ΜΕΘΩΝΗ. Αν παρατηρήσεις το χάρτη, οι πόλεις Μεθώνη και Κορώνη μοιάζουν με φρουροί του τελευταίου «ποδιού» της Πελοποννήσου. Σαν αδερφές καστροπολιτείες που διάβηκαν παρέα τους αιώνες φτάνοντας όρθιες στο σήμερα.

Κι αν το καλοσκεφτείς, θα δεις ότι αυτή η άποψη (έστω κι εντελώς προσωποποιημένη) δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Τα δυο κάστρα γράφοντας τη δική τους ιστορία στο χρόνο αποτέλεσαν ουκ ολίγες φορές μήλο της Έριδος κυρίως λόγω της στρατηγικής θέσης τους στο χάρτη. Ποιος δε θα ήθελε υπό την κυριαρχία του τα μάτια της Γαληνοτάτης, άλλωστε; Ονομασία που επικράτησε για τα δυο κάστρα της Μεσσηνίας από τους Βενετούς οι οποίοι έλεγχαν το εμπόριο στη Μεσόγειο και θεωρούσαν άκρως σημαντικές τις δύο αυτές κομβικές πόλεις.

Η καστροπολιτεία που κατοικήθηκε από την αρχαιότητα

Η Μεθώνη κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων κι έχει μια ιδιαίτερα πλούσια ιστορία να διηγηθεί, πολύ πριν την κατασκευή του κάστρου όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Το μπούρτζι της δε, χτισμένο πάνω στην έρημη βραχονησίδα θεωρείται ίσως το πιο όμορφο και γοητευτικό της χώρας.

Στα ομηρικά χρόνια λοιπόν, η σημερινή Μεθώνη ονομαζόταν Πήδασος ενώ ο περιηγητής Παυσανίας την αποκαλούσε και Μοθώνη.

Στα τέλη του 8ου π.Χ. αιώνα περνάει στην κυριαρχία των Σπαρτιατών και μένει σε αυτήν μέχρι το 338 π.Χ όπου και απελευθερώνεται. 150 χρόνια αργότερα, γίνεται μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας σε μια κομβική συμφωνία όπου αρχίζει κι η ακμή της πόλης.

Το 1204 οι Βενετοί κατακτούν τα λιμάνια – φιλέτα της Μεθώνης και της Κορώνης. Οι δυο πόλεις όμως, περνούν οριστικά στη διοίκησή τους 3 χρόνια αργότερα με την επικύρωση συμφωνίας μεταξύ κατακτητών και Βιλλεαρδουίνου (τότε κυρίαρχος της Πελοποννήσου). Μετά την επικύρωση της συμφωνίας, ξεκινάει να χτίζεται το κάστρο και να παίρνει την οριστική μορφή που φτάνει (σχεδόν) αναλλοίωτη μέχρι τις μέρες μας.

Η Μεθώνη πολιορκείται από Οθωμανούς και Βενετούς εναλλάξ στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης ο Ιμπραήμ Πασάς φτιάχνει εντός της καστροπολιτείας το οθωμανικό διοικητήριο κι εν συνεχεία ορμητήριο των Αιγυπτίων. Η Μεθώνη ελευθερώνεται το 1828 από τους Γάλλους. Το αρχιτεκτονικό στίγμα των ελευθερωτών στη νέα πόλη, είναι πασιφανές ακόμη και σήμερα.

Επίσκεψη στο κάστρο

Το κάστρο καταλαμβάνει έκταση 93 στρεμμάτων σε μια άκρως στρατηγική θέση. Είναι χτισμένο πάνω σε ένα (σχεδόν κυκλικό) βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα ενώ χωρίζεται από την ξηρά με τεχνητή τάφρο. Σε πολλά σημεία έχουν χτιστεί πύργοι με σκοπό να ενισχύσουν τα τείχη και την προστασία του κάστρου.

Εκείνο όμως που κάνει το συγκεκριμένο μέρος να ξεχωρίζει, είναι το μπούρτζι που είναι χτισμένο πάνω σε μια στενή βραχονησίδα στη θάλασσα. Η σύνδεση με το κάστρο γίνεται μέσω πλακόστρωτης γέφυρας με καμάρες ενώ ο οχτάγωνος πύργος είναι επισκέψιμος. Στο παρελθόν είχε αμυντικό χαρακτήρα κι αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν φάρος, σαν τόπος ανακρίσεων και φυλάκισης (όπως και τα περισσότερα ανάλογα κτίσματα στη χώρα) αλλά και σαν καταφύγιο σε περιόδους πολιορκίας.

Όπως και οι περισσότερες καστροπολιτείες στην Ελλάδα, η Μεθώνη (δυστυχώς) δεν κατοικείται σήμερα. Η επίσκεψη όμως σε αυτήν είναι πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία εισπράττοντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα της Πελοποννήσου.

Οι επιλογές για διαμονή και καλό φαγητό (κυριολεκτικά) πάνω στο κύμα είναι άπειρες. Τα αξιοθέατα στην πόλη αμέτρητα και πολύ καλά διατηρημένα. Τα κοντινά σημεία ενδιαφέροντος είναι δεκάδες και πραγματικά ο επισκέπτης χρειάζεται να διαθέσει αρκετό χρόνο για να χωρέσει όλα στο ταξίδι του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις