ΠΑΤΡΑ. Αισθητικοί, επαγγελματίες ομορφιάς, ή ακόμη και επαγγελματίες που ασχολούνται με την περιποίηση νυχιών στην Πάτρα, έχουν παρεισφρήσει παράνομα και χωρίς σχετική κατάρτιση στον χώρο των ενέσιμων θεραπειών τύπου botox.

Την καταγγελία κάνει στο iatropedia.gr η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου:

«Έχουμε τουλάχιστον 5 με 7 καταγγελίες για τέτοια παράνομα Κέντρα. Οι παθούσες, όμως -γιατί είναι κυρίως γυναίκες- είναι δεκάδες. Έχουν απασχολήσει και το Νοσοκομείο Πατρών, γιατί όσες γυναίκες έχουν πάθει λοιμώξεις από αυτές τις ενέσιμες θεραπείες, καταλαβαίνετε ότι μετά απαιτούν νοσηλεία. Κάποιες γυναίκες έχουν μεταβεί στην Αθήνα, γιατί ντρέπονταν να ομολογήσουν στο στενό περιβάλλον της περιοχής μας, ότι μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία», αναφέρει η πρόεδρος.

Δεκάδες γυναίκες με σοβαρές παραμορφώσεις

Οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί της Πάτρας καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν και να θεραπεύσουν γυναίκες με δυσμορφίες και άλλα σοβαρά προβλήματα από την εφαρμογή αυτών των αμφίβολων υλικών.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν πάθει πολλά άτομα εδώ στην ευρύτερη περιοχή παραμορφώσεις, δυσμορφίες, λοιμώξεις, νεκρώσεις και αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας αυτών των ακατάλληλων υλικών. Και ουσιαστικά πηγαίνουν μετά στους δερματολόγους ώστε να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που έχουν υποστεί εξαιτίας αυτών των παράνομων πράξεων. Δηλαδή ουσιαστικά να αποκαταστήσουν την παραμόρφωση», λέει η Άννα Μαστοράκου.

Λόγω έλλειψης ειδίκευσης, τα άτομα που κάνουν τις θεραπείες αυτές προκαλούν συχνά σοβαρές και πολλές φορές μη αναστρέψιμες βλάβες στα πρόσωπα των γυναικών, ενώ όπως ακούσατε, όταν στη συνέχεια τα “βρουν σκούρα” ζητούν βοήθεια από τους γιατρούς για να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες στις πελάτισσές τους.

“Μου ανέφερε μία δερματολόγος ότι την κάλεσε μια από αυτές τις αισθητικούς και της έλεγε ‘φουσκώνει το πρόσωπο και δεν ξέρω τι να κάνω’. Δηλαδή έβαλε το υλικό και φούσκωσε όλο το πρόσωπο της γυναίκας και δεν ήξερε τι να κάνει. Δεν είναι κάτι απλό. Και δεν μπορούν και οι γιατροί να βοηθήσουν εκ των υστέρων. Κυρίως όταν είναι άγνωστο το υλικό που τους χορηγήθηκε”, λέει η πρόεδρος του ΙΣΠ.

Τα υλικά που χορηγούνται στα μπότοξ και τις ενέσιμες θεραπείες είναι άγνωστης προέλευσης και δεν έχουν πιστοποίηση ασφαλείας:

«Οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί έχουν πιστοποιημένα υλικά και δίνουν barcode στην πελάτισσα. Ώστε αν συμβεί οτιδήποτε, μια αλλεργική αντίδραση σε οτιδήποτε, να υπάρχει η πιστοποίηση του υλικού. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται ότι υπάρχουν υλικά μη πιστοποιημένα από τρίτες χώρες, ανατολικές χώρες που δεν έχουν πιστοποίηση και προκαλούν αντιδράσεις. Οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί κάνουν ειδικά σεμινάρια και πιστοποιούνται στις ενέσιμες θεραπείες, γιατί υπάρχει μια πολυπλοκότητα στα υλικά, στον τρόπο, και στην τεχνική».

Η μέθοδος προσέλκυσης πελατών

Οι επιτήδειοι εκμεταλλευτές προσεγγίζουν τις υποψήφιες πελάτισσες μέσω των social media.

Διατείνονται ότι προσφέρουν στα Ινστιτούτα τους υπηρεσίες μπότοξ και άλλων ενέσιμων θεραπειών, ενώ κάποιοι δηλώνουν ότι κάνουν και επισκέψεις σε σπίτια.

«Διαφημίζουν ότι κάνουν botox και άλλες ενέσιμες θεραπείες προσώπου και σώματος. Όμως, δεν διαθέτουν κατάλληλους χώρους. Κάποιοι πηγαίνουν και σε σπίτια. Όπως κάνουν δήθεν και στην Αμερική, με τα “πάρτι μπότοξ».

Οι καταγγελίες στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών δεν είναι από παθούσες, αλλά κυρίως από τους γιατρούς στους οποίους προσφεύγουν οι γυναίκες όταν έχουν υποστεί βλάβες.

Το κακό έχει παραγίνει τον τελευταίο καιρό, λέει η Άννα Μαστοράκου:

«Έχουμε καταγγελίες, έχουμε πολλές καταγγελίες, αλλά όχι επώνυμες από παθόντες. Μας έχουν καταγγείλει τα προβλήματα πολλοί δερματολόγοι, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις δυσμορφίες αυτές εκ των υστέρων. Μας έχουν καταθέσει, επίσης, υλικό από διαφημίσεις Ινστιτούτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία διαφημίζουν ότι κάνουν μπότοξ. Απ΄ όσο γνωρίζουμε, όμως, οι ίδιες οι γυναίκες δεν έχουν προχωρήσει σε καταγγελία και δεν έχουν ακολουθήσει τη νόμιμη οδό, καθώς γνώριζαν ότι είναι παράνομη η διαδικασία και ντρέπονται να το ομολογήσουν ότι έπεσαν θύματα αυτής της κατάστασης», καταλήγει η Άννα Μαστοράκου.

Στην ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών ανευρίσκονται όλα τα αδειοδοτημένα ιατρεία που έχουν τη νόμιμη άδεια να αναλάβουν τέτοιες κοσμητικές επεμβάσεις.

«Ανύπαρκτοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί»

«Τυχοδιώκτες» και «τσαρλατάνους» που κάνουν ιατρικές πράξεις έχει καταγγείλει και η Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ανύπαρκτοι ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου.

Νομοθεσία υπάρχει που να ρυθμίζει τα θέματα της αισθητικής ιατρικής, όπως ανέφεραν οι γιατροί, ωστόσο δεν υπάρχει μηχανισμός για την τήρησή της, με αποτέλεσμα να επικρατεί «χάος» και η εξαπάτηση των πολιτών να είναι πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο.

Το πρόβλημα διογκώνεται και με τα μη πιστοποιημένα προϊόντα που κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου, αλλά και από τις ίδιες τις εταιρείες που πωλούν υλικά για ενέσιμες θεραπείες. Οι εταιρείες μάλιστα δήθεν “εκπαιδεύουν” άτομα χωρίς κατάρτιση, ώστε να προωθούν πιο αποτελεσματικά τα προϊόντα τους.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις