. ευρώ περίπου από τον ΕΛΓΑ -κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα- προανήγγειλε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, βάσει και των σχετικών πορισμάτων των γεωπόνων. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από τον Οργανισμό, θα αφορούν ζημιές από καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν το 2022.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκτός της συγκεκριμένης πληρωμής, θα είναι οι πυρόπληκτοι γεωργοί του 2021. Εξ αυτών, έως ώρας έχουν πληρωθεί μια δόση οι κατ΄επάγγελμα και μία οι ετερο-επαγγελματίες. Παραγωγοί κατ' επάγγελμα που αντιμετώπισαν πρόβλημα με το Μητρώο τους (δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ) είχαν πληρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν τα Χριστούγεννα την πρώτη δόση (μαζί με τους ετερο-επαγγελματίες).

Παράλληλα, υπάρχουν και ορισμένοι αγρότες (κατά κύριο επάγγελμα) που δεν έχουν πάρει καθόλου χρήματα, γιατί ο δορυφόρος δεν συμπεριέλαβε στα καμένα το κτήμα τους, αν και ήταν στην πραγματικότητα. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαΐα, Λακωνία), αλλά όχι μόνον. Στα κτήματα των παραγωγών αυτών, όπως και όλων των πυρόπληκτων έχουν κάνει αυτοψία γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, για να διαπιστώσουν τη ζημιά. Εδώ οι πληροφορίες τονίζουν πως, δεν θα είναι ούτε εντός της επικείμενης πληρωμής, ωστόσο κάποια στιγμή, θα πληρωθούν, όπως μας είπαν από τον Οργανισμό.

Όπως τονίζουν στον ΑγροΤύπο αρκετοί παραγωγοί, υπάρχει θέμα πλέον επιβίωσης αφού εκτός από το φετινό εισόδημα που χάθηκε, έχει υποστεί ζημιά το φυτικό κεφάλαιο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις